Οι «Φιλοτεχνες» ερχονται να πρωταγωνιστησουν στο πολιτιστικο γιγνεσθαι της Ροδοπης

Για την ανάδειξη του πολιτισμού σε όλες του τις εκφράσεις

Ένας νέος σύλλογος, που φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, γεννήθηκε από το πάθος, την όρεξη και τη διάθεση προσφοράς ανθρώπων, που ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή στο χώρο του πολιτισμού, σε διαφορετικές όμως εκφράσεις τους. Αυτή άλλωστε είναι και η καινοτομία του νεοϊδρυθέντος συλλόγου «Φιλοτέχνες», ότι αποσκοπεί να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ροδόπης, όχι όμως σε συγκεκριμένες εκφράσεις της, όπως είθισται να είναι οι παραδοσιακοί χοροί.  
 
Οι παραδοσιακοί χοροί βέβαια θα είναι ένα από τα τέσσερα τμήματα, που θα λειτουργήσει από τον φετινό Σεπτέμβριο ο Σύλλογος «Φιλοτέχνες», έχοντας μάλιστα στο «τιμόνι» του τον χοροδιδάσκαλο κ. Κυριάκο Αντωνίου. Τα άλλα τρία τμήματα είναι εκείνα της χορωδίας, της γυμναστικής και του κεντήματος, τα οποία θα αποτελέσουν μόνο την αρχή της δράσης του Συλλόγου, αφού τα ιδρυτικά του μέλη και η διοίκησή του φιλοδοξούν να επεκταθούν και σε άλλα αντικείμενα. 

Ιωάννα Αλμπανίδου «Οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει πολιτισμό, είμαστε έτοιμοι να το προσπαθήσουμε και να το αναδείξουμε ως φιλοτέχνες»

Στην επίσημη παρουσίαση του Συλλόγου, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, η πρόεδρός του, κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, έκανε λόγο για ένα όνειρο ζωής των πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας, ανθρώπων που αγαπούν με πάθος αυτόν τον τόπο, όπως επισήμανε. «Μέσα από αυτό το πάθος γεννήθηκαν ιδέες, όνειρα, σκέψεις, δημιουργήσαμε στόχους μέσα στο μυαλό μας», εξήγησε η κ. Αλμπανίδου, «και τώρα, με αυτόν τον Σύλλογο μπορούν να γίνουν όλα αυτά πράξεις και με τις πράξεις αυτές να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στον πολιτισμό, στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας, στη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διάδοση των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού και της λαογραφίας». «Φυσικά, όλα αυτά μέσα από μια ανάπτυξη συνεργασίας και σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους και με όλους τους πολιτιστικούς φορείς», επισήμανε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «αυτό που πιστεύουμε ότι λείπει από την Κομοτηνή είναι ο πολιτισμός σε κάθε του έκφραση, γι’ αυτό και δε θέλουμε να πούμε ότι έχουμε ταυτότητα παραδοσιακού χορού μέσα σε αυτόν τον σύλλογο». «Οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει πολιτισμό», προσέθεσε, «είμαστε έτοιμοι να το προσπαθήσουμε και να το αναδείξουμε ως φιλοτέχνες». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «οι Φιλοτέχνες ως Σύλλογος ήρθαν για να μείνουν. Να τον παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας και τα παιδιά μας στα παιδιά τους. Δε θέλουμε να έχει ημερομηνία λήξης, θέλουμε να παρουσιάζει συνεχώς έργο». 

Νίκος Τσιναρέλης «Οι “Φιλοτέχνες” δεν ξεκίνησαν για να αποτελέσουν έναν ακόμα σύλλογο στους ήδη πολλούς υπάρχοντες συλλόγους του νομού μας»

«Οι “Φιλοτέχνες” δεν ξεκίνησαν για να αποτελέσουν έναν ακόμα σύλλογο στους ήδη πολλούς υπάρχοντες συλλόγους του νομού μας, ξεκίνησε με σκοπό και την ανάπτυξη του τόπου μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νίκος Τσιναρέλης. «Ένας από τους τομείς, στον οποίο προσπαθήσαμε και νομίζω πως θα είναι θετική η εξέλιξή του», συνέχισε, «είναι η πρόταση, που καταθέσαμε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για ένα έργο ύψους 70.000 ευρώ, το οποίο αφορά σε ένα μονοπάτι θρησκευτικού τουρισμού, το μονοπάτι της Παναγίας. Κάθε χρόνο ο κόσμος ξεκινάει από την Κομοτηνή για να πάει μέχρι τα Φατήριακα, ώστε να προσκυνήσει και να τιμήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θα έλεγα ότι είναι εφάμιλλη της Τήνου, αλλά δεν της έχουμε δώσει τη δέουσα προσοχή. Δεν είναι μόνο αυτό το βήμα, αλλά θα συμμετέχουμε σε πολλές δράσεις». 

Κυριάκος Αντωνίου «Όλη η τεχνική ομάδα του τμήματος παραδοσιακού χορού είμαστε τρελά ερωτευμένοι με αυτό που κάνουμε»

«Ο Σύλλογος “Φιλοτέχνες” δημιουργήθηκε από έμπειρους δασκάλους με πολύ διάθεση και πολύ μεράκι για να δώσουμε στα μέλη μας τις γνώσεις του λαϊκού πολιτισμού», τόνισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τμήματος παραδοσιακού χορού, κ. Κυριάκος Αντωνίου. «Όλη η τεχνική ομάδα του τμήματος παραδοσιακού χορού», επισήμανε χαρακτηριστικά, «είμαστε τρελά ερωτευμένοι, επιτρέψτε μου την έκφραση, με αυτό που κάνουμε». Οι συνεργάτες του κ. Αντωνίου, που θα διδάξουν παραδοσιακούς χορούς στον Σύλλογο, είναι ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, η κ. Ιωάννα Αλμπανίδου και η κ. Σοφία Πυραλεμίδου.
 
Επικεφαλής στο τμήμα χορωδίας θα είναι ο μουσικός και εκπαιδευτικός, κ. Σάββας Παρασκευαΐδης, στο τμήμα Γυμναστικής η κ. Αλμπανίδου, ενώ στο τμήμα κεντήματος η κ. Χρυσούλα Πυραλεμίδου. Το κέντημα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα έκφραση της παράδοσης και του πολιτισμού μας και αυτό επιβεβαιώνεται από τον ήδη μεγάλο αριθμό αιτήσεων, που έχουν κατατεθεί για συμμετοχή στο αντίστοιχο τμήμα των «Φιλοτεχνών».
 
Οι εγγραφές στα τμήματα του Συλλόγου «Φιλοτέχνες» έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απευθύνονται στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Θέμιδος 10 (ώρες 6-9μμ) και στο τηλέφωνο 25310 70020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.