Οι απανταχου Καρλικιωτες σμιγουν για δευτερη φορα στη Μεση

Αρχοντούλα Σοβατζίδου: «Θέλουμε το αντάμωμα να μείνει στις μνήμες των παιδιών μας»

Πόλος έλξης των απανταχού Καρλικιωτών θα γίνει για ένα τριήμερο ο οικισμός της Μέσης, καθώς εκεί θα πραγματοποιηθεί το 2ο Αντάμωμα υπό την επιμέλεια του τοπικού Συλλόγου Γυναικών.
 
Μιλώντας για τη διοργάνωση στο Ράδιο Παρατηρητής η κ. Αρχοντούλα Σοβατζίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Μέσης, ανέτρεξε στην ιστορία του πρώτου ανταμώματος που πραγματοποιήθηκε πριν 10 χρόνια από τον τότε Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μέσης με τη συνεργασία του δήμο Αιγείρου για να επισημάνει πως «από τότε αλλάξαμε το καταστατικό του Συλλόγου ώστε να περιλαμβάνει και τους φίλους του συλλόγου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια από το πρώτο αντάμωμα δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Σπίτι σε έναν όμορφο χώρο, το παλιό σχολείο του οικισμού. Πρόκειται για ένα λαογραφικό μουσείου με πολλά κειμήλια φερμένα από την πατρίδα, όπως η εικόνα της Παναγίας που κάθεται σε χρυσό θρονί με την ημερομηνία 2 Ιουλίου που βάσει αυτής της ημερομηνίας δόθηκε το όνομα Ρόδον το Αμάραντον. Εμπνεόμενοι από αυτήν την εικόνα δώσαμε και τον τίτλο του δεύτερου ανταμώματος».
 
Ερωτηθείσα για το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ανταμώματος και τους λόγους αυτής της χρονικής απόστασης η κ. Σοβατζίδου εξήγησε πως «αφενός είναι μια διοργάνωση που θέλει χρόνο και πολύ δουλειά για να γίνει αφετέρου τώρα αισθανθήκαμε την ανάγκη να γίνει. Θέλουμε το αντάμωμα να μείνει στις μνήμες των παιδιών μας και να δώσουμε την αίσθηση ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα. Στόχος μας άλλωστε είναι οι απανταχού Καρλικιώτες να ενημερωθούμε και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Να ανταμώσουν και να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν και να ζήσουν οι νεώτεροι. Προσβλέπουμε στο μέλλον με στέρεες πολιτιστικές ρίζες, με σεβασμό στις πολιτιστικές μας αξίες και στη διατήρηση των παραδόσεων που με τόσο κόπο έφεραν και διαφύλαξαν οι πρόγονοί μας προκειμένου να τις αφήσουν σε εμάς».
 
Όσα θα γίνουν το τριήμερο του ανταμώματος

 
Όσο για το πρόγραμμα του Ανταμώματος όπως ανέλυσε η κ. Σοβατζίδου, «την πρώτη ημέρα θα κάνουμε το ταξίδι στις πατρογονικές εστίες επειδή είναι Κυριακή και μπορεί να ταξιδέψει ο κόσμος. Μάς το ζήτησαν οι νεώτεροι και γι’ αυτό το κάνουμε την πρώτη μέρα του ανταμώματος, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν κι αυτοί μαζί μας. Θα πάμε λοιπόν στο Καρλίκιο ή Ψαθάδες όπως ήταν το ελληνικό του όνομα και μετά θα πάμε και στην Καλλίπολη. Θα είναι σαν να κάνουμε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας. Έτσι το αισθανόμαστε. Βρίσκουμε τα σπίτια των προγόνων μας τα οποία τα περισσότερο διατηρούνται. Ακόμη και σήμερα τα σπίτια στο Καρλίκιο είναι πετρόχτιστα, χωρίς σοβά, τα περισσότερα διώροφα. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα επιστρέψουμε.
 
Την επόμενη ημέρα θα έχουμε τον πανηγυρικό εσπερινό και την περιφορά της θαυματουργού εικόνας Ρόδον το Αμάραντον και μετά οι Καρλικιώτες των άλλων περιοχών θα μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο που δημιουργήσαμε και θα ακολουθήσει μια ευχάριστη βραδιά στην πλατεία του χωριού, όπου θα έχουμε προβολή του πρώτου ανταμώματος, ηχητικά αποσπάσματα από τραγούδια ή ομιλίες των κατοίκων, όπως και εικόνες. Παλιό υλικό δηλαδή από το χωριό. Αυτή θα είναι και η «κυριότερη» εκδήλωση του ανταμώματος, το βράδυ της Δευτέρας.
 
Την τρίτη μέρα που θα γίνει αρχιερατική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον κ. Μπακιρτζή και τον κ. Λίτσο, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Καρλικιωτών. Ακολούθως θα έχουμε μια περιήγηση στην περιοχή και εκεί κάπου θα τελειώσει το αντάμωμα, με την υπόσχεση να δοθεί μετά η σκυτάλη και σε κάποιους άλλους».
 
Κλείνοντας η κ. Σοβατζίδου αναφέρθηκε και στους επισκέπτες που αναμένεται να έρθουν στην περιοχή μας, διευκρινίζοντας πως δυστυχώς λόγω εκλογών ακυρώθηκαν κάποιες ελεύσεις στην περιοχή ειδικά όσων είναι από μακριά, όπως από την Αθήνα, αλλά θα έρθουν στο αντάμωμα Καρλικιώτες από τις Σέρρες τη Χρυσούπολη, την Ξάνθη, κυρίως δηλαδή από κοντινές περιοχές. Επίσης θα συμμετέχουν και οι Καρλικιώτες των υπολοίπων οικισμών της Ροδόπης όπως οι Προσκυνητές, η Ξυλαγανή, η Καρυδιά, ο Ιμερος και οι Αμαξάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.