Οι «Μυθολογικες Διαδρομες στην ΑΜΘ» εκλεισαν τον κυκλο γνωριμιων τους με το ευρυ κοινο

Τον Ιούνιο αναμένεται να «λανσαριστεί» το διαδίκτυο η πλατφόρμα

Πρόταση δημιουργίας επιμορφωτικού κέντρου για τους μύθους της ΑΜΘ

Έτοιμη να αποτελέσει καταλύτη για την ανάδειξη των μύθων της ΑΜΘ, και την διασύνδεσή τους με τους τόπους της, με στόχο την παιδαγωγική αξιοποίηση τους αλλά και την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας, είναι η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων της πράξης, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα το πρωί του Σαββάτου 11 Μαρτίου, στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία, την πορεία εξέλιξης και τους στόχους του ερευνητικού έργου της Πράξης, μέσα από την οποία έγινε συστηματική καταγραφή, χαρτογράφηση και ανάδειξη των μύθων που αναφέρονται σε περιοχές της ΑΜΘ, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Λογοτεχνίας, η διασύνδεση τους αυτών των μύθων με το σύγχρονο τοπίο της ΠΑΜΘ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η πλατφόρμα

Η ενημερωτική ημερίδα του Σαββάτου ήταν η τελευταία επίσημη εκδήλωση στο πλαίσιο της πράξης, σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦ κ. Ιωάννης Ντεληγιάννης, και απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και τους φορείς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της πράξης.

Παράλληλα προσπάθησαν να προσεγγίσουν και την εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ήδη εφαρμόσει πιλοτικά την εκπαιδευτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σε σχολεία και το Πανεπιστήμιο.

Η τελική μορφή της πλατφόρμας, στην οποία εντάχθηκε όχι μόνο το μυθολογικό υλικό που προέκυψε από τα κείμενα, αλλά και τουριστικό, προτεινόμενες διαδρομές,  αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, λαογραφικό, γαστρονομικό και άλλα στοιχεία της περιοχής, φιλοδοξούν πως θα αποτελέσει μια πλήρη τουριστική προσφορά στην ΠΑΜΘ. Παρόλο που δεν είναι ακόμα προσβάσιμη στο κοινό, μιας και απομένουν μερικά στοιχεία που πρέπει να προστεθούν, ήδη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των δημιουργών της, τόνισε ο κ. Ντεληγιάννης.

Επέκταση λειτουργικά και χωρικά

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο, και ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τα σχολεία στα οποία έχει δοκιμαστεί πιλοτικά, αλλά και από την ΠΕΔ ΑΜΘ, για την μελλοντική αξιοποίηση του υλικού της.

Μάλιστα όπως τόνισε ο καθηγητής, σε συζήτηση που είχαν με τους εκπροσώπους της ΠΕΔ, προτάθηκε η δημιουργία ενός επιμορφωτικού κέντρου για τους μύθους της ΑΜΘ στην Κομοτηνή, μιας ιδέα που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να εφαρμόσουν.

Όσο για το μέλλον, το ερευνητικό Κέντρο Αθηνά έχει αναλάβει την υποστήριξη της πλατφόρμας, ενώ μέσα και από την ημερίδα, θέλησαν να ανοίξουν τον διάλογο για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η πλατφόρμα στο μέλλον.

Άλλωστε από προηγούμενη ενημερωτική ημερίδα έχει ήδη προκύψει μια συνεργασία για το μυθολογικό υλικό των νησιών της χώρας, ώστε πέρα από το υλικό για την ΑΜΘ, να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο που θα συνεισφέρει τόσο εκπαιδευτικά, αλλά και τουριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.