«Ο Βαρδαρης φυσαγε λερος» του Παντελη Καλλια

Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

«Ο Βαρδάρης φύσαγε λερός» τιτλοφορείται το ιστορικό μυθιστόρημα του Παντελή Κάλλια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Για το μυθιστόρημα θα μιλήσουν η Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας, η Ελένη Ζαχαρά πολιτικός μηχανικός-συγγραφέας και ο Μενέλαος Μαλτέζος, οικονομολόγος. Την παρουσίαση θα συνοδεύσουν μουσικά οι: Κωνσταντίνος Κάλλιας (πιάνο) και Πέτρος Δούκας (φωνή).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βαρδάρης φύσηξε λερός από τη μέρα που η γερμανική μπότα πάτησε στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Απριλίου του 1941. Μεγαλύτερο θύμα του κατακτητή, οι 50.000 ψυχές των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταδιώχτηκαν μέχρι την οριστική τους εξόντωση την άνοιξη του 1943. Πρωταγωνιστές του βιβλίου, ένα νεαρό ζευγάρι Εβραίων, η Αλέγρα και ο Αλμπέρτο, οι οποίοι θα νιώσουν στο πετσί τους κάθε καρφί που έμπηγαν οι Γερμανοί –σε συνεργασία με ντόπιους δωσίλογους– στο φέρετρο που ετοίμαζαν για την εβραϊκή κοινότητα.

Από τη συνοικία Ουζιέλ μέχρι το Ρεζί Βαρδάρ, από τα Κάστρα μέχρι την Παραλία και τη Συνοικία των Εξοχών με τα αρχοντικά, ο συγγραφέας μας δίνει το άρωμα, τη γεύση αλλά και τη σκοτεινή ομίχλη της Κατοχής που τύλιξε ολάκερη τη Θεσσαλονίκη.

Η μυθοπλασία παράλληλα εκτυλίσσεται και στη Σαμοθρακική περαία, στη Μάκρη, στην Αλεξανδρούπολη και στον Γκιαούρ Αντά, το σημερινό Δέλτα του Έβρου. Ντόπιοι ψαράδες, ο Λευτέρης, ο Δημήτρης και ο καπταν-Μουράτ διαβιούν την εκεί Βουλγαρική Κατοχή και το πογκρόμ εναντίον της τοπικής εβραϊκής κοινότητας.

Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τον πόλεμο, την αγάπη, το μίσος, την ελπίδα, που διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, αποκαλύπτοντας τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πτυχές της.

Ο συγγραφέας

Ο Παντελής Κάλλιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Κατάγεται από την Καλή Βρύση Δράμας, ενώ μεγάλωσε και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται ως στέλεχος Οικονομικής Διεύθυνσης ενώ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. «Ο Βαρδάρης Φύσαγε Λερός» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Info

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ekdoseispnoi.gr/…/%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf…/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.