Οι μεταμορφωσεις της παιδικης λογοτεχνιας και… της «Ζωηρης τελειας»

Αγαπήθηκε γρήγορα και από τους εκπαιδευτικούς και χρησιμοποιήθηκε δημιουργικά από διάφορα νηπιαγωγεία της Ελλάδας

Λίγους μήνες έχει που κυκλοφόρησε το παραμύθι της Γεωργίας Βουδούρη με τίτλο «Μια ζωηρή τελεία» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2020) σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας-Ραφαηλίας Βογιατζή και οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων είναι κάτι παραπάνω από θετικές.

Το βιβλίο αυτό αγαπήθηκε γρήγορα και από τους εκπαιδευτικούς και χρησιμοποιήθηκε δημιουργικά από διάφορα νηπιαγωγεία της Ελλάδας, φανερώνοντας τις δυνατότητες της παιδικής λογοτεχνίας να μεταμορφώνεται διαρκώς. Προτού όμως αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ας γνωρίσουμε τη «Ζωηρή τελεία» και τη δημιουργό της. Η σκανταλιάρα «Ζωηρή τελεία» που αγαπά τις μεταμορφώσεις και τα ταξίδια σε προσκαλεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο των ανθρώπων επιδιώκοντας να ανακαλύψεις τα είδη των γραμμών. Είναι ένα παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους, νηπιακής ηλικίας, και για την πρώτη γνωριμία τους με τα είδη των γραμμών και τη γεωμετρία. Η συγγραφέας του βιβλίου, η Γεωργία Βουδούρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο, ενώ σπούδασε Νηπιαγωγός στο Αριστοτέλειο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένη και έχει τρεις κόρες και δύο εγγόνια που λατρεύει. Υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια. Αγαπά τις νέες τεχνολογίες, τις τέχνες και, φυσικά, τα παιδιά!

Στις «μεταμορφώσεις» όμως τώρα της «Ζωηρής τελείας»…

Το παραμύθι που βρίθει ερεθισμάτων αξιοποίησαν δημιουργικά μεταξύ άλλων το 4ο Νηπιαγωγείο Διδυμοτείχου με τη νηπιαγωγό κ. Αποστολία Σαββαλάκη, το 3ο Νηπιαγωγείο Λάρισας με τις νηπιαγωγούς κ. Χριστίνα Τσεκέ και κ. Βάσω Κοντογιάννη, το 21ο Νηπιαγωγείο Λάρισας με τη νηπιαγωγό κ. Δήμητρα Μπρέλλα και το Νηπιαγωγείο Νενήτων Χίου με τη νηπιαγωγό κ. Ζωή Μπακάλη. Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση του βιβλίου προχώρησαν σε πολλές δημιουργικές δράσεις, όπως είναι τα μιμητικά παιχνίδια, τα οποία φαίνεται να ενεργοποιήσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων, όπως διακρίνονται και από το φωτογραφικό υλικό.

Όμως πολύ περισσότερο, η «Ζωηρή τελεία» αποτέλεσε το κεντρικό εκπαιδευτικό υλικό τόσο για το μάθημα των μαθηματικών, όπου τα παιδιά έμαθαν τα είδη των γραμμών μέσω και της βιωματικής αναπαράστασης, όσο και για την κατανόηση βαθύτερων καταστάσεων και συναισθημάτων, όπως είναι η σχέση του ατόμου με το περιβάλλον, καθώς η «Ζωηρή τελεία» αλλάζει συνεχώς μορφές. Έτσι, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα παραμύθι που αποδεικνύει στην πράξη τη χρησιμότητά του, και εμείς ευχόμαστε από καρδιάς στη «Ζωηρή τελεία» πολλά ακόμα ταξίδια, δημιουργικά, παιχνιδιάρικα και εκπαιδευτικά…

Βρείτε την «Μια ζωηρή τελεία» ΕΔΩ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.