Ο Πολιτιστικος Συλλογος Παραδημης & Φιλων «ξυπνησε τον Λαζαρο» στην Αιανη Κοζανης

Εκπροσώπησαν τη θρακική παράδοση στην Κοζάνη

Καλεσμένοι στις εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου των Λαζαρινών, βρέθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής και Φίλων, το Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου, εκπροσωπώντας την θρακική παράδοση στην Μακεδονική γη.
 
Οι «Λαζαρίνες της Αιανής» με τον διοργανωτή Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αιανής, ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλους, τηρώντας και φέτος το κορυφαίο έθιμο της περιοχής. Στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης συλλόγων και γνωριμίας με τα έθιμα κάθε τόπου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής, παρουσίασαν το έθιμο των «Λαζαρινών» όπως τηρούταν στην Παραδημή. Τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου και χόρεψαν χορούς με συνοδεία γκάιντας, το κατεξοχήν όργανο της θρακικής μουσικής.
 
Η άριστη εμφάνιση παρουσία πλήθους κόσμου στην κεντρική πλατεία της Αιανής-Κοζάνης, απέσπασε το χειροκρότημα όλων και δόθηκαν αμφότερα οι υποσχέσεις για καλή αντάμωση. 

Λίγα λόγια για το έθιμο του Λαζάρου, όπως τηρείται στην Παραδημή 

Το Σάββατο του Λαζάρου, παρέες μικρών κοριτσιών στόλιζαν με λουλούδια και ετοίμαζαν τα καλαθάκια τους καθώς και την κούκλα, τον Λάζαρο για να γυρίσουν από σπίτι σε σπίτι ανήμερα του Λαζάρου με τα καλά τους ρούχα προκειμένου να πούνε τα κάλαντα. Η κούκλα είχε συμβολική σημασία και σημαίνει την αναστημένη ψυχή του Λαζάρου η οποία θα μετέφερε με τα κάλαντα, το χαρμόσυνο μήνυμα της αναστάσεως του, την απάντηση ουσιαστικά του Χριστού στην αιώνια αγωνία και το φόβο του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο, της οποίας απάντησης το επισφράγισμα άρχεται τις ημέρες του Πάσχα με τα πάθη, την Σταύρωση και την Ανάσταση του ιδίου του Χριστού.
 

Έτσι ανήμερα του Λαζάρου νωρίς του πρωί, οι νοικοκυρές, περίμεναν με ιδιαίτερη χαρά τις Λαζαρίνες να πούνε τα κάλαντα γιατί κατά το έθιμο έφερναν υγεία, ευημερία και ευτυχία στην οικογένεια τους. Έβαζαν αυγά στα καλαθάκια των κοριτσιών, τα οποία προοριζόταν να βαφτούν την μεγάλη εβδομάδα και τους έδιναν διάφορα κεράσματα όπως φρούτα , ξηρούς καρπούς, καραμέλες, χρήματα η ότι άλλο διέθετε η κάθε μια. Κατόπιν και προτού αποχωρήσουν οι Λαζαρίνες, η νοικοκυρά έπαιρνε την κούκλα και αφού την πήγαινε πρώτα στα εικονίσματα, έπρεπε να την περάσει από όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Αυτό αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο έναν προαγιασμό και μια προετοιμασία του σπιτιού να δεχτεί τα άγιο φως της αναστάσεως.
 
Τα κάλαντα, που τραγουδούσαν οι Λαζαρίνες στους κατοίκους του χωριού:
 
«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια, σήκω Λάζαρε και μη κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου φέρε χαρτί και πορτοφόλι γράψε Θόδωρε, γράψε Δημήτρη, γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι. Οι κοτίτσες μας αυγά γεννούνε. Οι φωλίτσες μας δεν τα χωρούνε, δώστε και σε μας να σ’ ευχηθούμε: ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.