Οι μετοικεσιες Ηπειρωτων στην Θρακη σε διαστημα εξι αιωνων παρουσιαστηκαν στην Κομοτηνη

Δια των σελίδων του βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ηπειρωτών ν.Ροδόπης

Οι μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή της ιστορικής Θράκης μέσα σε ένα διάστημα έξι αιώνων, που φτάνει σχεδόν μέχρι και σήμερα παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Μαΐου στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών ν.Ροδόπης.

Έξι αιώνες μετοικεσιών όπως καταγράφονται στο βιβλίο του «φίλου» πλέον της Κομοτηνής και του Συλλόγου Διδάκτορα Λαογραφίας κ.Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «Μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή της Θράκης από τον 15ο στον 21ο αιώνα», αποτέλεσμα της διδακτορικής του διατριβής υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Κοσμήτορα της ΣΚΑΣ και Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μανόλη Βαρβούνη.

Ένα σημαντικότατο για τη θρακική βιβλιογραφία έργο, το οποίο εγκύπτει λεπτομερώς στα επιμέρους, αξιοποιώντας πολλά δεδομένα της παλαιότερης έρευνας, των καταγραφών της παραδοσιακής λαογραφικής αποτύπωσης των δεδομένων του παραδοσιακού πολιτισμού. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και από τις εισηγήτριες της βραδιάς ήτοι τις κ.κ.ΣοφίαΜενεσελίδου και Μαρίνα Τασακλάκη, πρόκειται για μια έρευνα στις σελίδες της οποίας χαρτογραφείται με λεπτομέρεια η παρουσία των Ηπειρωτών στη Μείζονα Θράκη, αλλά και οι δραστηριότητες των συλλόγων τους, και η πολιτισμική παρουσία τους στον θρακικό χώρο.

Μια βιβλιοπαρουσίαση προβολής της παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου και της Θράκης, η οποία άνοιξε με τους ηπειρώτικούς ήχους της χορωδίας της Στέγης Λαογραφίας και Πολιτισμού «Φιλοτέχνες», καθώς και τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης κ.Γιάννη Τζαμπάζη, για να δώσει ο ίδιος τον λόγο στον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου και συντονιστή της εκδήλωσης κ.Αργύρη Μπίστα.

Μετοικεσίες πολλαπλών περιόδων και αιτιών

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας κ.Ευσταθίου στην τοποθέτησή του πρόκειται για ένα βιβλίο που εμπεριέχει τα αποτελέσματα μιας σύνθετης ιστορικής και λαογραφικής έρευνας που «ιχνηλατεί» τις μετοικεσίες των ηπειρωτών στην Θράκη καθώς και τις εθιμικές και λαογραφικές γειτνιάσεις και ομοιότητες των κατοίκων των τόπων αυτών, με την Θράκη να προσεγγίζεται διεπιστημονικά ως ένα συνολικό αντικείμενο και τις μετοικεσίες πολλαπλών περιόδων αλλά και πολλαπλών αιτιών, μιας και, όπως εξήγησε, η μετανάστευση συνεχίζεται ως και σήμερα καθώς η Ήπειρος παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης.

Μια έρευνα που καλύπτει την χρονική περίοδο έξι περίπου αιώνων και 171 χωριά και πόλεις της ιστορικής περιοχής και Θράκης που γνώρισαν μετοικεσίες Ηπειρωτών, τόσο σε ό,τι αφορά την ίδρυση οικισμών όσο και  την μετοίκιση αριθμού  οικογενειών ή και μεμονωμένων προσώπων σε ήδη υπάρχοντες.

Μια έρευνα που όπως έκανε σαφές ο ίδιος βασίστηκε σε 153 μονογραφίες, 208 ανακοινώσεις και πρακτικά συνεδρίων, άρθρα, περιοδικά, μελέτες και τόμους, 36 ιστοσελίδες και 48 συνεντεύξεις και η οποία σε σύνολο 484 σελίδων εμπεριέχει μεταξύ άλλων 22 χάρτες, 45 έγγραφα και περισσότερες των 122 εικόνων.

Ο κ.Ευσταθίου ευχαρίστησε το σύνολο των συντελεστών της παρουσίασης αλλά και όσων συνέδραμαν στην πολύχρονη έρευνά του, υπογραμμίζοντας ωστόσο στο τέλος πως οι μετοικεσίες αυτές είναι πλέον πολύ παλιές με αποτέλεσμα όλοι οι ως αποτέλεσμα αυτών διαβιούν σήμερα στην Θράκη να θεωρούνται πλέον Θρακιώτες. Για να τονίσει ωστόσο κλείνοντας τη σημασία αναζήτησης της καταγωγής μας, όποια και αν είναι αυτή και της περηφάνιας που θα πρέπει να την συνοδεύει.

Μεταξύ άλλων το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.ΓιάννηςΓκαράνης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Κομοτηνής κ.Μαρία Σοφιανού και πλήθος κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.