Οι Θρυλοριωτες «ζυμωνονται» με την παραδοση(+Gallery)

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου έφτιαξαν «κερκέλια» και έψαλαν τα κάλαντα των Βαϊων

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με την παράδοση, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έψαλαν την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, τα κάλαντα των Βαΐων στους δρόμους του Θρυλορίου.
Οι προετοιμασίες είχαν φυσικά ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο του Λαζάρου όπου οι φούρνοι του Θρυλορίου μοσχοβόλησαν από τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί την επομένη,  Κυριακή των Βαΐων, στα παιδιά που θα ψάλλουν τα κάλαντα.

Σύμφωνα με την παράδοση του Θρυλορίου, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Μια άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι, με τα οποία έκανε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.

Τα  μικρότερα μέλη του Συλλόγου λοιπόν το πρωί της Κυριακής αφού στολίστηκαν τα καλαθάκια τους με τα βάγια από την εκκλησία, ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλαν το:

Βάι βάι το βαϊ
τρώγω οψάρι και χαψίν
και τ’ απάν’ την Κερεκή
τρώγω το παχύ τ’ αρνί.
Θεία, θεία να το κερκέλ’
και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό.
 

Μαζί τους κουβαλούσαν και το ειδικά κατασκευασμένο ξύλο σε σχήμα «Τ» ανάποδο, όπου έβαζαν τα «κερκέλια».

Τα καλαθάκια τους γέμισαν με αυγά, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα και τα ειδικά ξύλα με τα «κερκέλια».

Πάνω από όλα όμως γέμισαν με παιδιάστικη χαρά και πασχαλιάτικα συναισθήματα τους Θρυλοριώτες, που άκουσαν για άλλη μια χρονιά από τα στόματα των μικρών παιδιών τα κάλαντα των Βαΐων.
 
Και του χρόνου. Καλή Λαμπρή!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.