«Ο  Καραγκιοζης  οι Ναζι και οι Νεο-χαζοι»

Από τις κορυφαίες  στιγμές της πατρίδας μας,ήταν η νίκη που κατάφεραν τα παιδιά της, ενάντια στις φάλαγγες του Ναζισμού.

Από τις κορυφαίες  στιγμές της πατρίδας μας,ήταν η νίκη που κατάφεραν τα παιδιά της, ενάντια στις φάλαγγες του Ναζισμού.

Το   « Έπος του 1940», όταν ο Μουσολίνι ζήτησε να του παραδώσουμε τα κλειδιά της Ελλάδας, γράφτηκε με πολύ ενθουσιασμό, αλλά και πολύ αίμα.

Ενώ ήμασταν μια χώρα φτωχή  – γεωργική κατά βάση-η ψυχή αυτών των ανθρώπων δεν κιότεψε, αλλά τα έβαλε με το θηρίο του Φασιστικού άξονα και τον νίκησε.

Όλοαυτό το υλικό της ιστορίας, μπορεί  να περάσει στα σύγχρονα παιδιά σαν μια φαμφάρικη ομιλία –εκτέλεση επαγγελματικού καθήκοντος- αλλά μπορεί  να περάσει επίσης και με παραστατικό τρόπο,  με τα μέσα της τέχνης του Θεάτρου Σκιών, ώστε να χαραχθεί ανεξίτηλα στην παιδική μνήμη.

Στο έργο«Ο  Καραγκιόζης οι Ναζί και οι Νεο-Χαζοί» τα  κείμενα και τα τραγούδια γράφτηκαν από το Γιάννη Βουλτσίδη. Οι φιγούρες και τα σκηνικά δημιουργήθηκαν από την Γεωργία Γιαννοπούλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουλτσίδης, «στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποδίδεται με ζωντανή μουσική, το στοιχείο που επικεντρωνόμαστε είναι αυτό που επικράτησε στην κοινή να ονομάζεται, λαϊκό κουράγιο.Βλέπουμε να ξετυλίγονται διαφόρων ειδών ηρωισμοί και δειλίες. Κατά  αρχάς έχουμε τον πνευματικό ηρωισμό του Καραγκιόζη, εννοώντας πως αντιστέκεται το γρήγορο μυαλό του, έχουμε τον ηρωισμό της γενναιότητας των παληκαριών και του καπετάνιου,  των γυναικών που μάχονται με τον δικό τους τρόπο, αλλά έχουμε και τα αρνητικά παραδείγματα. Όλος αυτός ο θίασος καλοί -κακοί -μέτριοι αναμιγνύονται με ζωηρό τρόπο, ώστε το Έπος του ’40,  στη φαντασία του παιδιού να γράψει με τον καλλίτερο τρόπο.

Νομίζω ότι είναι περιττό να μιλήσουμε για την ποιότητα του θεάτρου σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, την γενικότερη συμβολή  του Μικρού Διάκοσμου που προΐσταται και ελπίζουμε αυτή η εξαιρετική πρόταση να βρει επιτέλους απ’ τους εκπαιδευτικούς, το αντίστοιχο ενδιαφέρον, διότιη τέχνη είναι η τροφή της φαντασίας.

Την παράσταση μπορούν να την παρακολουθήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, να παρουσιασθεί σε συλλόγους  κλπ.

 Εννοείται ότι ο χώρος έκφρασης -το θέατρο του Μικρού Διάκοσμου στην παραλία Ιμέρου, είναι η καλλίτερη επιλογή για τα σχολεία.  Υπάρχει και η δυνατότητα να πάει το Θέατρο του κ. Βουλτσίδηστα σχολεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.