«Ο Θεος του φοβου»: Κυκλοφορησε το μυθιστορημα της Α. Τσοπανακη

Την Κυριακή 28 Μαρτίου η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου

Την Κυριακή 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αλμπέρτα Τσοπανάκη «Ο Θεός του φόβου». Η κ. Τσοπανάκη δεν είναι «άγνωστη» για την Κομοτηνή, αφού το 2005 έκανε τη θεατρική απόδοση και σκηνοθέτησε για λογαριασμό της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το έργο του Ιουλίου Βερν « 20 χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι Λεωνίδας Κακούρης, (Ηθοποιός), Λουκάς Θάνος (Συνθέτης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Αθηνά Παππά (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης), Αλμπέρτα Τσοπανάκη (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας) ενώ πτυχές του βιβλίου θα φωτίσουν με τις παρεμβάσεις τους οι Χρήστος Κόκκορης (Νευρολόγος- Ψυχίατρος), Κωνσταντίνος Μπούρας (Κριτικός θεάτρου –Θεατρολόγος Συγγραφέας), Λέανδρος Πολενάκης (Κριτικός Θεάτρου, Συγγραφέας).

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Καρασαββίδου, συγγραφέας, Πανεπιστημιακός

Α. Τσοπανάκη: «Αισθάνθηκα την ανάγκη με αφορμή αυτό που συμβαίνει σήμερα παγκόσμια να εκφράσω την άποψη μου για το ανθρώπινο είδος»

Λίγα 24ωρα πριν την παρουσίαση η συγγραφέας φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β», μοιραζόμενη με το κοινό, τα κίνητρα για τη συγγραφή του βιβλίου αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες.
Το μυθιστόρημα «αφηγείται μια ιστορία της ανθρωπότητας από την δημιουργία του ανθρώπου μέχρι σήμερα. Γεννάει ερωτηματικά σε όποιους το διαβάζουνε και αυτός ήταν ο στόχος μου. Αλλιώς δεν έχω κανένα λόγο να γράψω άλλο μυθιστόρημα από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν» επεσήμανε η συγγραφέας για να εκμυστηρευθεί πως «αισθάνθηκα την ανάγκη με αφορμή αυτό που συμβαίνει σήμερα παγκόσμια να εκφράσω την άποψη μου για το ανθρώπινο είδος». «Όλοι μας» εξήγησε «θέλουμε να φτιάξουμε την ανθρωπότητα. Κανένας όμως από όλους μας δεν κοιτάζει να φτιάξει προηγούμενος τον εαυτό του. Ζούμε σε μια εποχή και ζούσαμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης, υποβάθμισης των αξιών, υποβάθμισης των συστατικών τα οποία εμπεριέχονται στον εγκέφαλο και στον ψυχισμό του ανθρώπου. Πιστεύω ότι το βιβλίο θα γεννήσει σκέψεις και πολλά ερωτηματικά για το τι τελικά έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος ο καταστροφικός γιατί ο άνθρωπος είναι από τη φύση του αυτοκαταστροφικός, εκδικητικός, ανελέητος. Τεχνολογικά η ανθρωπότητα μπορεί να πάει μπροστά όμως αντί να καλυτερεύει η ανθρωπότητα, ζει μια από τα ίδια. Και πολύ φοβάμαι, αν δεν αναθεωρήσει το προφίλ της, τις αξίες της ότι τελικά θα οδηγηθεί σε εξαφάνιση του είδους».

«Ο κάθε αναγνώστης είναι μια ξεχωριστή οντότητα και εκλαμβάνει ό,τι θέλει να αφομοιώσει»

Παράλληλα αναφερόμενη στην υπόθεση του μυθιστορήματος η κ. Τσοπανάκη εξήγησε πως « “o Θεός του φόβου” περιγράφει μια γυναίκα η οποία εργάζεται ως δημοσιογράφος σε ένα site και της στέλνουν να κάνει ένα ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό. Εκεί γίνεται μάρτυρας ενός ναυαγίου από το οποίο έχουν πνιγεί όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα που τους μεταφέρανε και έχει διασωθεί μόνο ένα μωρό το οποίο είναι και μαύρο. Κάποιος άντρας το δίνει στη δημοσιογράφο προκειμένου να το βγάλει στην παραλία και να το δώσει στους διασώστες. Η ηρωίδα όμως παίρνει το μωρό και ενώ η ίδια δεν ήθελε να αποκτήσει παιδιά, το παιδί πραγματικά της αγγίζει την ψυχή και μέσα από παραμύθια του διηγείται όλη τη ζωή, όλη την ανθρωπότητα».

«Ο κάθε αναγνώστης είναι μια ξεχωριστή οντότητα, επομένως μια ξεχωριστή προσωπικότητα και εκλαμβάνει ό,τι θέλει να αφομοιώσει» σημείωσε η κ. Τσοπανάκη για να υπογραμμίσει κλείνοντας πως «θα ήμουν ευτυχής λοιπόν να μπορεί να νιώσει όμορφα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο γιατί έχει πολύ τρυφερά στοιχεία, πολύ ανθρώπινα στοιχεία, πολύ ευαίσθητα στοιχεία και ταυτόχρονα και πολύ σκληρά στοιχεία. Ό,τι δηλαδή εμπεριέχεται στη φύση του ανθρώπου».

Info

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021, ώρα 7.00 μμ
Διαδικτυακή Παρουσίαση του Μυθιστορήματος της Αλμπέρτα Τσοπανάκη, «Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ»
Ελεύθερη είσοδος στο link: https://meet.jit.si/securefreespeechsecureourfreedom

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.