Ο Συλλογος Θρακων Κομοτηνης μας καλει για ενα «Σεργιανι στην παραδοση»

Πρωταγωνιστές της φετινής εκδήλωσης τα παιδικά χορευτικά τμήματα και η οικογένεια Λιγούδη από τους Ασβεστάδες Έβρου

Μία βραδιά αφιερωμένη στη μουσική, τον χορό και τα έθιμα της Θράκης μας καλεί να απολαύσουμε ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής. Η εκδήλωση «Σεργιάνι στην παράδοση» που έχει πλέον θεσμοθετηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 με ελεύθερη είσοδο στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής και με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
 
Η εκδήλωση αυτή στην ουσία σηματοδοτεί την λήξη της προηγούμενης χρονιάς που ήταν πολύ πλούσια σε δράσεις και την έναρξη της καινούργιας. Φέτος μάλιστα αναμένεται ξεχωριστή, αφού με τη νέα χορευτική περίοδο ολοκληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, όπως πληροφόρησε ο πρόεδρος, κ. Χρήστος Τζερνικούδης, μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής».
 
Το «Σεργιάνι στην Παράδοση» εστιάζει αποκλειστικά στα έθιμα και τις ιδιαιτερότητες της Θράκης, χωρίς αναφορές σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως άλλες χρονιές. Πρωταγωνιστές θα είναι οι μικροί χορευτές των παιδικών τμημάτων του συλλόγου καθώς και τα έξι αδέρφια της οικογένειας Λιγούδη από τους Ασβεστάδες Έβρου. 

Χρήστος Τζερνικούδης «Με προσπάθειες και προσωπική πρωτοβουλία διέσωσαν, προέβαλαν και έκαναν γνωστή την ιδιαίτερα δημοφιλή λαϊκή παράδοση» 

«Μέσα από την ενασχόλησή μας με την παράδοση και τον χορό ως σύλλογος γνωρίσαμε ανθρώπους δεν είχαν καμία διάθεση προβολής ή αναγνώρισης. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που μπορέσαμε να συμπορευθούμε μαζί τους στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκίνησε λοιπόν πριν καιρό μία προσπάθεια που άρχισε δικαιωματικά με κορυφαίους της θρακιώτικης παράδοσης, που είναι σημείο αναφοράς για την παράδοση του τόπου μας, απλά δεν τους γνωρίζουν οι πολλοί», είπε ο κ. Τζερνικούδης για να εξηγήσει τους λόγους επιλογής της οικογένειας.
 
«Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και να μην τιμήσουμε τους αδερφούς Λιγούδη, τέσσερις γυναίκες και δύο άντρες που αποτελούν τους πρωτεργάτες της θρακιώτικης παράδοσης και δη της παράδοσης των Ασβεστάδων Έβρου από όπου και κατάγονται», συμπλήρωσε τονίζοντας πως πρόκειται για έναν τόπο που έγινε πανελληνίως γνωστός και απασχόλησε μελετητές, λαογράφους και αναγνωρισμένης αξίας χοροδιδασκάλους από όλη την Ελλάδα.
 
«Με προσπάθειες και προσωπική πρωτοβουλία διέσωσαν, προέβαλαν και έκαναν γνωστή την ιδιαίτερα δημοφιλή λαϊκή παράδοση. Στην πραγματικότητα δεν αναβιώνουν την παράδοση αλλά την ζουν καθημερινά από μικρά παιδιά μέχρι και τώρα. Όπως θα δείτε και στην αναπαράσταση πανηγυριού που θα κάνουμε είναι άνθρωποι 80 χρονών αλλά χορεύουν σαν μικρά παιδιά», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος. Κλείνοντας σημείωσε πως την βραδιά θα ντύσει μουσικά πενταμελής ορχήστρα που θα αποτελούν ο Βαγγέλης Παπαναστασίου, ο Νίκος Ζαπάρτας , ο Βαγγέλης Κατσουλίδης, ο Γιώργος Παγκοζίδης και ο Νίκος Βερβερίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.