Ο καλοσυνατος και φανατικα πολιτικοποιημενος Μεσσουνιωτης, μπαρμπα Δημητρης Τσιαρακτσης (Τσαρακτσιδης), (1902-1977)

Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και δημοτικές εκλογές σε λίγες ημέρες, προεκλογικές συγκεντρώσεις, ομιλίες, φωτογραφίες και κάρτες υποψηφίων, συνομιλίες στα πηγαδάκια, ένα ευχάριστο, χαρούμενο μπορώ να πω κλίμα, μέσα στο οποίο όλοι μας καλούμαστε να ασκήσουμε το μεγάλο δημοκρατικό μας δικαίωμα, να εκλέξουμε για τα επόμενα χρόνια τους καλύτερους ευρωβουλευτές, περιφερειακούς και τοπικούς-αυτοδιοικητικούς άρχοντές μας.
 
Τέτοιες ημέρες εκλογών, πάντα θυμούμαι με πολύ αγάπη και εκτίμηση μία από τις γλυκύτερες μορφές της Μεσσούνης, τον μπαρμπα Δημήτρητον Τσιαρακτσή. Το σπίτι του ήταν στον άλλο μαχαλά, δίπλα στο γωνιακό του αδελφού του, στο δρόμο για το Καβακλή, μετά το πηγάδι του Γιαννάκη.
 
Άνθρωπος υπερβολικά ήρεμος, και καλοσυνάτος, οπαδός και λάτρης του Βάκχου, μόνιμος θαμώνας τα βραδάκια στου Ντραγκάν το μαγαζί, κατέβαζε τα νεροπότηρα με το κρασί της κυρά Δημητρούλας, ακούγοντας, με πολύ προσοχή τους θαμώνες, εκφράζοντας με σιγανή και ήρεμη φωνή τη γνώμη του, χωρίς άχαρες και ζωηρές διαφωνίες.
 
Οι Σιναπλιώτες, πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Μεσσούνη, είχαν ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό πολιτικό χαρακτηριστικό. Ήταν Βενιζελικοί, αλλά συγχρόνως και Βασιλικοί. Ήθελαν το Βενιζέλο πρωθυπουργό, που τους βοήθησε στην προσφυγιά, αλλά ήθελαν και το Βασιλιά ανώτατο άρχοντα, που ήταν η εγγύηση για την Πατρίδα.
Ο μπάρμπα Δημήτρης λοιπόν, χωροφύλακας για λίγα χρόνια στον Ίασμο μετά την κατοχή, μέσα στον εμφύλιο, αγανάκτησε από τα πεπραγμένα των πολιτικών και πολιτικά, έγινε φανατικός υποστηρικτής του Βασιλιά και της Βασιλικής οικογένειας.
Ό ήρεμος και καλοκάγαθος μπάρμπα Δημήτρης, θύμωνε αφάνταστα και έβριζε  όταν κάποιος κακολογούσε το Βασιλιά.
Ένα καλοκαιρινό βράδυ, στην άκρη της αυλής του, κοντά στο πηγάδι καθόταν και τα πίνανε οι τρεις σωματοφύλακες, ο Ηλίας, ο Στέφανος και ο Σιδέρης (Τζέλας), ο γιος του μπάρμπα Δημήτρη.
 
Η αφήγηση είναι δική τους:
 
Κατέφθασε λοιπόν, προερχόμενος από του Ντραγκάν το μαγαζί, ο μπάρμπα Δημήτρης, στην αυλή του σπιτιού, κουνάμενος, σινάμενος, σταματώντας δεξιά και αριστερά, λες και η στράτα ήταν βάρκα, λες και ο δρόμος ήταν γεμάτος με λακκούβες, έπιασε το δοκάρι στο ξεστρόχι, ανέβηκε με προσοχή, το ένα σκαλοπάτι και άρχισε να ξεντύνεται. Έβγαλε το πουκάμισο, έψαξε στο ντουβάρι, βρήκε και το κρέμασε στο καρφί, έβγαλε το παντελόνι, το κρέμασε και αυτό και έμεινε με την άσπρη φανέλα και το άσπρο μακρύ σώβρακο, σα φάντασμα τη νύχτα. Με αργές κινήσεις προσανατολίστηκε προς την ανατολή, τεντώθηκε, στάθηκε στητός, σταθεροποιήθηκε με δυσκολία στην ίδια θέση, σε στάση προσοχής και αφού έκανε, με πραγματική ευλάβεια τρεις φορές το σταυρό του, με το «Άγιος ο Θεός…..»,  άρχισε την καθημερινή του προσευχή:
 
-Κύριε ημών Ιησού Χριστέ.
Να φυλάττεις τον Βασιλέα ημών Παύλον, την Βασίλισσα ημών Φρειδερίκην, τον διάδοχον ημών Κωνσταντίνον, την πριγκίπισσα ημών Σοφία, την πριγκίπισσα ημών Ειρήνη και όλην την Βασιλικήν οικογένειαν.
Κύριε ημών Ιησού Χριστέ.
Να φιλάττεις την οικογένειαν ημών, την σύζυγον ημών Σουλτάνα,  τον υιόν ημών Γεώργιον, τον υιόν ημών Βασίλειον, τον υιόν ημών Σιδέρην, την θυγατέρα ημών Θεοδώρα, την θυγατέρα ημών Σταματία..
Συνέχισε με το, «Δ΄ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών…….» κάνοντας και πάλι το σταυρό του, και ακουμπώντας στον παραστάθη της πόρτας, άνοιξε σιγά (μι του ουσούλ), μην ενοχλήσει την υπομονετική Σουλτάνα του, και πήγε για το κρεβάτι.
Αυτή η προσευχή ήταν καθημερινή, από αγνή και άδολη αγάπη και πίστη, τόσο προς το μεγαλοδύναμο Θεό, όσο και προς τον Βασιλέα, το σύμβολο της Πατρίδας.

Ο Τζέλας συνεχίζει για τον πατέρα του:
 
Κάποια χρονιά, που ήταν και μπιχτσής (αμπελοφύλακας) του χωριού ο μπάρμπα Δημήτρης και η παραγωγή κρασιού ήταν καλή, σφράγισαν ένα βαρέλι, που θα το άνοιγαν το Πάσχα. Άνοιξε λοιπόν την κάνουλα το βράδυ της Ανάστασης, αλλά μόνο λίγες σταγόνες ξύδι έσταξε στο μπαρατσούδ΄, που κρατούσε στα χέρια του ο Τζέλας. Πίσω από το βαρέλι βρέθηκε μισοκριμένο ένα αρκετά μακρύ καλάμι. Δεν χρειάσθηκε να ψάξουν το δράστη.
 
Βέβαια ο δράστης ήταν γνωστός και από το κεραμοποιείο, όπου ο μπάρμπα Δημήτρης, έκανε το μάγειρα. Το μπουκάλι με το ούζο, αν και γυάλινο, ήταν τρύπιο και δεν έμενε σταγόνα για τα παιδιά να πιουν μετά τη δουλειά, ως που αναγκάστηκαν να πάρουν το τρύπιο μπουκάλι από το μαγειρείο και δια μαγείας εξαφανίσθηκε η τρύπα.
 
Χρόνια αργότερα, μετά το δημοψήφισμα του 1973, αδειούχος από τη δουλειά μου, βρέθηκα στου Ντραγκάν το καφενείο, όπου ήταν καθισμένος ο μπαρμπα Δημητρός. Τον χαιρέτησα με σεβασμό και κάθισα δίπλα του. Με είχε αδυναμία και με εκτιμούσε ιδιαίτερα. Είχε ιδιαίτερη εκτίμηση στους ανθρώπους που υπηρέτησαν στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, δείχνοντας και τη δική του φωτογραφία με την τιμημένη στολή.  Δεν πρόλαβα να αρθρώσω κουβέντα και εξέφρασε δακρυσμένος το παράπονό του:
-Τάσιο παιδί μου, είδες τί κάνανε στο Βασιλέα μας, εμείς κάποτε, με τον παππού σου  κάναμε αγώνες να τον φέρουμε και δες τι έγινε.
-Δεν πειράζει μπάρμπα Δημήτρη, του είπα, τί να κάνουμε τώρα, εσείς τότε με τον παππού μου τον φέρατε, εμείς τώρα τον διώξαμε.
-Και εσύ παιδί μου Τάσιο και εσύ, είπε με πολύ πίκρα και παράπονο.
 
Σταμάτησε την κουβέντα, ήπιε την τελευταία γουλιά από το κρασί του, σηκώθηκε, στηρίχθηκε στο μπαστούνι του και πήρε χολιασμένος τον κατήφορο για το σπίτι.
Τον πίκρανα πολύ, χωρίς να το θέλω. Δεν με μίλησε με άσχημο τρόπο, δεν με έβρισε, όπως έκανε όταν έθιγαν την υπόληψη του Βασιλιά.
Ασφαλώς η προσευχή του επαναλήφθηκε, όπως ανελλιπώς έκανε, χειμώνα καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο, στο ξεστρόχι, κοιτάζοντας στην ανατολή.
Πιστεύω, ότι την παρακλητική του προσευχή θα τη συνόδευσε και ο συγχωρητικός του λόγος για το παραστράτημά μου.
 
Γεννήθηκε το 1902 στο Σιναπλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, ήλθε στην Ελλάδα προσφυγάκι, το φθινόπωρο του 1924 και έζησε μέχρι το θάνατό του (19-11-1977) στην Μεσσούνη.
 
Ποιος ξέρει αν έχει ποτήρια για το κρασί ή ψάχνει για καλάμι; Εκεί στους κήπους του Παραδείσου που βρίσκεται. Μακάρι οι ένοικοι του Παραδείσου  να είναι  Βασιλικοί, να μην τον στενοχωρούν και τον υποχρεώνουν να παραπονείται στον Μεγαλοδύναμο, για την παρασπονδία τους.
 

Μάιος 2019

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.