Οι «Δρομοι των Ιστορικων Καφε της Ευρωπης» εργαλειο πολιτιστικης και οικονομικης αναδειξης της ΠΑΜ-Θ
Στην θέση της προέδρου του προγράμματος «Δρόμοι των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» εκλέχτηκε στις αρχές του Δεκέμβρη η ιδιοκτήτρια της Λέσχης Κομοτηναίων, συμπολίτισσά μας κ. Άντζελα Δράκου.
Η κ. Δράκου επελέγη στις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολούθησαν της εκλογικής να αναλάβει χρέη Προέδρου, μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας η οποία λίαν συντόμως ευελπιστεί να λάβει και παγκόσμιες διαστάσεις, εντάσσοντας και τα καφέ της Αργεντινής.
Με την αφορμή της εκλογής της η κ.Δράκου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας πως το πρόγραμμα των πολιτιστικών αυτών διαδρομών είναι ένα πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που εγκαινιάστηκε το 1987 με στόχο να αναδείξει στον χώρο και το χρόνο τον πλούτο και τη διαφορετικότητα των πολιτισμών της Ευρώπης, μέσα από την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και μέσα από την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο αυτό.
Όπως εξήγησε η ίδια μέσα από το πλαίσιο των πολιτιστικών αυτών διαδρομών το Συμβούλιο της Ευρώπης επιδιώκει να προσφέρει ένα μοντέλο πολιτιστικής και τουριστικής παράλληλα ανάπτυξης και διαχείρισης, συμπεριλαμβάνοντας συναντήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια σε τακτική βάση, προωθώντας επίσης τις ανταλλαγές και την ανάπτυξη κοινών καινοτόμων στρατηγικών που προωθούν την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.
Τα καφέ κέντρα της καθημερινής ζωής όλης της κοινωνίας
Συνολικά οι πολιτιστικές διαδρομές ανέρχονται σε 48, δύο εκ των οποίων ξεκίνησαν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα ο «Δρόμος της Ελιάς» και ο «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο η ιδέα της δημιουργίας ανήκει στον κ. Βασίλη Σταθάκη ο οποίος στην ίδια συνεδρίαση έλαβε ομοφώνως τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου και ο οποίος επιδίωξε να συνενώσει όλα τα ιστορικά καφέ σε έναν σύνδεσμο, αναγνωρίζοντάς τα ως φορείς άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Τα καφέ έχουν αποτελέσει κέντρο συνάντησης συγγραφέα, καλλιτεχνών κ.α. έχουν αποτελέσει χώρους ανάπτυξης της τέχνης, της πολιτικής και γενικώς μέσα σε αυτά κυλά η καθημερινή ζωή όλης της κοινωνίας» ανέφερε η ίδια τονίζοντας πως η αρχική ιδέα εμπεριείχε την ένταξη όλων των ιστορικών καφέ που λειτουργούν περισσότερα των 80 ετών, πρόταση πάνω στην οποία ελήφθη και η σχετική πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Ιούνιο του 2022.
Οι δράσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023
Η πιστοποίηση αυτή αποτέλεσε και την έναρξη των δράσεων που όπως τόνισε η κ.Δράκου θα ξεκινήσουν άμεσα από την Δανία και συγκεκριμένα την Κοπεγχάγη όπου θα πραγματοποιηθεί μία κοινή με τον Δρόμο των Παραμυθιών Δράση βασισμένη σε κοινά στοιχεία των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των μύθων του Αισώπου.
Η συνέχεια δίνεται στις αρχές Μαΐου στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας και το εμβληματικό καφέ “Santa Crus”, το Παρίσι της Γαλλίας όπου θα πραγματοποιηθεί train academy και ακολούθως το Τορίνο και η Βενετία με το καφέ Calcina. Οι δράσεις του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώνονται στην Τεργέστη με μία συνδιοργάνωση με τον Δρόμο των Γυναικών συγγραφέων στο καφέ Σαν Μάρκο και έπεται συνέχεια.
Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Δράκου εξήγησε πως πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητικές διοργανώσεις που καθιστούν επιβεβλημένη την «συμβολή και την συμμετοχή όλων» δεδομένου ότι οι διαδρομές αποτελούν και ένα διευρυμένο δίκτυο, που επιτρέπει και προωθεί ενέργειες μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, καθώς και διάφορες οργανώσεις οικονομικούς φορείς και συλλογικότητες.
Απαραίτητη η ενεργοποίηση φορέων, αρχών και πολιτών
«Δική μας στόχευση από την στιγμή που η έδρα πλέον βρίσκεται στην Κομοτηνή είναι και η ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, τοπικών αρχών, θεσμικών και του κόσμου, γιατί για να κοινοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις θα απαιτηθεί πάρα πολύς χρόνος, κόπος και φυσικά χρήματα καθώς επίσης και η βοήθεια όλου του κόσμου για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις δράσεις» ανέφερε εξηγώντας πως «σκοπός μου είναι να δώσουμε ώθηση και προώθηση συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ η οποία στο φόρουμ που έγινε η παρουσιάστηκε ως μη συμμετέχουσα στην λίστα των πολιτιστικά ανεπτυγμένων περιοχών».
Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει σύμφωνα με την ίδια να βρει αποδέκτες και συνοδοιπόρους και ως συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που έγινε από πλευράς της ελληνικής συλλογικότητας η έδρα να παραμείνει στην Ελλάδα, την ώρα που υπάρχουν πολύ παλαιότερα των ελληνικών καφέ. «Η έδρα έμεινε στην Ελλάδα και νομίζω ότι τουλάχιστον θα πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε αυτό και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε η ίδια απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα συμμετοχής σε όποιον το επιθυμεί να γίνει μέλος – εθελοντής ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.