Ο Γιαννης Αγγελακας στον «ΠτΘ» με αφορμη την διημερη παρουσια του με την καινουργια του μπαντα στο «Οχτω»

Γιάννης Αγγελάκας, τραγουδοποιός «Η τέχνη αποτελεί λύση για την έξοδό μας από το σκούρο, απλά δουλεύει αργά αργά και μακρόχρονα πάνω στα μυαλά των ανθρώπων» - «Από έρωτα προς τον κόσμο και την ζωή μ’ αρέσει κάποιες φορές να απομονώνομαι και να βγαίνω ξανά έχοντας κάτι να πω» - «Όσο είμαστε φοβισμένοι, τρομαγμένοι, ιδιωτεύουμε στο σπίτι μας και δεν πιστεύουμε στην κοινωνία ή την συλλογικότητα δεν γίνεται τίποτα»

Πολυτάλαντος, ανήσυχος, επαναστάτης, ανατρεπτικός, παραγωγός, ποιητής, ηθοποιός, συνθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός είναι μόλις κάποια από τα επίθετα και τις ιδιότητες που έχουν συνοδέψει στο πέρασμα των χρόνων το όνομά του. Ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να δηλώνει μουσικός.
 
Ο λόγος για τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος το επόμενο διήμερο, Σάββατο και Κυριακή 20 και 21 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται παρέα με την καινούργια του μπάντα, την οποία συνθέτουν οι Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Αναστάσης Βουκυκλαράκη, Γιάννης Σαββίδης, Γιώργος Αβραμίδης και James Wylie, στην σκηνή του καφέ – Μπαρ «Οχτώ» παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από όλες τις φάσεις της έως τώρα μουσικής του διαδρομής, από τις «Τρύπες» και τους «Επισκέπτες», στους προσωπικούς του δίσκους και διασκευές, αλλά και καινούργιο υλικό από το νέο του δίσκο που βρίσκεται στα σκαριά.
 
Η φωνή και κυρίως οι στίχοι του, μεταξύ άλλων χάρισαν στις «Τρύπες» μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων, ωστόσο μετά από 7 πολλαπλά επιτυχημένους δίσκους ο έρωτάς του με το συγκρότημα τελείωσε όπως έγραψε κάποτε ο ίδιος όπως τελειώνουν όλοι οι έρωτες, και σάλπαρε για άλλα «λιμάνια» αφήνοντας πίσω του το «ομορφότερο λιμάνι» που όπως είπε έχει συναντήσει.
 
Στην μετέπειτα ωστόσο προσωπική του πορεία, συναντάται ξανά τόσο με τον Γιώργο Καρρά, όσο και τον Γιώργο Χριστιανάκη από τις «Τρύπες», ενώ στην λίστα των συνεργασιών του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων σε μουσικό επίπεδο ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Βελιώτης, ο Γιώργης Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης κ.α.
 
«Ανήσυχο» πνεύμα η καλλιτεχνική του έκφραση στο πέρασμα των χρόνων δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι της μουσικής, καθώς έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στην 7η τέχνη, είτε με την ιδιότητα του ηθοποιού είτε με αυτή του παραγωγού είτε αυτή του συνθέτη – ποιος θα ξεχάσει το καταπληκτικό soundtrack της ταινίας «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη που φέρνει την υπογραφή του .
 
Έχει περάσει και από τον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού, ενώ το 2004 ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία “all together now” που όπως δηλώσει ο ίδιος αποτέλεσε το δημιούργημα μιας παρέας φίλων που θέλησαν να προστατέψουν το έργο και το εσωτερικό τους περιβάλλον.
 
«Οι ανάσες των λύκων» που αποτελεί μία συνεργασία του ιδίου με τον Νίκο Βελιώτη είναι ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορεί από την “all together now” το 2005, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες – Από ‘δώ και πάνω».
 
Η έως τώρα προσωπική του διαδρομή αριθμεί εννέα συνολικά προσωπικά άλμπουμ, το τελευταίο των οποίων κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο «Η γελαστή ανηφόρα», ενώ στα ενδιάμεσα αυτών εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, τις «Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι» και «Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;» που εμπεριέχουν δικά του σκίτσα, ενώ το 2000 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Για την καρδιά ενός κτήνους, 1985 -2000» στο οποίο προσπάθησε να ταξινομήσει τους στίχους, τους ήχους, τις σχέσεις, τις απόψεις και τη στάση ζωής του γενικότερα επί χάρτου.
 
Ο Γιάννης Αγγελάκας το επόμενο διήμερο με την πολύτιμη συνδρομή των νέων του συνεργατών θα προσπαθήσει να ταξινομήσει όλα τα προαναφερθέντα επί της σκηνής του «Οχτώ» προσκαλώντας όλους εμάς, να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε στο «ξεδιάλεγμά» του αυτό.
 
Λίγες ώρες πριν πατήσει στα θρακιώτικα χώματα, ο ίδιος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και τους Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη και Νατάσσα Βαφειάδου, για όλα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσοι παρακολουθούμε τις προσωπικές του διαδρομές,…
 
Γιάννης Αγγελάκας λοιπόν…
 
ΠτΘ: κ.Αγγελάκα αύριο και την Κυριακή θα βρίσκεστε στην σκηνή του «Οχτώ» παρέα με την καινούργια σας μπάντα. Τι ακριβώς θα δούμε και θα ακούσουμε;
Γ.Α:
Παρέα με τους καινούργιους μου συνεργάτες, κυρίως νέα παιδιά με τα οποία ωστόσο συνεργάζομαι εδώ και καιρό και βρισκόμαστε στον δρόμο, ουσιαστικά θα ακούσετε όλη την ιστορία από τις Τρύπες, τους Επισκέπτες, τη γελαστή ανηφόρα, πολλές διασκευές και φυσικά νέα κομμάτια που δουλεύουμε με τα παιδιά.
 
ΠτΘ: Μας έρχεστε με νέα μπάντα, ενώ αν παρακολουθήσει κάποιος την πορεία σας θα δει ότι αλλάζετε συνεχώς. Πέραν αυτού πατάτε και σε διαφορετικά μουσικά είδη. Σας έχουμε παρακολουθήσει σε ροκ κομμάτια, αλλά και σε συνεργασίες με ανθρώπους όπως ο Γιώργης Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης, ενώ γνωρίζουμε και την ιδιαίτερη αγάπη σας για το ρεμπέτικο. Από πού ξεκινάει ο Γιάννης Αγγελάκας μουσικά;
Γ.Α:
Αλλάζω συνεχώς και αυτό αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ξεκινώ από την μουσική. Πιτσιρίκια ξεκινήσαμε από το ροκ, αλλά στην Ελλάδα που ζούμε πάντα κουβαλάμε μαζί μας και το ρεμπέτικο. Από την στιγμή που ζω στην Κρήτη, γοητεύτηκα και από την κρητική παράδοση. Ξεκινώ όμως πάντα από τη μουσική. 

«Η ποίησή μου είναι οι σκέψεις μου που δεν έγιναν τραγούδια»

ΠτΘ: Σας έχουμε δει σε πολλαπλούς ρόλους. Έχετε ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και εκεί με πολλές ιδιότητες, στην ποίηση, στο ραδιόφωνο. Εσείς τι δηλώνετε;
Γ.Α.:
Ακόμα και όταν γράφω είμαι μουσικός. Η μουσική με κινητοποιεί και αυτό που θα μπορούσα να πω για τον εαυτό μου είναι ότι αυτό που αγαπάω είναι η μουσική. Όταν γράφεις στίχους γράφεις και πράγματα που δεν έχουν μέτρο, δεν έτυχε να μελοποιηθούν. Αυτά τα πράγματα αποτέλεσαν τις ποιητικές μου δουλειές, οι οποίες αποτελούνται ακόμα και από σημειώσεις που κρατάω. Ήταν οι σκέψεις που δεν έγιναν τραγούδια στην ουσία, που συνεχίζω να έχω και θα συνεχίσω να εκδίδω στο μέλλον.
 
ΠτΘ: Είστε άνθρωπος που δεν κρύβεται, εκφράζεστε και πολιτικά. Πώς τα βλέπετε σήμερα τα πράγματα;
Γ.Α.:
Σκούρα. Όπως τα βλέπει όλος ο κόσμος.
 
ΠτΘ: Εσείς ωστόσο μας φωτίζετε με την μουσική σας. Πώς θα φωτίσει αυτό το σκούρο;
Γ.Α.:
Αν θα μπορούσα μέσα από μία τηλεφωνική συνέντευξη και στα γρήγορα να το περιγράψω όλο αυτό θα ήμουν είτε αρχηγός θρησκευτικής αίρεσης, είτε πολιτικού κόμματος. Πιστεύω όμως πως όλα ξεκινάν από το μυαλό μας. 

«Προχωράω με τον εαυτό μου και με όσους μπορούν να συντονίζονται με αυτά που κάνω και που λέω»

ΠτΘ: Σας ενοχλεί που κάποιοι σας θεωρούν εμβληματική μορφή; Που ακούτε να λένε και να τραγουδούν τους στίχους σας;
Γ.Α.:
Όχι γιατί δεν το σηκώνω αυτό το βάρος. Εγώ προχωράω με τον εαυτό μου και με όσους μπορούν να συντονίζονται με αυτά που κάνω και που λέω. Χαίρομαι να υπάρχουν, αλλά δίνω λόγο κυρίως στον εαυτό μου.
 
ΠτΘ: Και αν σας λέγαμε ότι υπήρχε μία μερίδα αποδεκτών που σας εισέπραττε κυρίως ως ποιητή;
Γ.Α.:
Πέρα από τις ταμπέλες, αν δηλαδή με θεωρούν ποιητή, μουσικό κτλ, το αποτέλεσμα μετράει για μένα. Αν κάποιοι χαίρονται, βοηθιούνται στον τρόπο της σκέψης τους, τη ζωή τους, ακούγοντας τα τραγούδια που φτιάχνω εγώ χαίρομαι δυο φορές. Δεν έχει λοιπόν σημασία πώς θα με προσεγγίσουν, σημασία έχει το αποτέλεσμα της προσέγγισης. 

«Πάντα νοιώθω καλύτερα να είμαι με άτομα που είναι διαθέσιμα για περιπέτεια, για πειραματισμό, για εξέλιξη, για μπροστά γενικώς»

ΠτΘ: Σας αρέσει που νικάτε τον χρόνο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο; Διαρκώς υπάρχουν άνθρωποι που σας ακούν, προστίθενται καινούργια κοινά, διαλέγεστε, πάτε μπροστά, παρότι και εσείς ζείτε την βιολογική ωρίμανση του ανθρώπου;
Γ.Α.:
Αλίμονο ναι. Πιο εύκολα επιβιώνω με νεότερες ηλικίες παρά με τους συνομηλίκους μου γιατί οι περισσότεροι καθώς μεγαλώνουν, μπαίνουν στα δικά τους λούκια, της οικογένειάς τους, σε ό,τι κουβαλάει τέλος πάντων αυτό το μεγάλωμα στην Ελλάδα. Οπότε νοιώθω πάντα καλύτερα να είμαι με άτομα που είναι διαθέσιμα για περιπέτεια, για πειραματισμό, για εξέλιξη, για μπροστά γενικώς.
 
ΠτΘ: Είναι ένας τρόπος να παραμένετε νέος δηλαδή…
Γ.Α.:
Είναι ένας τρόπος να παραμένω ζωντανός μέσα στην μουσική. 

«Αν κάθε άνθρωπος διαισθανθεί και συνειδητοποιήσει την δύναμη που έχει με το να επικοινωνεί και το να ανήκει κάπου, σε μία κοινωνία, τότε κάτι μπορεί να γίνει»


ΠτΘ: Πώς θεωρείτε ότι θα βγούμε από αυτό το σκούρο της Ελλάδας; Με συλλογικότητα, κατά μόνας;
Γ.Α.:
Ποιος ξέρει; Σε επίπεδο ιδεών μπορώ να αντιληφθώ ότι αν κάθε άνθρωπος συνειδητοποιηθεί και ως μονάδα σε ένα σύνολο, σε μία κοινωνία, στην οποία όλοι μαζί υποφέρουμε και ελπίζουμε για κάτι, διαισθανθεί και συνειδητοποιήσει την δύναμη που έχει με το να επικοινωνεί και το να ανήκει κάπου, σε μία κοινωνία, τότε κάτι μπορεί να γίνει. Όσο είμαστε φοβισμένοι, τρομαγμένοι, ιδιωτεύουμε στο σπίτι μας και δεν πιστεύουμε στην κοινωνία ή την συλλογικότητα δεν γίνεται τίποτα.
 
ΠτΘ: Ο καλλιτέχνης έχει ωστόσο το δικό του ελεφάντινο πύργο, τον δικό του κλειστό χώρο και αφήνει την κοινωνία στα δικά της αιτήματα, μένοντας στο δικό του έργο;
Γ.Α.:
Δεν το πιστεύω αυτό. Προσωπικά με ενδιαφέρει να έχω κάποιες φορές την ησυχία μου αλλά για να μπορέσω να συγκεντρωθώ και να ξαναβγώ στον κόσμο, έχοντας κάτι να πω. Από έρωτα προς τον κόσμο και την ζωή μ’ αρέσει κάποιες φορές να απομονώνομαι και να βγαίνω ξανά έχοντας κάτι να πω.
 
ΠτΘ: Επομένως και η τέχνη μπορεί να παίξει ρόλο στην έξοδο αυτή από το σκούρο. Έχοντας πρόσφατο και το παράδειγμα λογοκρισίας στην τέχνη, εσείς έχετε στην έως τώρα πορεία σας αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο;
Γ.Α.:
Εγώ δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο θέμα λογοκρισίας. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως όλο αυτό δεν με ανησυχεί. Αυτά είναι στιγμές σκοταδιού. Από κει και ύστερα νομίζω ότι η τέχνη είναι μία λύση, απλά δουλεύει αργά αργά και μακρόχρονα πάνω στα μυαλά των ανθρώπων.
 
ΠτΘ: Άρα θα πρέπει να είμαστε αφυπνισμένοι εφόσον ζούμε πράγματα που εμφανίζονται…
Γ.Α.:
Αν δεν είμαστε σε εγρήγορση είδαμε τι παθαίνουμε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.