Οι Θεανω Πασχαλη και Ζαφειρης Τσακος φερνουν την «Κομοτηνη στο πιατο»

Το γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής μέσα από 174 συνταγές και τις ιστορίες τους όπως τις κατέγραψαν στο βιβλίο που κυκλοφορεί από την «Κάπα Εκδοτική»

Η πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως ο εγκλεισμός λειτούργησε για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς διαφορετικά. Για κάποιους αποτέλεσε παράγοντα ανασταλτικό για κάθε τι, για κάποιους άλλους λειτούργησε ως άλλο «έναυσμα» για την εκκίνηση νέων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων. Κοινό στοιχείο όλων πάντως ήταν το φαγητό, στο οποίο αφιερώθηκαν είτε ανακαλύπτοντας νέες μαγειρικές δεξιότητες είτε νέες γεύσεις. Πάνω  από μια κοτόσουπα πάντως, ένα καλοκαιρινό απόγευμα, ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη καραντίνα, οι συμπολίτες μας Θεανώ Πασχάλη και Ζαφείρης Τσάκος, αποφάσισαν να καταγράψουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας.

Αρχικά ως μια ενασχόληση μιας παρέας λίγων ανθρώπων που όπως εξήγησαν αμφότεροι μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 24 Μαΐου,  στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»,  έψαχναν να γεμίσουν τον χρόνο και να βρουν τα πατήματά τους σε μια «δύσκολη και πρωτόγνωρη» εποχή όπως αυτή της πανδημίας, και δη με τρόπο δημιουργικό.

Ένα εγχείρημα λοιπόν που ξεκίνησε δειλά από μία, παρέα, η οποία αυξήθηκε στο πέρασμα των ημερών και κατέληξε στο λεύκωμα με τίτλο «Κομοτηνή στο πιάτο» που παρουσιάζεται στην επόμενη Τετάρτη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και κυκλοφορεί ήδη από την «Κάπα Εκδοτική».

23 πληθυσμιακές ομάδες και 174 συνταγές

Η αρχική σκέψη ήταν  καταγραφή συνταγών που «έρχονται» από το παρελθόν αλλά συντηρούνται στο σήμερα και γεμίζουν ακόμα τα τραπέζια των οικογενειών. Σκέψη η οποία έγινε πράξη με την συμβολή συλλόγων ή συλλογικοτήτων της πόλης μας, που σταδιακά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κ.κ.Πασχάλη και Τσάκου, αγγίζοντας συνολικά τις 23 πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής,  κάθε μία εκ των οποίων «κόμισαν» τη δική τους γαστρονομική ιστορία και παράδοση, συγκεντρώνοντας συνολικά 174 συνταγές αλλά και την ιστορία τους.

Κατά τις πρώτες τους επαφές όπως εξήγησε η κ.Πασχάλη ζήτησαν από τις γυναίκες των συλλόγων αυτών να τους γνωστοποιήσουν παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύουν στα σπίτια τους έως και σήμερα και μάλιστα να τις μαγειρέψουν οι ίδιες ώστε η συνταγή να αποτυπωθεί και στην κάμερα παράλληλα με τις ιστορίες  και τις αναμνήσεις τους από τα παιδικά χρόνια τους. Η πανδημία του κορωνοϊού και η δεύτερη καραντίνα έβαλε «φρένο» στο σενάριο αυτό με αποτέλεσμα η όλη επικοινωνία να γίνεται τηλεφωνικά και τους δύο συντελεστές του εγχειρήματος, τους κ.κ.Πασχάλη και Τσάκο, να μπαίνουν και στον ρόλο των μαγείρων, προκειμένου να δοκιμάσουν τις συνταγές.

Ερωτηθείσα αν οι μαγείρισσες μοιράστηκαν και τα «μυστικά» των συνταγών τους η κ. Πασχάλη εξήγησε πως όχι απλά τα μοιράστηκαν αλλά κάποιες εξ αυτών, όπως οι καταγόμενες από την Κρήτη, Αδριανούπολη, Ήπειρο και Καππαδοκία, τις μαγείρεψαν κιόλας.

«Η γαστρονομία ενός λαού άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του»

Σήμερα η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται στο βιβλίο «Κομοτηνή στο πιάτο». Ερωτηθείς σε σχέση με τα συμπεράσματα της καταγραφής αυτής ο κ.Τσάκος επέμεινε στην λογική ότι η γαστρονομία και οι γεύσεις ενός λαού είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του, δίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως η μαγειρική των Παλιννοστησάντων συμπολιτών μας, που μόνο και μόνο από τα υλικά που χρησιμοποιούν και την «κυριαρχία» της πρωτεΐνης σε αυτά, δείχνουν αρχικά την ανάγκη τους να «συντηρηθούν» απέναντι στο πολύ κρύο και δευτερευόντως το γεγονός ότι πρόκειται για έναν οικονομικά αναπτυγμένο λαό.

Όπως αντίστοιχα και τα φαγητά πολλών πληθυσμιακών ομάδων, η μαγειρική των οποίων που όπως εξήγησε η κ.Πασχάλη, στηρίζεται στην απλότητα των υλικών, των υλικών όμως που τα παλαιότερα χρόνια, ως πιο «αγνά» έδιναν στα φαγητά ασυναγώνιστη γεύση. Αυτήν την «αγνότητα» των υλικών προσπάθησαν και οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν ώστε να αναδείξουν τη νοστιμιά της κάθε συνταγής, επιλέγοντας κατά την παρασκευή τους όσο το δυνατόν πιο φρέσκες πρώτες ύλες, αντί αυτών του εμπορίου.

Η «νόστιμη» και «ευωδιαστή» Κομοτηνή

Ερωτηθείσα σχετικά με τον έως τώρα «αποτύπωμα» αυτής της προσπάθειας στην ίδια, η κ. Πασχάλη εξήγησε πως «επειδή αγαπώ πολύ την πόλη μας και έχω μέσα μου αυτό το συμμετοχικό  θέλαμε εξ αρχής να μοιραστούμε και με άλλους αυτήν την χαρά που νοιώσαμε με του πού μας ήρθε η ιδέα. Και την μοιραστήκαμε καθ’ όλη την διάρκεια αυτού του εγχειρήματος με τις γυναίκες που συνομιλήσαμε και οι οποίες μα έδωσαν υπέροχες συνεντεύξεις για την κουζίνα των παιδικών τους χρόνων και αντίστοιχα υπέροχες εικόνες». «Αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάποιος που θα πάρει το βιβλίο, να δει την πόλη μας, πόσο νόστιμη και ευωδιαστή είναι, πόσο ποικίλει και πόσα πράγματα μπορούν να είναι σε ένα τόπο και να βγάλουν τέτοιες ομορφιές. Από ανθρώπους,  γεύσεις,  μυρωδιές, από λαογραφίες, από παρελθόν, από πολιτισμό και από τα πάντα» ανέφερε.     

Στην «πολυπολιτισμικότητα» της Ροδόπης και στην γαστρονομία στάθηκε με την σειρά του και ο κ.Τσάκος υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή μας αφορά και στα φαγητά, γεγονός που κάποια στιγμή θα πρέπει να προωθηθεί.

Το «Κομοτηνή στο πιάτο» θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την επόμενη Τετάρτη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, σε μια παρουσίαση έξω από τα «συνηθισμένα». Όπως εξήγησαν οι συντελεστές, οι κουζίνες της Κομοτηνής θα εκπροσωπηθούν και με φαγητά που θα έχουν την ευκαιρία οι παρευρισκόμενοι να δοκιμάσουν, γύρω από τα οποία ευχή όλων είναι να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά όσοι «εργάστηκαν» και μαγείρεψαν για το βιβλίο αυτό και να μοιραστούν και από κοντά τα όσα περιγράφονται στις σελίδες του.

Κλείνοντας τόσο η κ. Πασχάλη όσο και ο κ. Τσάκος θέλησαν να ευχαριστήσουν όλες τις γυναίκες της περιοχής μας που ανταποκρίθηκαν με πολύ θέρμη στο κάλεσμά τους να μοιραστούν τις συνταγές και την ιστορία τους μαζί τους, κυρίως όμως όπως ανέφεραν «για την αγάπη που τρέφουν για την παράδοση των προγόνων τους και την όρεξή τους αυτή να συντηρηθεί και να μείνει και στους επόμενους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.