Οι «Λαζαρινες» επεστρεψαν στους δρομους της Ξυλαγανης

Το έθιμο αναβίωσαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής

Το έθιμο των «Λαζαρίνων» αναβίωσαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ξυλαγανής.

Πρόκειται για ένα παλιό και σχεδόν ξεχασμένο έθιμο  σύμφωνα με το οποίο τα νεαρά κορίτσια του οικισμού, το Σάββατο του Λαζάρου έψελναν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα του Λαζάρου.

Αφού προηγήθηκε η απαραίτητη έρευνα, οι μαθήτριες του σχολείου με την συμβολή της κ.Αναστασίας Τζελαρά κατασκεύασαν τον δικό τους «Λάζαρο», ενώ με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Μουσικής έμαθαν τα κάλαντα.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής τους παραχώρησε δύο παραδοσιακές στολές και μαζί με τα καλάθια που κατασκεύασαν, μαθήτριες της Γ, Δ, Ε και Στ τάξης μαζί με εκπαιδευτικούς του Σχολείου ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού, γεμίζοντας τον αέρα με τις φωνούλες τους ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου, που προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου, συναντώντας την έκπληξη αλλά και την χαρά των κατοίκων του οικισμού.

Σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Χριστακάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες τους στην κ. Αναστασία Τζελαρά που με τόση χαρά μας βοήθησε, την κ.Μαίρη Παπαδοπούλου για τις στολές, την κ.Μαρία Πολυτσάκη που επιμελήθηκε το ντύσιμο των παραδοσιακών στολών κι όλους τους κατοίκους που τόσο ζεστά και χαρούμενα ανταποκρίθηκαν σ αυτήν την αναβίωση που επιχείρησαν, υποσχόμενοι πως του χρόνου οι «Λαζαρίνες» θα βρεθούν σε κάθε σπίτι του οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.