Οι «Ελευθεροι Πολιορκημενοι» της Τερψιχορης Παπαστεφανου στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Το εμβληματικό έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου σε ποίηση Πάνου Παναγιωτούνη και Νικηφόρου Βρεττάκου ζωντάνεψε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου από την πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και η χορωδία του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Ραιδεστού «ΒΙΣΑΝΘΗ».

Η συναυλία, την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, άνοιξε από την Χορωδία Φίλων της Μουσικής «ο Εύμολπος» με τρία τραγούδια, που οι στίχοι τους είναι αφιερωμένοι στον αγώνα για την Ελευθερία, με τον μαέστρο κ. Σάκη ΒαργεμτζΊδη να διευθύνει και την κ. Λεύκη Σαραντινού να συνοδεύει στο κλαρινέτο.

Η Τερψιχόρη Βολοβίνη – Παπαστεφάνου ήταν η ιδρύτρια της ιστορικής Χορωδίας Τρικάλων την δεκαετία του 1950, που απέκτησε πανελλήνια φήμη την δεκαετία του 1960 με την διασκευή, δισκογραφία και συναυλιακή παρουσίαση τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, και προχωρώντας σε διασκευές του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων.

Έργο αφιερωμένο στην Θράκη και όλη την Ελλάδα

Το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στην μορφή του αυτή έγινε στην Αλεξανδρούπολη, το Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων του Μουσείου τιμώντας τα 100 χρόνια Ελεύθερης Αλεξανδρούπολης και τα 200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας.

Το πρώτο μέρος του έργου ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, και συνοδεύεται από εικαστικά έργα ζωγράφων της περιοχής με θέμα τις ηρωικές στιγμές του Μεσολογγίου, και από τους στίχους του ποιητή Πάνου Παναγιωτούνη.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική επικράτεια, και συνοδεύονταν από ιστορικές φωτογραφίες της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, και τους στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.