Ο ποντιακος γαμος που σηκωσε «στο ποδι» τις Σαπες

Αναβίωσε με σεβασμό στην παράδοση και με αρτιότητα στην οργάνωση

Επιτυχία, πάνω από κάθε προσδοκία, γνώρισε η αναβίωση του παραδοσιακού ποντιακού γάμου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη των Σαπών. Το δρώμενο, που αποτέλεσε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, ξεσήκωσε τους κατοίκους των Σαπών και δημιούργησε ένα πανηγυρικό κλίμα στο κέντρο της πόλης. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», αξιοποίησαν με τον δέοντα σεβασμό τα καταγεγραμμένα λαογραφικά στοιχεία και τις μαρτυρίες των παλαιότερων γύρω από τον παραδοσιακό ποντιακό γάμο και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του δήμου Μαρωνείας-Σαπών κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα άρτιο από άποψη οργάνωσης αποτέλεσμα.
 

Συνεπεία αυτού, όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στις Σάπες και να παρακολουθήσουν καρέ-καρέ το δρώμενο – από το στόλισμα της νύφης και του γαμπρού, μέχρι τη γαμήλια πομπή και το γαμήλιο γλέντι – ένοιωσαν πραγματικά σα να ήταν καλεσμένοι σε παραδοσιακό γάμο, όπως γινόταν άλλοτε στον Πόντο, όπου αποτελούσε ένα σπουδαίο κοινωνικό γεγονός για κάθε κοινότητα.
 

Η αναβίωση ξεκίνησε από δύο αντικριστά σπίτια, της νύφης και του γαμπρού, στο κέντρο των Σαπών και περιλάμβανε κάθε λεπτομέρεια του στολίσματος και της όλης προετοιμασίας του ζευγαριού με πρώτη κορύφωση το «νυφέρπαμα», όπου ο γαμπρός παρέλαβε τη νύφη από τους γονείς της. Ακολούθως, ο γαμπρός και η νύφη, ανεβασμένοι σε άλογα και περιστοιχισμένοι από το πλήθος των «καλεσμένων» που τραγουδούσαν και χόρευαν, δημιουργώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στη μεγάλη γαμήλια πομπή, κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τους υποδέχτηκαν οι πραγματικοί ιερείς του ναού. Το δρώμενο της αναβίωσης ολοκληρώθηκε με ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου της πόλης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.