Οι Κομοτηναιοι EMERALD παρουσιαζουν τον πρωτο τους δισκο “Stay on the track”

Σήμερα το βράδυ στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» - Υποσχόμενοι μία βραδιά «καθαρής» hard rock μουσικής

Το πρώτο demo των Κομοτηναίων hard rockers EMERALD παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή του Καφέ Μπαρ «Οχτώ».
 
Το “Stay on the track” αποτελεί το πρώτο δείγμα ενός ολοκληρωμένου studio album που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο μέλλον, ενδεχομένως και σε βινύλιο, αποτελούμενο από έξι ατμοσφαιρικά κομμάτια hard rock μουσικής, με «ψήγματα» metal, και θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή το επόμενο διάστημα.
 
Ένα όνειρο ζωής, που εν μέρει εκπληρώνεται για έναν εκ των ιδρυτικών μελών του συγκροτήματος τον Γιώργο Εφραιμίδη, ο οποίος όπως εκμυστηρεύτηκε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» και στους Γιώργο Κουκαλιώτη και Άννυ Μαχαιροπούλου, προχώρησε στην δημιουργία του συγκροτήματος στα τέλη του 2012 μετά από παρότρυνση ενός φίλου για την «επιστροφή» του στα γνώριμα για όσους τον γνωρίζουν ακούσματά του, αυτά της hard rock μουσικής σκηνής.
 
Το “Stay on the track” αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια της Κομοτηναίικης μπάντας, την οποία σήμερα συνθέτουν οι Γιώργος Εφραιμίδης στη σύνθεση και την κιθάρα, Νίκος Παράσχου στο μπάσο, Sahin Kuru στα ντραμς, Νίκος Σακίδης στα πλήκτρα και Δημήτρης Πατσαβούδης στη φωνή. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ηχογράφηση του demo που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο στα πλήκτρα ήταν ο Μαρίνος Τόκας και στο μπάσο ο Γιάννης Χριστοδούλου.
 
Πρόκειται για έναν καθαρά hard rock δίσκο με επιρροές από την metal σκηνή, οι ηχογραφήσεις του οποίου έγιναν σε δύο φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων σε ιδιόκτητο χώρο των μελών του συγκροτήματος και η δεύτερη σε συνεργασία με τον Θανάση Καραπάνο, ο οποίος ανέλαβε την μίξη και το mastering του demo. 

«“EMΕRALD” σημαίνει σμαράγδι»

“EMΕRALD” σημαίνει σμαράγδι, όπως εξήγησε ο κ. Εφραιμίδης, ένας πολύτιμος λίθος, που δάνεισε το όνομά του στο συγκρότημα της πόλης, πολύτιμο και αυτό υπό την έννοια της ύπαρξής του σε έναν τόπο σχετικά «φτωχό» στην παραγωγή πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων και παραγωγών ειδικά στο κομμάτι της hard rock και metal μουσικής σκηνής.
 
Πολύτιμη λοιπόν και η παρουσία όλων μας στην παρουσίαση του “Stay on the track” σήμερα το βράδυ στο «Οχτώ», ακόμα και των μη φίλων της hard rock μουσικής, για την υποστήριξη της προσπάθειας «δικών μας» ανθρώπων.
 
Οι ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής» είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση της προσπάθειας αυτής στην ραδιοφωνική παρουσίαση του demo όπου ο Γιώργος Εφραιμίδης και ο Δημήτρης Πατσαβούδης έπαιξαν αποκλειστικά για τους ακροατές τους το σύνολο των κομματιών που εμπεριέχονται σε αυτό, διηγούμενοι παράλληλα την ιστορία πίσω από κάθε ένα.
 
Ξεκινώντας από το ομότιτλο κομμάτι “Stay on the track” το οποίο αποτελεί και το πρώτο riff (χαρακτηριστικό μελωδικό σχήμα της ροκ μουσικής που εκτελείται συνήθως από κιθάρα όπως μας εξήγησαν και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τραγουδιού) το οποίο γράφτηκε από τον Γιώργο Εφραιμίδη έχοντας στο μυαλό του, τους μηχανόβιους, στο “Open your eyes” το οποίο και αποτελεί το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι του demo. 

«“Open your eyes” ή για να ανοίξουμε τα μάτια μας»

Όπως εξήγησε ο κ. Εφραιμίδης αναφέρεται σε πράγματα τα οποία υφίστανται στην ζωή και την καθημερινότητά μας και τα οποία δεν τα αντιλαμβανόμαστε. «Το “Open your eyes” πραγματεύεται ένα γενικό στις σημερινές κοινωνίες φαινόμενο, όπου χρειάζεται η παρέμβαση κάποιου τρίτου, κάποιου ξένου για να ανοίξουμε τα μάτια μας. Σε συμβολικό επίπεδο το τραγούδι μιλάει για ένα χωριό, οι κάτοικοι του οποίου έλεγαν πως δεν υπάρχει γύρω κανένα φως και γι’ αυτό έχουν τα μάτια τους κλειστά. Μέχρι τη στιγμή που καταφθάνει ο ξένος και τους προτρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους, να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον και να αντιληφθούν ότι απέναντί τους βλέπουν τον ίδιο τους τον εαυτό, εξαλείφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους φόβους τους. Η κοινωνία λοιπόν ανοίγει τα μάτια της και αντιλαμβάνεται ότι οι φόβοι του καθενός δεν είχαν κανένα πραγματικό αντίκρισμα, γεγονός που πιστεύω ότι υφίσταται στον καθένα από εμάς σε κάποια δόση».
 
Το τρίτο κομμάτι του demo φέρει τον τίτλο “Escape from Neverland (Coming Home)” και αναφέρεται σύμφωνα με τον ίδιο στις λεγόμενες «κακές παρέες», στους ανθρώπους που κάποια στιγμή στην ζωή μας επενδύουμε, δημιουργώντας μία δική μας εικόνα γι’ αυτούς, η οποία στην πραγματικότητα και όπως διαφαίνεται στο βάθος του χρόνου δεν ισχύει.
 
Το “China riders” αποτελεί ένα προσωπικό «στοίχημα» του κ.Εφραιμίδη καθώς όπως τόνισε ο ίδιος γράφτηκε από τον ίδιο σε συνεργασία με ένα αγαπημένο συνεργάτη του πριν από χρόνια στο Βουκουρέστι και έλαβε το τότε όνομά του από τα μαγαζιά που υπήρχαν μεσοπολεμικά στη Ρουμανία τα οποία πουλούσαν και σέρβιραν κατ’ αποκλειστικότητα τσάι. Όπως εκμυστηρεύτηκε ανακάλυψε εκ νέου το κομμάτι πρόσφατα, άλλαξε το στίχο, κρατώντας την πεντατονική κλίμακά του και «έχτισε» όλο το υπόλοιπο κομμάτι πάνω στον τίτλο αυτού.
 
Το demo συμπληρώνουν το “What You’ re looking for” αλλά και το “Now I know”, το οποίο επίσης αποτελεί διασκευή παλαιότερου τραγουδιού και αναφέρεται στον έρωτα, την φιλία, τις ανθρώπινες γενικότερα σχέσεις οι οποίες ενδεχομένως να τελειώσουν. 

«Deep Purple και Rainbow Richie Blackmore αλλά και Uriah Heep»

Οι μουσικές του επιρροές προέρχονται κατά βάση από την βρετανική ροκ μουσική σκηνή, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ξεχωρίζοντας από αυτή τον θρυλικό κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των Deep Purple και των Rainbow Richie Blackmore, αλλά και τους Uriah Heep που θεωρούνται ένα από τα πρώτα βρετανικά συγκροτήματα που θεμελίωσαν το είδος της hard rock.
 
Δίνοντας ραντεβού στην σκηνή του «Οχτώ» ο κ.Εφραιμίδης το μόνο που ζήτησε από όσους δώσουν το «παρών» είναι η ειλικρίνειά τους, για τα όσα θα ακούσουν επί σκηνής.

Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος ο σεβασμός όλων προς όλους και η συλλογική δουλειά

Η κυκλοφορία του “Stay on the track” μπορεί να αποτελεί την πραγματοποίηση του ονείρου του Γιώργου Εφραιμίδη, ωστόσο οι EMERALD έκαναν πραγματικότητα και το όνειρο του frontman αυτών, του Δημήτρη Πατσαβούδη, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» επεσήμανε πως η συνεργασία του με τον προαναφερόμενο αποτελούσε για τον ίδιο στόχο ζωής. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, με την πολύτιμη συνδρομή και των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος είναι το “Stay on the track” το οποίο και αποτελεί ένα «δικό τους» όπως επεσήμαναν κομμάτι.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτό που κάνει το demo ξεχωριστό είναι τα ατμοσφαιρικά στοιχεία των κομματιών, που όπως τόνισε είναι και το στοιχείο εκείνο που αναζητά στις δικές του μουσικές επιρροές, οι οποίες περιλαμβάνουν τους Pink Floyd, Uriah Heep, Jethro Tull αλλά και εκπροσώπους της rhythm & blues σκηνής, ενώ επεσήμανε πως αυτό που αποτελεί το δυνατότερο στοιχείο του συγκροτήματος είναι ο σεβασμός όλων προς όλους και η συλλογική δουλειά.

EMERALD's second song on the 'Stay On The Track' demo. Music : Iorgos Buli Efremidis , Lyrics : Iorgos Buli Efremidis – Ana Malina Efremidis , Performed by : Sahin Kuru – Drums , Iannis Christodoulou – Bass, Marinos Tokas : Keyboards , Iorgos Buli Efremidis – Guitar , Dimitris Patsavoudis – Vocals , Recorded by : Kristian Efremidis , Reamped, Mixed & Mastered by Athanasios Karapanos – Ogregomixmasterhttps://www.facebook.com/ogregomixmaster/?ref=hlContact : [email protected] , Artwork and video : Nikos Thomas

Posted by Emerald on Tuesday, February 9, 2016

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.