Ο συγγραφεας Μισελ Φαις τον Ιανουαριο στην γενετειρα του την Κομοτηνη

Με αφορμή αφιέρωμα στον Γεώργιο Βιζυηνό 120 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (μέσω των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνουν αφιέρωμα στον Θρακιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό με τίτλο «Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τον θάνατό του. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε 2 εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στην Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής (παλιό κτίριο Καπναποθήκης) , διεύθυνση Γ. Κονδύλη 61, στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2016, ώρα 18:00μ.μ-20:00μ.μ.
 
 
Α΄ μέρος (Τετάρτη, 13/1/2016)
 

  • Λέξεις από την τουρκική γλώσσα στα διηγήματα του Βιζυηνού: η συμβολή τους στην αφηγηματική πλοκή και στην ενίσχυση της αναγνωστικής πρόσληψης– Μαρία Δημάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
  • Απ’το Γιωργί της Μιχαλιέσσας στον Γεώργιο Βιζυηνό…μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου– Ιωάννης Μπακιρτζής, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
  • Μια ακόμη μυθιστορία για τον Βιζυηνό: «Το πρώτο φιλί. Ένα απόγευμα του Γεωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντούλ Αζίζ»(του Θ. Κοροβίνη), υπό λαογραφική έποψη- Μανώλης Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
  • Θεατρικό δρώμενο: Απόσπασμα από το διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού-Μυρσίνη Λαντζουράκη, διδασκαλία/σκηνοθεσία και Ευαγγελία Κοψαλίδου, μουσική επιμέλεια. Παίζουν οι μαθητές: Αδάμ Αλντάλης, Ιωάννα Προυσανίδου, Κων/νος Κολάτσος, Ηλέκτρα Τόλκα, Μεμέτ Ασλή, Θωμάς Αλμπανίδης.

 

Β΄ μέρος (Τετάρτη,20/1/2016)

  • Αισθητικά παίγνια: η Αισθητική του Βιζυηνού– Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Ο Βιζυηνός του Μισέλ Φάις– Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.
  • Θεατρικό αναλόγιο στο έργο «Ελληνική Αϋπνία» του Μισέλ Φάις. Φιλοποίμην Ανδρεάδης, διδασκαλία/σκηνοθεσία. Παίζουν οι: Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός) και Μαρία Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ρίζος (εκπαιδευτικοί).
  • O Γιωργής ήμην εγώ: Μισέλ Φάις, συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.