«Ο Καπνουλης» της Σωτηριας Κυρμανιδου ηρθε στην Κομοτηνη (+Gallery)

Ως άλλη «Αστραφτοχώρα» για να προτάξει την ανάγκη πρόληψης κατά του καπνίσματος αλλά και την αξία της ανάγνωσης παιδικών, και όχι μόνο, βιβλίων από μικρή ηλικία

Μία διαφορετική από τις συνήθεις βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ».
 
Ο λόγος για την παρουσίαση του βιβλίου της κοινωνικής λειτουργού και συγγραφέα κ.Σωτηρίας Κυρμανίδου με τίτλο «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα». Ένα ανάγνωσμα για παιδιά αλλά και μεγαλύτερα «παιδιά» αφιερωμένο στην πρόληψη κατά του καπνίσματος και τις αρνητικές επιπτώσεις του, που ξεχώρισε λόγω της διαδραστικότητας που υπήρξε με το παρευρισκόμενο κοινό, αποτελούμενο από ενήλικες αλλά και παιδιά, και τον πολυεπίπεδο προβληματισμό που αυτό έθεσε.
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κοινωνικός λειτουργός του Συλλόγου «Περπατώ» κ. Απόστολος Τζουμαλάκης, ενώ για το βιβλίο, πέραν της συγγραφέως, μίλησαν ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» κ. Σερήφ Σερικέ και η συγγραφέας κ. Άση Κιούρα.
 
Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Σερικέ Σερήφ η οποία και «ενέταξε» αμέσως το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου παραθέτοντας μέσα από έναν διαδραστικό διάλογο στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα στην Ελλάδα αλλά και τις μεθόδους πρόληψης που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ ειδική μνεία έκανε στη συμβολή των παραμυθιών και των παιδικών βιβλίων γενικότερα στην υιοθέτηση μίας αντικαπνιστικής κουλτούρας από πλευράς των παιδιών και της διαπαιδαγώγησης τους στο μοντέλο ενός αντικαπνιστικού μοντέλου ζωής από πολύ μικρή ηλικία.
 

Άση Κιούρα
«Τα γραπτά της κ. Κυρμανίδου σου αφήνουν το ερέθισμα να αφουγκραστείς τη ζωή από μία άλλη οπτική γωνία»

 
Τον λόγο έλαβε ακολούθως η συγγραφέας κ. Άση Κιούρα η οποία μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την συγγραφέα, με την οποία την συνδέουν βαθιές σχέσεις φιλίας. «Η Σωτηρία είναι ένας άνθρωπος με “Α” κεφαλαίο , ο οποίος έχει '' αφιερωθεί '' στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις, λατρεύοντας και υπεραγαπώντας τους μικρούς ανθρώπους» τόνισε η ίδια απαριθμώντας το συγγραφικό έργο αλλά και τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει η συγγραφέας, για να ξεχωρίσει ως βασικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της «ότι δουλεύει με την ψυχή της».
 
«Τα γραπτά της κ. Κυρμανίδου σου αφήνουν το ερέθισμα να αφουγκραστείς τη ζωή από μία άλλη οπτική γωνία, να σε προβληματίσουν και να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανατροπή» υπογράμμισε η ίδια επισημαίνοντας τέλος πως « η κ. Κυρμανίδου είναι καπετάνισσα της ζωής της… γράφει τη δική της ιστορία, ταπεινά, σεμνά, χωρίς εξάρσεις και τσιριμονιές, διότι το ουσιώδες είναι αυτό που έχει αξία στη ζωή, και η κ.Κυρμανίδου υποκλίνεται μπροστά σε ανθρώπους και αξίες».
 
 

Σωτηρία Κυρμανίδου
«Το παραμύθι “μιλάει” με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή του παιδιού»

 
Ευρεία αναφορά έγινε καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίασης και στο ποιητικό έργο της συγγραφέως για το οποίο μάλιστα έχει βραβευθεί, ωστόσο όπως επεσήμανε και η ίδια στην αρχή της παρουσίασης «μέσα από την ενασχόληση μου με τους ανθρώπους, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, ξεπήδησαν τα παραμύθια». Παραμύθια με θέματα δύσκολα, όπως είπε στόχος όμως των οποίων ήταν να βάλουν τους μικρούς αναγνώστες στο δρόμο της ενημέρωσης χωρίς φόβο, με κατάλληλο λεξιλόγιο, όμορφη εικονογράφηση, αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού.
 
Το διάβασμα στα μικρά παιδιά άλλωστε όπως είπε «μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει το μυαλό τους». Αντίστοιχα το παραμύθι «πέρα από τον ψυχαγωγικό και τον παιδαγωγικό ρόλο που έχει για το παιδί, “μιλάει” με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή του. Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού το παιδί προσπαθεί να δώσει μορφή στο σκηνικό της ιστορίας και να τοποθετήσει τους ήρωες σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο το παιδί ενδυναμώνει και κινητοποιεί τη φαντασία του. Οι συμβολισμοί και οι μεταφορές που χρησιμοποιούνται στα παραμύθια βοηθούν το παιδί να κατανοήσει σύνθετα θέματα όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, ο αποχωρισμός και ο θάνατος» εξήγησε υπεραμυνόμενη τη γαλούχηση των παιδιών από μικρή ηλικία στο διάβασμα.
 
 «Έχει μεγάλη σημασία η πρώτη επαφή με το βιβλίο να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία, δεδομένου ότι μεγαλώνοντας θα μπορέσει να διαμορφώσει μια σωστή αναγνωστική συμπεριφορά, η οποία θα καθορίσει αργότερα τις επιλογές του και τις αναζητήσεις του στο χώρο της ποιοτικής λογοτεχνίας και ειδικά τώρα τελευταία που η εισβολή της εικόνας -και της κακής εικόνας τις περισσότερες φορές- τείνει να ενισχύσει στο παιδί την ευκολία στην πρόσληψη εικόνων και όχι στην προσπάθεια για τη δημιουργία τους, κάτι που γίνεται με το διάβασμα» υπογράμμισε για να εντρυφήσει μετά στον «Καπνούλη» και τη «γέννηση» του ζητώντας από τους μικρούς παρευρισκομένους ιδέες για την εξέλιξή του.
 
Η συγγραφέας ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, ανηλίκων και ενηλίκων ενώ στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.