Οι «Λαζαρινες» αναβιωσαν και φετος στους δρομους της Κομοτηνης

Πιστός στις παραδόσεις, ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής γιόρτασε και φέτος το έθιμο «Λαζαρίνες», το οποίο έλκει την καταγωγή του από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης και αναφέρεται στην Ανάσταση του Λαζάρου κατά τη θρησκευτική παράδοση.

 

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου που μας πέρασε, Σάββατο του Λαζάρου, τα κορίτσια από την Σχολή Παραδοσιακών Χορών του Ομίλου ντύθηκαν «Λαζαρίνες» και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου, επισκεπτόμενες τοπικούς φορείς αλλά και γυρνώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπενθυμίζοντάς μας την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας.

 

Ξένια Κυριαζίδου «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στα παιδιά την παράδοση έστι ώστε να έχει συνέχεια»

 

«Ο ΜΟΚ σήμερα αναβιώνει της “Λαζαρίνες”, το έθιμο των καλάντων του Λαζάρου, με τα κορίτσια της σχολής παραδοσιακών χορών από το πρωί να γυρνάν στους τοπικούς φορείς και την αγορά της πόλης, τραγουδώντας και ευχόμενες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΜΟΚ κ. Στέφανος Κούκλαρης, με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Ξένια Κυριαζίδου να εξηγεί πως η αναβίωση του εθίμου περιλαμβάνει δύο κάλαντα της Θράκης.

 

Σύμφωνα με την ίδια «οι περισσότεροι δεν γνωριζουν το έθιμο και έτσι προσπαθούμε να μεταφέρουμε τόσο σε αυτούς όσο και στα μικρά παιδιά την παράδοση, έτσι ώστε να έχει συνέχεια».

 

Όπως εξήγησε «το έθιμο του Λαζάρου προμηνύει την ανάσταση του Κυρίου, είναι η αρχή της χαρμολύπης που θα ζήσουμε την επόμενη εβδομάδα και μας προετοιμάζει για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου, μας φέρνει κοντά στην πίστη και την αγάπη, την πίστη για τον Θεό».

 

Σύμφωνα δε και με την παράδοση τα κορίτσια της σχολής παραδοσιακών χορών του ΜΟΚ, στόλισαν τα καλαθάκια τους με τα οποία κερνούσαν τους περαστικούς, ενώ στόλισαν και τον Λάζαρο, ο οποίος όπως εξήγησε η κ. Κυριαζίδου «είναι ένα ομοίωμα, ένας ξύλινος σταυρός, καμουφλαρισμένος με παραδοσιακά υφάσματα έτσι ώστε επί τουρκοκρατίας οι γυναίκες πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι να μπορούν να προσεύχονται χωρίς να το γνωρίζουν οι Τούρκοι».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.