Οι καλυτερες ηρωιδες της τηλεορασης

tv’s... inspector

Η τηλεόραση έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πολλά από τα πράγματα που έχουν αλλάξει είναι η αντιμετώπιση των γυναικείων χαρακτήρων, η στερεοτυπική χρήση, καθώς και η ποιότητα και πολυπλοκότητα του γραψίματός τους. Σήμερα βάζουμε σε σειρά μερικούς από τους καλύτερους:

8. VERONICA MARS – “VERONICA MARS

Σε αυτό το νεανικό νουάρ, η Kristen Bell ερμηνεύει με δεξιοτεχνία έναν ρόλο με απίστευτο δυναμισμό και χιούμορ, αλλά και πολλές αδυναμίες που διευκολύνουν τον θεατή να ταυτιστεί. Σε μία σειρά που τελείωσε πριν την ώρα της, αλλά επέστρεψε όχι μία, αλλά δύο φορές –τη δεύτερη κυρίως για να εξοργίσει με τις τολμηρές επιλογές της– και που κατά τη διάρκειά της έθιξε θέματα ταξικών διαφορών, διακρίσεων, bullying, σεξουαλικής κακοποίησης κ.ά., η Veronica Mars είναι μία ηρωίδα πρότυπο, με θάρρος, χιούμορ και πάνω από όλα ρεαλισμό.

7. CLAIRE UNDERWOOD – “HOUSE OF CARDS”

Η αδίστακτη Claire Underwood της Robin Wright ήταν αρχικά η ήρεμη δύναμη. Γρήγορα όμως σεζόν τη σεζόν διαπίστωνες όλο και περισσότερο πως είναι το ίδιο απαίσια με τον σύζυγό της. Μετά και την αποχώρηση του Kevin Spacey, λόγω των κατηγοριών, κατόρθωσε να λάμψει και να γίνει όλο και περισσότερο μισητή καθώς κέρδιζε όλο και περισσότερες εξουσίες κάνοντας όλο και πιο απαίσια πράγματα. Η Robin Wright κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της, και όχι άδικα.

6. RACHEL GREEN – “FRIENDS

Το “FRIENDS” είναι μία σειρά που ξέρουμε όλοι και που έχει μείνει στην ιστορία της τηλεόρασης ως ίσως το καλύτερο sitcom. Και παρότι και οι έξι χαρακτήρες της σειράς είναι το ίδιο κεντρικοί –τουλάχιστον θεωρητικά–, η Rachel είναι η ηρωίδα με τη μεγαλύτερη εξέλιξη, ξεκινώντας ως ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο που βγαίνει ξαφνικά σε έναν κόσμο χωρίς την οικονομική στήριξη των γονιών του, ωριμάζοντας και μαθαίνοντας να στηρίζεται στα πόδια της. Η Rachel Green, παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας από τους πιο σύνθετους χαρακτήρες της τηλεόρασης, σε καμία περίπτωση, παραμένει όμως ένας από αυτούς με τη μεγαλύτερη επιρροή και σίγουρα σε αυτό βοήθησε και η ερμηνεία της Aniston.

5. ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΙΡΗ – «ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ»

Ας μην αδικήσουμε και τα εγχώρια, η Ελένη Σταμίρη της Μαρίας Κίτσου είναι μία εκπληκτικά καλογραμμένη ηρωίδα από αυτές που στην ελληνική τηλεόραση βλέπουμε συνήθως με το κιάλι, ιδίως στο δράμα. Αφού έδωσε μεγάλες μάχες και αντιμετώπισε εκατομμύρια δυσκολίες λόγω του φύλου της, προσπαθώντας να επιβιώσει σχεδόν ολομόναχη σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Ελένη έφτασε σε ακραία σημεία για αυτόν τον σκοπό και το πλήρωσε ακριβά. Κι ενώ νομίζεις πως δεν έχει τίποτε άλλο να σου δείξει η σειρά σε ό,τι αφορά την ηρωίδα, ξαφνικά ένα νέο μονοπάτι ανοίγεται μπροστά σου και εμβαθύνοντας στο πιο επίκαιρο θέμα που θα μπορούσε, αυτό της κακοποίησης, η Ελένη Σταμίρη άγγιξε νέα επίπεδα πολυπλοκότητας κερδίζοντας επάξια μία θέση στη λίστα.

4. SELINA MEYER – “VEEP

Σε αυτήν την πολιτική σάτιρα η υπερ-επιτυχημένη Julia Louis Dreyfus υποδύεται την Selina Meyer, την αντιπρόεδρο της Αμερικής, καυτηριάζοντας την πολιτική σκηνή της χώρας. Η ηθοποιός κέρδισε έξι βραβεία Emmy για την ερμηνεία της ως ένα ανεύθυνο και ανήθικο πολιτικο-αρπακτικό που κατά τη διάρκεια της σειράς μάχεται για την προεδρία, για την οποία είναι διατεθειμένη να ξεπουλήσει ιδεολογίες και κοινωνικά δικαιώματα, μία ερμηνεία ενός ακραία κυνικού χαρακτήρα, γεμάτη αμεσότητα και αιχμηρότητα.

3. CERSEI LANNISTER – “GAME OF THRONES”

Την αναφέραμε και στη λίστα με τους πιο εκνευριστικούς χαρακτήρες, όμως η Cersei εκτός από το να είναι εκνευριστική έκανε και άλλα πολλά. Λειτουργώντας κυρίως ως villain, η Cersei Lannister είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους γυναικείους χαρακτήρες που έχουμε δει στην τηλεόραση. Η ακατάπαυστη δίψα της για εξουσία, ο διεστραμμένος τρόπος σκέψης της, η απόσταση που έχει η οπτική της από την πραγματικότητα, οι αποτρόπαιες πράξεις στις οποίες προβαίνει, όλα αυτά είναι πράγματα που μπορείς να δεις στο εκπληκτικό παίξιμο της Lena Headey και στο γράψιμο αυτής της πολυσύνθετης ηρωίδας.

2. JUNE “OFFRED” OSBORNE – “THE HANDMAID’S TALE”

Βασιζόμενη στο ομώνυμο, ακραία δυστοπικό μυθιστόρημα της Margaret Attwood, η σειρά “The Handmaid’s Tale” της Hulu σηματοδότησε όχι απλώς την πρώτη επίσημη μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας, αλλά και την καλύτερη ερμηνεία που μας χάρισε η Elisabeth Moss, καθώς και μία από τις πιο ανατριχιαστικές σειρές που έχουμε δει. Επικεντρωμένο στον κόσμο μας, αλλά σε ένα μακρινό μέλλον όπου η κοινωνία έχει καταρρεύσει και τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει κατακόρυφα, ένα νέο σύστημα δικτατορίας συστήνεται, όπου οι γυναίκες χάνουν τα δικαιώματά τους και χρησιμοποιούνται ως μηχανές αναπαραγωγής. Υποδυόμενη μία τέτοια καταπιεσμένη γυναίκα που βιώνει την εξαθλίωση και έχει χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του παιδιού της, η Elisabeth Moss μας χάρισε μία ανατριχιαστική ερμηνεία μιας ηρωίδας που αντιπροσωπεύει μία νιχιλιστική πραγματικότητα του φύλου της, με αριστοτεχνία.

1. BUFFY SUMMERS – “BUFFY THE VAMPIRE SLAYER”

Ποια άλλη θα μπορούσε να είναι; Χρόνια μπροστά από την εποχή της, η “Buffy” έφερε μία επανάσταση θα μπορούσε να πει κανείς στην τηλεόραση και στον τρόπο που γράφονταν οι γυναικείοι χαρακτήρες. Πολλές σειρές/ταινίες σήμερα προσπαθούν να κάνουν κάτι σαν αυτή, αλλά μένουν στην επιφάνεια, κατασκευάζοντας ηρωίδες με δυνατά σώματα που νικούν τους κακούς με κλωτσιές και μπουνιές. Αυτό που έκανε την Buffy όμως αυτό που ήταν –πέρα από την ερμηνεία της Sarah Michelle Gellar– ήταν ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της, οι περίπλοκες σχέσεις που είχε με τους άλλους ήρωες, η εξέλιξή της ανά τις σεζόν, το πάντρεμα του ρεαλισμού και του υπερφυσικού που είχε ο χαρακτήρας της και η σειρά γενικότερα. Είναι πολύπλοκη, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να ταυτιστείς μαζί της. Μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, αλλά κάνει πολλά τραγικά λάθη.

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.