Οι «Κοινοι Θνητοι» για πρωτη φορα στη Θρακη

«Εννοείται ότι υπάρχει ελπίδα, αλλιώς δεν θα κάναμε κι εμείς ό,τι κάνουμε, απ' τη δική μας σκοπιά της μουσικής».

Οι «Κοινοί Θνητοί» είναι μία μουσική παρέα από την Εύβοια που ενώνει άλλες παρέες με στίχους και μουσικές που δεν ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο είδος. Μία μίξη από rock και hip hop που συναντάται και συνταιριάζεται με την παραδοσιακή μουσική με τον καλύτερο τρόπο και ένα συγκρότημα που φέτος το φθινόπωρο ταξιδεύει για πρώτη φορά σε μικρές πόλεις της περιφέρειας.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκαν στη γειτονική μας Ξάνθη και γέμισαν το “Nostos Live” σε μία εμφάνιση γεμάτη ενέργεια με τον κόσμο να συμμετέχει ακούραστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

 Μία μέρα πριν το live και όσο η παρέα των «Κοινών Θνητών» ανηφόριζε προς τη Θράκη, η «Τυχαία Αναπαραγωγή» συζήτησε με τον Αντώνη για το ξεκίνημα, την ποικιλομορφία και την ελπίδα που υπάρχει πάντοτε και αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών τους.

Το ξεκίνημα, το touring και η ποικιλομορφία του ήχου

ΠτΘ: Οι «Κοινοί  Θνητοί» ξεκινούν την πορεία τους στη δισκογραφία το 2016. Πότε, όμως ξεκινούν να διαμορφώνονται και πότε ήταν το πρώτο live;

Α.:  Είμαστε όλοι από το Αλιβέρι, ήμασταν φίλοι από παλιά  παίζαμε μουσική σε διάφορα συγκροτήματα. Τα πρώτα μας κομμάτια που έχουν ηχογραφηθεί τα έχει γράψει ο Μήτσος με τον Βασίλη, μετά έκανα εγώ κάποιες παραγωγές και κάπως τα μπλέξαμε όλοι μαζί στη συνέχεια. Η πρώτη μας συναυλία ήταν στο Αλιβέρι, τον Αύγουστο του 2017.

ΠτΘ: Τον περασμένο χειμώνα σας είδαμε σε μία περιοδεία με την «Βουκολική Διαταραχή». Πώς ήταν αυτή η σύμπραξη;

Α.: Είμαστε χρόνια φίλοι με τα παιδιά και σκεφτήκαμε ότι όλο αυτό μπορεί να ταιριάξει. Να κάνουμε εμείς την αρχή και να συνεχίζουν τα παιδιά με γλέντι. Σαν ιδέα, όταν το σκεφτόμασταν, ήταν λίγο περίεργο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα βγήκε πολύ καλό.

ΠτΘ: Χρησιμοποιείτε ποικιλία οργάνων στις δημιουργίες σας και υπάρχει μια ποικιλομορφία στον ήχο σας. Προκύπτει αυτή η ποικιλομορφία από τα διαφορετικά ακούσματα και τις επιρροές που έχει ο καθένας από εσάς;

Α.: Έχουμε και κοινά ακούσματα, αλλά ο καθένας ακούει διαφορετικά πράγματα και αυτό φαίνεται και στα κομμάτια μας. Γι’ αυτό έχουν στοιχεία από τόσα διαφορετικά είδη.

ΠτΘ: Πώς βιώνετε το touring; Πώς είναι να συναντάς και να αλληλεπιδράς με τόσο κόσμο καθημερινά;

Α.: Μέχρι στιγμής δεν το είχαμε ξανακάνει. Τα τελευταία χρόνια είχαμε παίξει μόνο σε βασικές πόλεις, δεν είχαμε πάει σε περιφερειακές πόλεις. Μας αρέσει πάρα πολύ, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος που μας ακούει και στην περιφέρεια. Είναι λίγο κουραστικό, βέβαια, γιατί δουλεύουμε όλη την εβδομάδα και τα σαββατοκύριακα ταξιδεύουμε και αυτό συμβαίνει έναν μήνα σερί, αλλά σίγουρα αξίζει.

Ο βιοπορισμός και η μουσική, η δημιουργία και οι ανεξάρτητες παραγωγές

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να βιοποριστείτε καθαρά από τη μουσική, στο άμεσο ή μακρινό μέλλον;

Α: Είναι κάτι πολύ ρευστό αυτό. Όσοι είναι επαγγελματίες μουσικοί και βιοπορίζονται από αυτό, το ξέρουν και μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλάδο και μέχρι στιγμής είναι επιλογή μας να το κρατάμε σαν χόμπι και να βιοποριζόμαστε από άλλα επαγγέλματα.

ΠτΘ: Οι παραγωγές που κάνετε είναι εξ ολοκλήρου αυτόνομες, δικές σας. Έχετε επενδύσει μέσα στα χρόνια σε εξοπλισμό;

Α: Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαστε, σιγά σιγά έχουμε φτιάξει ένα home studio και από εκεί «βγαίνουν» όλα. Πολλές φορές φτιάχνουμε και τα γραφιστικά και τα βίντεο. Υπάρχουν επίσης πολλοί φίλοι που βοηθούν σε όλη τη διαδικασία.

ΠτΘ: Πώς προκύπτουν τα κομμάτια σας; Γράφετε ξεχωριστά  ή συμπληρώνει ο ένας τις ιδέες του άλλου;

Α.: Συνήθως ξεκινάμε με τη μουσική σαν βάση. Κάποιος παίρνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει με έναν στίχο και μετά εννοείται ότι συμπράττουμε, ο καθένας με τις δικές του ιδέες πάνω στον στίχο και τη μουσική και κάπως έτσι βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Η ελπίδα είναι το «ζουμί» και τα επόμενα σχέδια

ΠτΘ: Τα κομμάτια σας πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα και δυσκολίες της καθημερινότητας, που διόλου εύκολη δεν είναι. Μέσα από όλη την αλληλεπίδρασή που έχετε με τον κόσμο μέσα από τις ζωντανές σας εμφανίσεις βλέπετε το ποτήρι μισο-άδειο ή μισο-γεμάτο; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον;

Α.: Εννοείται ότι υπάρχει ελπίδα, αλλιώς δεν θα κάναμε κι εμείς ό,τι κάνουμε απ’ τη δική μας σκοπιά της μουσικής. Εννοείται πως πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και το λέμε και μέσα από τα κομμάτια μας. Σε όλα μας τα τραγούδια μας αυτό είναι το «ζουμί».

ΠτΘ: Να περιμένουμε καινούργια κομμάτια;

Α.: Γενικά πάντα φτιάχνουμε μουσική και πάντα έχουμε έτοιμα κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει και άλλα που είναι μισοτελειωμένα. Τώρα δεν έχουμε προγραμματισμένη κάποια νέα κυκλοφορία, single ή δίσκου, γιατί είμαστε σε περιοδεία. Το επόμενο διάστημα και μόλις τελειώσουμε με την περιοδεία σίγουρα θα βγάλουμε κάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.