«Ο Μαρξ στο Σοχο» στη σκηνη του Οχτω

Την Τρίτη 19 και την Πέμπτη 21 Μαΐου από τη θεατρική ομάδα «Φάντης Μπαστούνι»

Η  αυτοδιαχειριζόμενη θεατρική ομάδα «Φάντης Μπαστούνι» παρουσιάζει την Τρίτη 19 και την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 21.00 στη σκηνή του Οχτώ το έργο του Howard Zinn «Ο Μαρξ στο Σόχο». 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στο επίκαιρο θεατρικό του Zinn ο Μαρξ, απαυδισμένος από τις επιθέσεις που δέχεται μετά θάνατον, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να επιστρέψει στη ζωή για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Φτάνει στο Σόχο και, απευθυνόμενος σε ένα σύγχρονο ακροατήριο, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή του και υπερασπίζεται την επικαιρότητα των ιδεών του.
 
Μας προκαλεί, λέγοντας: «Δεν αναρωτιέστε γιατί νιώθουν την ανάγκη να με ανακηρύσσουν νεκρό, ξανά και ξανά; 

Σημείωμα Συγγραφέα

Έγραψα το έργο αυτό μια εποχή που η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε φέρει μια σχεδόν καθολική εφορία στον παραδοσιακό Τύπο και στους πολιτικούς της χώρας: όχι μόνο είχε εξαφανιστεί ο «εχθρός», αλλά και ο ίδιος ο μαρξισμός είχε απολέσει το κύρος του. Ο καπιταλισμός και η «ελεύθερη αγορά» είχαν θριαμβεύσει.
 
Ο Μαρξ ήταν στ’ αλήθεια νεκρός. Θεώρησα σημαντικό λοιπόν να κάνω σαφές ότι ούτε η Σοβιετική Ένωση ούτε οι άλλες χώρες που αυτοαποκαλούνταν «μαρξιστικές», ενώ είχαν αυταρχικά καθεστώτα, δεν εκπροσωπούσαν την έννοια του σοσιαλισμού όπως την εννοούσε ο Μαρξ.
 
Θέλησα να παρουσιάσω τον Μαρξ θυμωμένο με τη διαστρέβλωση των θεωριών του και τη σύνδεσή τους με τις σταλινικές ωμότητες.
 
Έκρινα απαραίτητο να περισώσω τον Μαρξ, όχι μόνο από τους ψευτοσοσιαλιστές που εγκαθίδρυσαν αυταρχικά καθεστώτα σε διάφορα σημεία του κόσμου, αλλά και από όλους εκείνους τους συγγραφείς και πολιτικούς στη Δύση που επιχαίρουν για το θρίαμβο του καπιταλισμού.
 
Ήθελα να δείξω ότι η κριτική που ασκεί ο Μαρξ στον καπιταλισμό παραμένει στην ουσία της ορθή μέχρι σήμερα.
 
Οι αναλύσεις του επιβεβαιώνονται κάθε μέρα στους τίτλους των εφημερίδων. 

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία Νίκος Σέργης
Παίζει: Βασίλης Κυριάκου
 
Info
Είσοδος 5 ευρώ

Η ραδιοφωνική συνέντευξη του σκηνοθέτη Νίκου Σέργη στην εκπομπή “Τέχνης & Πολιτισμού Γωνία”

 

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Τζ. Σέργη, Τέχνης και Πολιτισμού Γωνία by Ράδιο Παρατηρητής 94,0 Fm on Mixcloud

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.