Οι Ψυχικες και Κοινωνικες παθογενειες στην οικογενεια και στην εκπαιδευση

Μέσα από το βιβλίο «Ψυχοκοινωνιολογικά Θραύσματα της Σύγχρονης Πραγματικότητας» της Ευγενίας Σαρηγιαννίδη

Τις Ψυχικές και Κοινωνικές παθογένειες στην οικογένεια και στην εκπαίδευση προσπάθησαν να προσεγγίσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ψυχοκοινωνιολογικά Θραύσματα της Σύγχρονης Πραγματικότητας» της δρ. Ψυχολογίας Ευγενίας Σαρηγιαννίδη, που διοργάνωσαν το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, το σωματείο «Αντιφωνητής» και οι εκδόσεις Ινφογνώμων.

Το βιβλίο αναφέρεται στις διάφορες διαστάσεις των ψυχικών και κοινωνικών προβλημάτων που βασανίζουν την Ελληνική κοινωνία, σημείωσε η συγγραφέας, από τα χρόνια των μνημονίων αλλά και την εποχή της πανδημίας.

Το βιβλίο βέβαια εκδόθηκε πριν την πανδημία, όμως οι θεματικές με τις οποίες ασχολείται, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στην εκπαίδευση αλλά και ψυχοπολιτικής φύσης ζητήματα που επηρέασαν την ψυχική υγεία των ανθρώπων, επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια της.

Τα οικονομικά προβλήματα, ανέφερε, δυσχέραιναν πάρα πολύ τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, και ιδιαίτερα τον θεσμό της οικογένειας, με πολλά προβλήματα να εμφανίζονται, και διαζύγια γιατί καλώς ή κακώς, τα οικονομικά ζητήματα έφεραν πολλές τριβές και προβλήματα.

Ιδιαίτερα άνθρωποι που έμαθαν να έχουν ως κινητήρια δύναμη την καλή οικονομική τους κατάσταση, βλέπουμε να πλήττεται η ψυχολογική τους αυτοεκτίμηση, οπότε μπαίνουν στη λογική ότι η ζωή τους χάνει το νόημά της χωρίς την οικονομική ευημερία στην οποία είχαν βασιστεί.

Όσο για το πώς επηρέασε η πανδημία την οικογένεια, η κ. Σαρηγιαννίδη σημείωσε πως αυτό που βλέπει και στην κλινική πράξη είναι πως υπάρχει μια σύνδεση και μια συσχέτιση στις αφηγήσεις ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ξεκίνησαν από την περίοδο της καραντίνας, όταν οι άνθρωποι, ως κοινωνικά όντα, ζούσαν με μια παρά φύση κατάσταση.

Όταν λοιπόν η κοινωνική ζωή και οι αλληλεπιδράσεις σταμάτησαν, και όλα τα προβλήματα εγκλωβίστηκαν στην οικογένεια, σίγουρα είδαμε ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα φαινόμενα της κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας. «Ο θυμός που ένιωσαν οι άνθρωποι για όλο αυτό που τους συνέβαινε, τα οικονομικά προβλήματα τα υγειονομικά προβλήματα, ότι δεν είχαν ελευθερία κινήσεων, όλη αυτή η πίεση έσπασε στον πιο εύκολο στόχο, εντός της οικογένειας» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.