Οι καλυτερες ερμηνειες που μας «χαρισε» το 2020

tv’s... inspector

Το 2020 ήταν μία «μεγάλη» χρονιά για όλους μας. Πέρα από τις –πολλές– πίκρες, μας «χάρισε» και πολλές εξαιρετικές τηλεοπτικές ερμηνείες, τις οποίες τώρα βάζουμε σε σειρά.

10. JANE FONDA & LILY TOMLIN – “GRACE AND FRANKIE”


 

Πάνε μαζί γιατί συμπληρώνουν η μία την άλλη, γιατί χωρίς τη μία δεν θα μπορούσε να αποδώσει η άλλη. Η Grace και η Frankie είναι ίσως το καλύτερο δίδυμο που έχουμε δει στην τηλεόραση εδώ και χρόνια, αλλά και το πιο υποτιμημένο. Η υπόθεση της σειράς “Grace and Frankie” θέτει στο επίκεντρό της δύο γυναίκες της τρίτης ηλικίας που όταν οι άντρες τους τις χωρίζουν για να είναι μαζί, αναγκάζονται να συζήσουν και αργότερα γίνονται φίλες, συνεργάτιδες και μαζί μπλέκουν σε αρκετά απίστευτες περιπέτειες. Η σειρά θίγει πολλά τολμηρά θέματα με απείρως κωμική ματιά, αλλά και ορισμένες πολύ δυνατές δραματικές στιγμές, και παρότι βασίζεται κυρίως στις πρωταγωνίστριές της, έχει ένα εξίσου δυνατό σενάριο, αλλά και καστ πέρα από αυτές. Η Fonda και η Tomlin είναι εξαιρετικές και είναι από τις πολύ λίγες σειρές στην τηλεόραση που παρουσιάζουν χαρακτήρες της τρίτης ηλικίας σαν πραγματικούς, φυσιολογικούς ανθρώπους και δεν τους χρησιμοποιούν για να ξεστομίζουν σοφίες και βαθυστόχαστες ατάκες στους νεότερους πρωταγωνιστές.

9. JOSH O’CONNOR – “THE CROWN”

O Josh O’Connor έχει κάνει αρκετές δουλειές μέχρι σήμερα, αλλά ευρέως γνωστός έγινε μέσα από το “The Crown” του Netflix ενσαρκώνοντας τον ρόλο του πρίγκιπα Κάρολου. Την προηγούμενη σεζόν βρισκόταν λιγάκι στη σκιά, τώρα όμως που η σειρά πλησίασε τις πιο «καυτές» εποχές για τη βασιλική οικογένεια και φτάσαμε στην εποχή της Νταϊάνα και στο πολυαναμενόμενο τρίγωνο, η μεγέθυνση του ρόλου του θα ήταν αναπόφευκτη. Παρά τον χαμό που έκανε η τέταρτη σεζόν του “The Crown” και τις αναταραχές που προκάλεσε μεταξύ Netflix και βρετανικής κυβέρνησης η ερμηνεία του O’Connor ήταν από τα highlight της.

8. KALEY CUOCO – “THE FLIGHT ATTENDANT”

Κάνοντας στροφή από το “Big Bang Theory” στο “Flight Attendant”, όπως έχουμε ξαναγράψει (βλ. εδώ), η Kaley Cuoco απέδειξε πως μπορεί να παίξει κάτι πέρα από το στερεότυπο της ξανθιάς μέσα από το οποίο τη γνωρίσαμε στο προβληματικό και υπερεκτιμημένο, αλλά υπερ-επιτυχημένο sitcom του CBS, διαλέγοντας έναν αρκετά δυσκολότερο ρόλο που διαχειρίζεται προβλήματα όπως ο αλκοολισμός, παιδικά τραύματα κ.ά., χωρίς όμως να χάνει το κωμικό timing της. Εξαιρετική.

7. CHRISTINA APPLEGATE & LINDA CARDELLINI – “DEAD TO ME”

Το δεύτερο, και τελευταίο, δίδυμο της λίστας. Το “Dead to Me” έχει αρκετά στοιχεία με το “Grace and Frankie”, αφορά πάλι τη φιλία δύο γυναικών, απλώς στην προκειμένη περίπτωση αφορά και φόνους, εγκλήματα, πολύ περισσότερο δράμα και ένα πολύ πιο dark χιούμορ. Την πρώτη σεζόν την έκλεψε όλη η Applegate στον ρόλο της χήρας Jen που ψάχνει απαντήσεις, αλλά και τρόπους να διαχειριστεί την απώλεια του συζύγου της και να συντηρήσει την οικογένειά της. Τώρα αντιμετωπίζονται και από τα βραβεία ως δίδυμο, και έτσι πρέπει. Η Cardellini δίνει μία εξίσου δυνατή ερμηνεία, και οι δυο τους συμπληρώνουν η μία την άλλη.

6. GILLIAN ANDERSON – “THE CROWN”

Άλλη μία ηθοποιός του “The Crown”, η Gillian Anderson, έκλεψε την παράσταση στην τέταρτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς, ίσως περισσότερο και από ότι η Diana της Emma Corrin. Η ερμηνεία της ως Margaret Thatcher ήταν συγκλονιστική και πιστή τόσο στις κινήσεις όσο και στους τρόπους έκφρασης του προσώπου, του λόγου κ.λπ. Κάτι παραπάνω από εξαιρετική, ίσως να ήταν και πιο ψηλά, εάν τη βοηθούσε το σενάριο κάπως περισσότερο. Βρίσκεται μία ανάσα από τη δεύτερη Χρυσή Σφαίρα της, μετά τη νίκη για το “X-Files”.

5. MICHAELA COEL – “I MAY DESTROY YOU”

Εξίσου συγκλονιστική με τις επόμενες δύο, η Michaela Coel στο “I may destroy you” είναι εκθαμβωτική. Η σειρά αφορά την Arabella, μία νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά τον βιασμό της. Παρά το σκληρό θέμα της η σειρά περιέχει αρκετό χιούμορ, αλλά και πολλές δραματικές στιγμές φωτίζοντας έτσι όλες τις πλευρές του ταλέντου της Coel. Η σειρά δεν είναι τέλεια, η ερμηνεία της Coel όμως είναι και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

4. MARK RUFFALO – “I KNOW THIS MUCH IS TRUE”

Ο Mark Ruffalo δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία στο πεσιμισιτκό “I know this much is true” παίζοντας δύο δίδυμους αδερφούς σε μία ιστορία τοποθετημένη στην αρχή των 90’s και είναι τόσο πειστικός που ξεχνάς πως πρόκειται για μυθοπλασία. Ο ίδιος ο Ruffalo παιδεύτηκε πολύ για τον ρόλο, συγκεκριμένα η παραγωγή σταμάτησε για έξι εβδομάδες ούτως ώστε να πάρει περίπου δεκατρία κιλά και να αλλάξει την εικόνα του για να παίξει τον άλλο αδερφό. Οι κόποι του απέδωσαν και του χάρισαν ένα Emmy –και πιθανότατα και μία σφαίρα οσονούπω.

3. UZO ADUBA – “MRS AMERICA”

H Uzo Aduba μπορεί να «έσκισε» ως Suzanne Warren στο “Orange is the New Black”, όμως απογειώθηκε ως Shirley Chisholm στο “Mrs America”. Υποδυόμενη την πρώτη μαύρη γυναίκα που κατάφερε να μπει στο Κογκρέσο και που πάλεψε για τη θέση της προέδρου της Αμερικής το στοίχημα ήταν μεγάλο και η Uzo Aduba το κέρδισε και μαζί κέρδισε και ένα Emmy. Λάμπει καθόλη τη διάρκεια της σειράς, ενώ έχει και ένα ολόκληρο επεισόδιο επάνω της στο οποίο διαπρέπει και ήταν και αυτό που την οδήγησε στη νίκη των Emmys, με ανταγωνισμό που περιείχε και δύο, εξίσου καλές, συμπρωταγωνίστριές της.

2. CATE BLANCHETT – “MRS AMERICA”

Άλλη μία ηθοποιός του “Mrs America” αυτήν τη φορά η Cate Blanchett, πάνω στην οποία πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος της σειράς. Το “Mrs America” είναι και η είσοδός της στην τηλεόραση και μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι παραπάνω από μία καλή αρχή. Η ηθοποιός αναμετριέται με τον ρόλο της Phyllis Schlafly, μίας γυναίκας που πάλεψε με μανία ενάντια στην τροπολογία για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών, αποσκοπώντας σε μία θέση στην πολιτική σκηνή, που όμως δεν της δόθηκε ποτέ. Είναι κωμική και λυπηρή ταυτόχρονα η ίδια η φύση του ρόλου αν σκεφτεί κανείς πως αυτό ενάντια στο οποίο μαχόταν ήταν κάτι που ήθελε και η ίδια, χωρίς να καταλαβαίνει τη σύγκλειση και το πόσο πικρή ήταν η νίκη της στο τέλος. Το “Mrs America” είναι σχεδόν αριστούργημα, η ερμηνεία της Blanchett είναι αριστουργηματική –τελεία. Κατορθώνει να σε κάνει να αντιπαθήσεις και να κατανοήσεις ταυτόχρονα την ηρωίδα, αλλά πέρα από αυτό καταφέρνει να χτίσει έναν ολόκληρο χαρακτήρα με τις κινήσεις και τις εκφράσεις της χωρίς να χρειαστεί να μεταμορφωθεί τρελά για να μοιάσει σαν εικόνα στο πρόσωπο που υποδύεται.

1. ANYA TAYLOR JOY – “THE QUEEN’S GAMBIT”

Είναι πολύ δύσκολο να επιλέγεις ανάμεσα στην Anya Taylor Joy και την Cate Blanchett, ειδικά όταν πρόκειται για σχεδόν ισοπαλία. Η Joy όμως κερδίζει γιατί εάν η Blanchett ήταν μέτρια η σειρά πάλι θα σωζόταν από το καταπληκτικό ensemble, ενώ εάν η Joy ήταν μέτρια, αυτομάτως και ολόκληρη η σειρά θα ήταν μέτρια. Δεν χρειάζονται συστάσεις για το “Queen’s Gambit”, τα έχουμε ξαναπεί (βλ. εδώ), όχι ότι περιμένατε εμένα για να το μάθετε. Η Joy υποδύεται ίσως τον πιο δύσκολο ρόλο της καριέρας της και το κάνει να φαίνεται τόσο απλό, τόσο φυσικό. Πιστεύεις πραγματικά πως είναι σκακίστρια, πως είναι ορφανή, εθισμένη στο αλκοόλ και τα χάπια, πως κουβαλάει τα τραύματα που κουβαλάει, πως είναι η Beth Harmon τέλος πάντων, χωρίς κανενός είδους τρικ. Μία απολύτως φυσική ερμηνεία.

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.