Ο Γιωργος Γκοζης και η «Θραυση κρυσταλλων» στην Κομοτηνη

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το νέο μυθιστόρημά του στην Τσανάκλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με συναναγνώστες τους κ. Στέφανο Γραβάνη, Ιγνάτη Χουβαρδά, Γιώργο Πεταλωτή, Άννα Μαχαιροπούλου και συντονίστρια την κ. Νατάσσα Βαφειάδη

Την πορεία ενηλικίωσης του Άρη, την ερωτική του «περιπέτεια» με τη Μαρία και τη σχέση του με τον Πατέρα του –πάντοτε με Π κεφαλαίο–, με φόντο βέβαια την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν οι Κομοτηναίοι βιβλιόφιλοι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στον εμβληματικό χώρο της Τσανακλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αναφερόμαστε φυσικά στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιώργου Γκόζη με τίτλο «Θραύση κρυστάλλων», που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Ποταμός. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», οι εκδόσεις Ποταμός, ο «Παρατηρητής της Θράκης» και το Δημοκρίτειο  Βιβλιοχαρτοπωλείο.

Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Γκόζη, που η αφήγησή του καλύπτει 304 σελίδες και δομείται σε 66 ενότητες, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 και στην πράσινη «κυριαρχία» του ΠΑΣΟΚ. Είναι άραγε ένα πολιτικό μυθιστόρημα αναμνήσεων;  Μία ερωτική αφήγηση; Ή μια αφήγηση ενηλικίωσης, με πρωταγωνιστές ένα πρωτότυπο δίδυμο πατέρα και γιου; Τα ερωτήματα αυτά ανέκυπταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ωστόσο πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό πως το μυθιστόρημα είναι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Στις διαφορετικές αυτές αναγνωστικές ματιές λοιπόν αναφέρθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, ήτοι οι κ. Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Ιγνάτης Χουβαρδάς, συγγραφέας, και Γιώργος Πεταλωτής, δικηγόρος, πρ. υπουργός.

Το νέο μυθιστόρημα του Γ. Γκόζη «Θραύση κρυστάλλων» καθώς και η αγιολογική του μελέτη «Μητερικό της Θράκης», διαθέσιμα από το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και την κ. Ιωάννα Δεμιράκη

Στέφανος Γραβάνης, «Η λογοτεχνική γραφή του Γιώργου Γκόζη αποτελεί έκφραση της μνήμης και της κοινωνικοπολιτικής του κριτικής»

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο κ. Γραβάνης, ο οποίος με τη δική του ανάγνωση επιχείρησε να κατατοπίσει τους παρευρισκομένους ως προς τη δομή, τους βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, αλλά και τα χαρακτηριστικά της λογοτεχνικής γραφής του συγγραφέα. Επισήμανε μεταξύ άλλων επ’  αυτού ότι: «Η λογοτεχνική γραφή του Γιώργου Γκόζη αποτελεί έκφραση της μνήμης και της κοινωνικοπολιτικής του κριτικής. Η γραφή του γίνεται έτσι ένα μέσο έκφρασης γεγονότων του παρελθόντος και παράλληλα ένα μέσο για να ασκήσει κριτική ανάγνωση στα γεγονότα της δεκαετίας του ’80».

Αναφερόμενος στους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στην αφήγηση, δεν θα μπορούσε να λησμονήσει την κυρίαρχη πατρική φιγούρα: «Ο Πατέρας στο μυθιστόρημα αυτό αποκτά μυθική διάσταση ως σύμβολο θεολογικό, δεν πρόκειται ωστόσο για μυθικό πρόσωπο, με μυθική διάσταση και δύναμη, αλλά είναι μια αρχετυπική μορφή του ιδανικού πολιτικού προσώπου και του ιδεατού ενεργού πολίτη για μια ευνομούμενη και ευημερεύουσα κοινωνία με όραμα». Εκτός αυτών, σχολίασε ακόμη τα ιστορικά γεγονότα που θίγονται στο μυθιστόρημα, η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, το σκάνδαλο του καλαμποκιού κ.ά., τα ιδεώδη της εποχής και τον τρόπο που επενέργησαν στη δράση του Πατέρα, ενώ συνάμα προχώρησε και σε διακειμενικούς παραλληλισμούς.

Ο συγγραφέας υπογράφοντας

Ιγνάτης Χουβαρδάς, «Η  “Θραύση κρυστάλλων” είναι μια  ερωτική επιστολή που αποτυπώνει ένα σύγχρονο φλερτ»

Ο συγγραφέας Ιγνάτης Χουβαρδάς, αφού δήλωσε γοητευμένος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Γκόζη, το χαρακτήρισε από την αρχή ως  ένα καθαρό ερωτικό μυθιστόρημα, και συγκεκριμένα μια ερωτική επιστολή που εκκινά από την εποχή μας, εποχή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και των e-mails. Μια επιστολή που γράφεται από τον κεντρικό ήρωα, τον Άρη προς την αγαπημένη του Μαρία, μετά από 25 χρόνια χωρισμού και απόστασης, με σαφή την  πρόθεση, αφού ο Άρης γράφει το e-mail, στο οποίο εγκιβωτίζεται η ιστορία, να επανασυνδεθεί μαζί της, χαρακτηρίζοντας συνολικά  την αφήγηση  ως ένα σύγχρονο φλερτ. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ήρωα ιπποτική και ευγενική,  εν γένει  δε θεώρησε ότι το μυθιστόρημα διατρέχει μια κίνηση προς τα άνω, που σχετίζεται πιθανότατα με τις σπουδές του συγγραφέα  και τη θρησκεία.

 Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε επίσης στο απλό και φυσικό ύφος του μυθιστορήματος, απόρροια συστηματικής γλωσσικής επεξεργασίας, κι ακόμη στο ιδιόρρυθμο της φυσικής ροής του, επεσήμανε δε το συγκινητικό του τέλους της ιστορίας, που δεν αποδίδεται όμως με φορτισμένες συγκινησιακά λέξεις. 

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την έλευση του συγγραφέα στην πόλη μας

Γιώργος Πεταλωτής, «Η “Θραύση” ένα αυθεντικό και όχι “κατά παραγγελίαν” μυθιστόρημα»

Ο Γιώργος  Πεταλωτής, αν και πολιτικός, πρ. υπουργός, ήταν η καλή έκπληξη της βραδιάς, αφού αντιμετώπισε το μυθιστόρημα με απολύτως προσωπικό τρόπο. Το χαρακτήρισε ως ένα αυθεντικό και όχι «κατά παραγγελίαν» μυθιστόρημα, ως  ένα πραγματικό δηλαδή μυθιστόρημα με πολλές θετικές επενέργειες στον αναγνώστη, και επεσήμανε τη λυτρωτική επιρροή του στην κατανόηση της σχέσης των γιων με τους πατεράδες τους. Ο ίδιος επεσήμανε το συγκλονιστικό στοιχείο του στιγμιοτύπου όπου ο Άρης καταφέρνει να ψελλίσει «κι εγώ σ’ αγαπώ πατέρα», διευκρινίζοντας ότι η αναγνωστική επενέργεια του μυθιστορήματος του Γ.Γκόζη ήταν ανάλογη μ’ αυτήν που του προκάλεσε η ανάγνωση της «Πατρικής κληρονομιάς» του Φίλιπ Ροθ.  Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξία της άρσης των κοινωνικών στερεοτύπων στις ανθρώπινες σχέσεις και στη συγκεκριμένη πατέρα-γιου, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική, όπως περιγράφεται στο βιβλίο, ως «πληγωμένη», υπονοώντας τον διασυρμό που υπέστη η πολιτική τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημα, αλλά και στην πολιτική ευρύτερα  που γίνεται   ιστορία ακόμη και γι’ αυτούς που την έζησαν, αυτονομείται δηλαδή, υπομνηματίζεται και γίνεται λογοτεχνικός χρόνος και πλαίσιο.

Τέλος, τη δική του «παρέμβαση» όπως είθισται έκανε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε στιγμές από τη συγγραφική διαδικασία, την τουλάχιστον επταετή διαπάλη του για τη συγγραφή του συγκεκριμένου αφηγήματος, ενώ μοιράστηκε τη χαρά του που επιτέλους, κορωνοϊού επιτρέποντος, κατέστη εφικτό να το παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό. Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των ομοτράπεζών του καθώς και των θεατών.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την έλευση του συγγραφέα στην πόλη μας

Να σημειωθεί τέλος πως την εκδήλωση αυτή διάνθισε και η κ. Άννα Μαχαιροπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, που κατάφερε με τον σαγηνευτικό τρόπο ανάγνωσης και με τα αποσπάσματα που επέλεξε να μεταφέρει τους παρευρισκομένους, έστω και για λίγο, στον συγγραφικό κόσμο του Γιώργου Γκόζη.

Μεταξύ άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κυριαζής, ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ο Μιχάλης Μοσχίδης και η Νικολέτα Πετκίδου, οι φιλόλογοι Σπύρος Κιοσσές, Σοφία Σουβατζόγλου, Ελπίδα Περδίκη, η νομικός Έλπη Μπλεκάτση και ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, η Λένα Γκαρτσώνη και άλλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.