Ο Paschalis – Πασχαλης Αγγελιδης διαρκως παρων

Με την ομορφιά διαρκή παραμυθία και γλώσσα αντίστασης

Στον αείμνηστο Δημήτρη Παντελίδη,

μέρες Δωδεκαήμερου και  σύμπαντος του  κόσμου

Ο Αλεξανδρουπολίτης στην καταγωγή εικαστικός Paschalis (Πασχάλης Αγγελίδης) για πάνω τέσσερις δεκαετίες καταφέρνει, μέσω της εμπνευσμένης του τέχνης, να δίνει χρώμα στη ζωή μας και να την «ξεπλένει» από τη σκόνη της καθημερινότητας –παραλλάσσοντας φράση του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο–, καλλιεργώντας την αισθητική πρόσληψη του ελληνικού κοινού και αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Μπορεί τα έργα του να χαρακτηρίζονται από έντονη ελληνικότητα, μιας και αποδίδουν οπτικά, πολλές φορές, όψεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με εμφανείς και τις «διονυσιακές» του καταβολές, καταφέρνει όμως και αναδύει στην επιφάνεια διαχρονικές και παγκόσμιες αξίες, όπως την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης, της πίστης, της κάθαρσης, του έρωτα, του διπόλου «φαίνεσθαι» και «είναι», αλλά και την ευθύνη των καλλιτεχνών όχι απλώς να παράγουν μηχανικά αλλά να δημιουργούν.

Ο αείμνηστος Χιώτης Δημήτρης Παντελίδης, έμπειρος και «πεπαιδευμένος» κριτικός τέχνης, σχολίασε για τημανιέρα του Πασχάλη Αγγελίδη στο κείμενό του «Ο Πασχάλης Αγγελίδης και η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία»[1]: «Ο Πασχάλης Αγγελίδης απορρίπτει εντελώς τις τάσεις και τις μανιέρες της μόδας και της αγοράς. Εάν έχει και εμπο­ρικότητα είναι ακριβώς γιατί αγγίζει τον “εστέτ” και τον “ναΐφ” εξίσου βαθιά, επικυρώνοντας την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι σημαντικό. Υπο­τάσσεται στη φόρμα και στο ύφος χωρίς μανιερισμούς, χωρίς εντυπωσιακά εφέ. Αυτή η λιτότητα στη σύλληψη και στην εκτέλεση του επιτρέπει να ελίσσεται χωρίς να κλείνεται σε αδιέξοδα και περιέχει στη λογική της ένα από τα κύρια στοιχεία του τραγικού λόγου. Ολοκληρώνει αυτά που θέλει να πει και προχωρά. Δεν χασομερά, ακό­μα και όταν αντιλαμβάνεται ότι κάποια πτυχή της δου­λειάς του πουλάει καλά».

Ο μοναδικός αυτός εικαστικός, που μετρά στο βιογραφικό του εκατοντάδες συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους πολιτιστικούς χώρους, όπως τους:  Iris Gal­lery, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο της Πό­λεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Μουσείο Κοτοπούλη, Icon Gallery London, Estec Fine Art Club Nordyik Amsterdam, Select Gallery East Hampton, Manfred & Terry Huffman NewYork, Opera House Cairo κ.ά., θα συνεχίσει και το 2023 να συμμετέχει με δημιουργίες του σε εκθέσεις στην Ελλάδα, υπηρετώντας επάξια τη Μούσα των τεχνών.

Αναλυτικότερα όμως.

Ι) Έκθεση «Μνήμες και Μορφή Μύρτιδος» | Κοζάνη | 26/11/2022 – 28/2/2023

Λίγους μήνες πριν η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης «υποδέχθηκε» τη Μύρτιδα, την αρχαία Ελληνίδα που έζησε τον 5ο αι. π.Χ. και πέθανε στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών. Η μικρή αυτή Αθηναία, το πρόσωπο της οποίας αναπλάστηκε από την επιστημονική ομάδα του επίκουρου καθηγητή στο ΕΚΠΑ κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί καλλιτέχνες. Η αφιερωμένη σε αυτήν έκθεση που πραγματοποιείται στην Κοζάνη αυτήν την περίοδο έχει τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και η εικαστική έκθεση που τη συνοδεύει «Μνήμες και Μορφή Μύρτιδος», στην οποία φιλοξενούνται «καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ίδια και την ιστορία της. Μέσα από τα έργα τους παρατηρούμε το βλέμμα και τη φυσιογνωμία της […] και γινόμαστε συνοδοιπόροι» στο ταξίδι της, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΣ της Βιβλιοθήκης κ. Λάζαρος Μαλούτας.

Στην έκθεση αυτή που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης και η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης  και το Ινστιτούτο για το παιδί «Μύρτις», με την υποστήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, συμμετέχει με έργα του ο Πασχάλης Αγγελίδης, καθώς και οι ζωγράφοι: Όλγα Αγγελίδου, Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Αντωνάτου, Παρασκευή Γαρδέλη, Άννα Γρηγορά, Αντρέας Δεβετζής, Ελένη Δελή, Γλύκα Διονυσοπούλου, Μιχάλης Δουλγερίδης, Ιωάννα Ερζένια, Όπυ Ζούνη, Θεοφανώ Καλακαλλά, Μαρίνα Καλοπαστά, Μάγδα Μάρα, Μιχάλης Μαδένης, Πένη Μαναβή, Κατερίνα Μαρούδα, Ιωάννης Μητράκας, Αλέξιος Ξενίας, Χάρης Ξένος, Ηλίας Οικονομόπουλος, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Κωστής Παπαδόπουλος, Αφροδίτη Παπαδουλή, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Δημήτρης Σεβαστάκης, Μάρη Σερφιώτη, Έφη Σούτογλου, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυριούνης, Νικόλαος Ταμουτσέλης, Έφη Τζίκα, Στέφανος Φωλίνας, Αγάπη Χατζή.

Επίσης και οι γλύπτες: Στέλλα Βαμβακάρη, Στέλιος Γαβαλάς, Γεωργία Γερογιάννη, Κωστής Γεωργίου, Μπάμπης Δερμάτης, Στεφανία Ζoυρούδη, Ανδρέας Καλακαλλάς, Φίλιππος Καλαμάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Τάσος Ράλλης, Βαγγέλης Ρήνας, Γιώργος Σταματόπουλος, Jean Francois Réveillard, ΝίκοςΦόρτωμας, Στέφανος Φωλίνας και ΒασίληςΨαρράς στο artvideo.

ΙΙ) Έκθεση «Μικρά ζωγραφικά έργα 2022-2023» | Αθήνα | 10/12/2022 – 15/1/2023

Ο Πασχάλης Αγγελίδης θα συμμετέχει με έργα του και στην ομαδική έκθεση«Μικρά ζωγραφικά έργα 2022-2023» που διοργανώνει ο Εικαστικός Κύκλος Sianty Gallery, ένας χώρος τέχνης που μετρά πάνω από 40 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 και θα είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2023, φιλοξενεί «μικρά» έργα, τα περισσότερα διαστάσεων 30×30 εκ., για να δείξει και έμπρακτα πως το μεγάλο δεν είναι απαραίτητα ζήτημα διάστασης, αλλά έκφρασης, βάθους και, κυρίως, συγκίνησης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών της γκαλερί, με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές. Συμμετέχουν 40 εικαστικοί με παλαιότερα αλλά και νέα έργα, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν αναλυτικότερα οι ζωγράφοι:  Πασχάλης Αγγελίδης, Σωτήρης Ανδριανός, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μίνα Βαλυράκη, Γιάννης Βαλυράκης, Κατερίνα Δημητριάδου, Γωγώ Ιερομονάχου, Ειρήνη Κανά, Χρίστος Καράς, Δημήτρης Κούκος, Κώστας Λάβδας, Θανάσης Λάλας, Αθηνά Λατινοπούλου, Λίλα Μπελιβανάκη, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Πιστώνης, Βασίλης Σελιμάς, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Άγγελος Σπάρταλης, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Βαγγέλης Τζερμιάς, Τόλης Κωνσταντίνος, Σοφία Φωτιάδου, Δήμητρα Χανιώτη, Απόστολος Χαντζαράς, Μανώλης Χάρος, Χριστίνα Pancess, καθώς και οι γλύπτες: Στάθης Αλεξόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Δημήτρης Βλάσσης, Στέλιος Γαβαλάς, Αντώνης Καστρινάκης, Άγγελος Παναγιωτίδης, Κυριάκος Ρόκος.

Στα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση παρατηρείται μεγάλη ποικιλομορφία όχι μόνο στη θεματική, αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους. Η αλλαγή κλίμακας επηρεάζει τα δομικά στοιχεία του κάθε έργου, εξασφαλίζοντας όμως μεγάλη εκφραστική ελευθερία σε όλους τους καλλιτέχνες. Με τη ζωγραφική να απευθύνεται πρωτίστως στην όραση, ο θεατής καλείται να παρατηρήσει τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ ενός έργου και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Από την άλλη, η γλυπτική, συνδυάζοντας οπτικά και απτικά στοιχεία, εντυπωσιάζει με την υλική της παρουσία, την πλαστική υπεροχή και τον εμπλουτισμό του χώρου.


[1] Το συγκεκριμένο κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο λεύκωμα «Πασχάλης Αγγελίδης – Λεύκωμα», εκδ. INTERPUBLICITAS, Αθήνα 1994 και, στη συνέχεια, στο βιβλίο του Δημήτρη Παντελίδη «Συναντήσεις με εφτά κείμενα για τη ζωγραφική του Paschalis (Πασχάλη Αγγελίδη)», σε επιμέλεια του Δημήτρη Αγγελίδη, εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.