Ο πολιτισμος τελευταιο «καταφυγιο» εναντια στην «κατηφεια» της εποχης

Ακυρώσεις και αναβολές παραστάσεων ένεκα των καταιγιστικών εξελίξεων -Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Φιλίππων «Οι χώροι του πολιτισμού θα είναι οι τελευταίοι που θα κλείσουν»

Οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως το κλείσιμο των τραπεζών «παρέλυσαν» καίριους τομείς του επιχειρείν στη χώρα μας, με μεγαλύτερο «χαμένο» τους εμπόρους και τα καταστήματα λιανικής, που είδαν την «μηδαμινή» ούτως ή άλλως πελατεία τους, να εξαφανίζεται πλήρως.
 
Ένας όμως από τους τομείς που έπληξε συνάμα η αβεβαιότητα και η αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων ήταν και αυτός του πολιτισμού, που υπό κανονικές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες «ανθεί».
 
 Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα καλοκαιρινά φεστιβάλ, οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί μετρούν ήδη «πληγές» καθώς αρκετές είναι οι παραστάσεις που είτε αναβάλλονται για «αργότερα» μέσα στο καλοκαίρι είτε αναβάλλονται επ’ αόριστον, ενώ αρκετές είναι οι παραστάσεις και τα φεστιβάλ εκείνα που αναμόρφωσαν εκ νέου τις τιμές των εισιτηρίων τους, κρατώντας την τιμή στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ούτως ώστε ο κόσμος να δώσει το «παρών».
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φεστιβάλ Φιλίππων, που υπήρξαν ακυρώσεις των παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η ακύρωση της συναυλίας των Γιώργου Νταλάρα, Ελένης Βιτάλη και Γλυκερίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου. 

Θοδωρής Γκόνης «Όλοι οι Έλληνες βιώνουμε μοιραία αυτή την κατάσταση και τα φεστιβάλ ακολουθούν»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Θοδωρής Γκόνης, μιλώντας στον «ΠτΘ» μίλησε για ένα δύσκολο «ούτως ή άλλως καλοκαίρι, πρωτόγνωρο και για εμάς και για τα φεστιβάλ που δεν μπορεί παρά να έχουν ακυρώσεις παραστάσεων, αναβολές και αλλαγές ημερομηνιών». Όπως τόνισε ωστόσο ο ίδιος, σε ό, τι αφορά το Φεστιβάλ Φιλίππων, αυτό παραμένει «ανοιχτό, δίνει το “παρών” του όπως πρέπει άλλωστε- εδώ και 58 χρόνια μάχεται για είναι παρών- με μικρές αλλαγές, ευτυχώς όχι πολλές, καθώς είχαμε την ευτυχία να μπορέσουμε σε ημερομηνίες που υπήρξαν ακυρώσεις να προγραμματίσουμε άλλες παραστάσεις και παραστάσεις που δεν μπορούσαν να έρθουν τώρα, να παιχτούν αργότερα, όπως για παράδειγμα η παράσταση του ΚΘΒΕ που θα παιχτεί στις 26 Σεπτεμβρίου».
 
Ερωτηθείς σχετικά με εξέλιξη της κατάστασης αυτής ο κ. Γκόνης τόνισε πως «βιώνω και εγώ όπως και όλοι οι Έλληνες μοιραία αυτή την κατάσταση, τα φεστιβάλ ακολουθούν. Νομίζω, ωστόσο, πως οι χώροι του πολιτισμού θα είναι οι τελευταίοι που θα κλείσουν, αν κλείσουν ποτέ, διότι εκεί μπορεί κανείς ακόμα ελεύθερα να μιλά, να σκέφτεται, να γελάει, να κλαίει, να αναστενάζει και επομένως είναι νομίζω πολύ αναγκαίοι στις μέρες μας».  

Μία ακύρωση μέχρι στιγμής για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Σε ό, τι αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, οι «απώλειες» είναι ακόμα λιγότερες, δεδομένου και του γεγονότος ότι φέτος δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός, αλλά μεμονωμένες παραστάσεις – ξένες παραγωγές, καθώς μέχρι στιγμής μετρά μόλις μία ακύρωση παράστασης. Ο λόγος για την παράσταση «Άντρες έτοιμοι για όλα» που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου και η οποία με απόφαση της παραγωγού εταιρείας αναβλήθηκε, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση «λόγω της δυσχερούς κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και με δεδομένα τα ανυπέρβλητα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω των συνθηκών». 

Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών «Ηθικό χρέος μας να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ μέσα σε ένα πλαίσιο που επιτρέπουν οι δύσκολες συνθήκες της εποχής μας»

Αντίστοιχα και στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών όπου βρίσκεται εν εξελίξει από τις 19 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου το 5ο Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Μαρώνειας Σαπών, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε την απόφασή της για την αναβολή των εκδηλώσεων της 18ης και 19ης Ιουλίου, ήτοι τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος BALKANATOLIA στις Σάπες και της ρεμπέτικης βραδιάς στη Μαρώνεια, λόγω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
 
Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση «σε μία κρίσιμη συγκυρία ,ο Δήμος και οι φορείς που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ έχουν ηθικό χρέος να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του, μέσα σε ένα πλαίσιο που επιτρέπουν οι δύσκολες συνθήκες της εποχής μας». 

«Αναπροσαρμογές» στις τιμές των εισιτηρίων

Πέραν των ακυρώσεων και των αναβολών αρκετές ήταν οι παραγωγές εκείνες, που αποφάσισαν την υλοποίηση του προγράμματός του κανονικά, κάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες «προσαρμογές» στις τιμές των εισιτηρίων τους. Χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της συναυλίας της Ελεονώρας Ζουγανέλη στην Κομοτηνή, που οι τιμές των εισιτηρίων και την ημέρα της συναυλίας διατηρήθηκαν στην τιμή της προπώλησης, ενώ αντίστοιχες «αναπροσαρμογές» έχουν γίνει και στην πλειοψηφία των μουσικών φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως το 15ο Φεστιβάλ Κεραμωτής, που ανακοίνωσε προ ημερών πως «λόγω της έκτακτης πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας αποφασίστηκε η παράταση των προσφορών των εισιτηρίων προπώλησης των 10ευρώ ανά ημέρα και 25ευρώ για το 3ήμερο έως και την έναρξη του Φεστιβάλ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.