O «Υπατος της Σμυρνης» της Σωτηριας Μαραγκοζακη παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη

Από την Ομάδα βιβλιοπαρουσίασης του 2ου Γυμνασίου σε συνεργασία με τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου

Το μυθιστόρημα της Εβρίτισας δημοσιογράφου κ. Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, με τίτλο «Ο Ύπατος της Σμύρνης» επέλεξε για να παρουσιάσει φέτος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα «Ελευθέρια 2015» και του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Ομάδα βιβλιοπαρουσίασης του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του  Ιδρύματος Παπανικολάου, παρουσία της συγγραφέως, με ομιλήτρια της κ. Έφη Καραπούλη, φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου και υπεύθυνη της εκδήλωσης και την συμμετοχή της ορχήστρας της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα» που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση με σμυρναίικα τραγούδια, σε διεύθυνση του κ.Χρήστου Χατζόπουλου.

Έφη Καραπούλη, «Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την ιστορία με έναν εναλλακτικό τρόπο»

Όπως έκανε γνωστό η κ. Καραπούλη πρόκειται για την τρίτη χρονιά που το 2ο Γυμνάσιο διοργανώνει μία βιβλιοπαρουσίαση στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, ενός προγράμματος φιλαναγνωσίας όπως το χαρακτήρισε που εντάσσεται μέσα στις δραστηριότητες του σχολείου και κυρίως στο μάθημα της ιστορίας.

«Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την ιστορία με έναν εναλλακτικό τρόπο, συνδυάζοντας την ιστορία με την λογοτεχνία, σε μία προσπάθεια  να βάλουμε τα παιδιά να μάθουν την ιστορία με έναν τρόπο βιωματικό και να τονίσουμε την ενσυναίσθηση» τόνισε η ίδια και επεσήμανε πως φέτος επιλέχτηκε «Ο Ύπατος της Σμύρνης» «γιατί είναι μέσα  στη  θεματική του βιβλίου της ιστορίας που διδάσκεται  στο σχολείο, ένα θέμα που καλύπτει μία αμφιλεγόμενη περίοδο, ταραχώδη, που προκαλεί πολλαπλά σχόλια».

«Στόχος είναι αυτή τη φορά να δείξουμε τις πολλαπλές οπτικές γωνίες και τις πολλαπλές θεωρήσεις της ιστορίας  όπως επίσης και την ποικιλία πολλών διαφορετικών πηγών» συνέχισε η κ. Καραπούλη υπογραμμίζοντας πως της παρουσίασης έχει προηγηθεί εκτενής ιστορική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας, φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής καθώς και αποσπάσματα γραπτών και προφορικών πηγών, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης.

Σωτηρία Μαραγκοζάκη, «Ο  Ύπατος της Σμύρνης είναι ένα βιβλίο πολυφωνικό και ευνοεί την κριτική προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου»

«Στην εποχή μας που είναι εποχή την παντοδυναμίας της εικόνας και της οθόνης σε όλες της τις μορφές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό νέα παιδιά να ασχολούνται με το βιβλίο, να διαβάζουν και στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθεί την φιλαναγνωσία» δήλωσε η συγγραφέας του βιβλίου κ.Σωτηρία Μαραγκοζάκη ευχαριστώντας τόσο το 2ο Γυμνάσιο και συγκεκριμένα την κ. Καραπούλη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης όσο και το Δήμο Κομοτηνής που συμπεριέλαβε την εκδήλωση στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων.

 Όπως τόνισε «ο  Ύπατος της Σμύρνης είναι ένα βιβλίο πολυφωνικό και ευνοεί την κριτική προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές για τους νέους ανθρώπους   και τους μαθητές γιατί τους δίνει την δυνατότητα να δουν από διάφορες οπτικές γωνίες την πολυτάραχη εκείνη περίοδο και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».  Πιο συγκεκριμένα μέσω του συγκεκριμένου πολυφωνικού ιστορικού μυθιστορήματος παρουσιάζονται οι προσωπικότητες του αμφιλεγόμενου Ύπατου Αρμοστή Σμύρνης, την περίοδο 1919-1922, Αριστείδη Στεργιάδη, του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, του ιδρυτή και διευθυντή του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και της σμυρνιάς δημοσιογράφου και πολεμικής ανταποκρίτριας που ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στη μικρασιατική εκστρατεία, Έλδας Λαμπίση, καθώς και όψεις της σμυρναίικης ζωής πριν την Καταστροφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.