Ο Εβρος «ηρθε» στην Κομοτηνη (+Gallery)

Μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματος της Νατάσας Γκουτζικίδου «Για σένα μόνο», που παρουσιάστηκε από τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και τον Σύλλογο Εβριτών ν.Ροδόπης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Οκτωβρίου η συγγραφέας κ. Νατάσα Γκουτζικίδου, καλεσμένη των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» για την παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο «Για σένα μόνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μάτι».
 
Η κ. Γκουτζικίδου βρέθηκε ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και αναγνώστες της, που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση, η οποία έλαβε χώρα στη Λέσχη Κομοτηναίων, και μίλησε τόσο για το «Για σένα μόνο» όσο και για την γενικότερη συγγραφική της πορεία, η οποία όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των συντελεστών της παρουσίασης, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι πλούσια.
 
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, δίνοντας στον λόγο στον πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης, που αποτέλεσε συνδιοργανωτή της εκδήλωσης κ. Χρήστο Χατζηπέμου. Ο κ. Χατζηπέμου καλωσόρισε με την σειρά του την κ. Γκουτζικίδου, η οποία έλκει την καταγωγή της από την περιοχή του Διδυμοτείχου, όπου και διαδραματίζεται η ιστορία του μυθιστορήματος. Ο κ. Χατζηπέμου υπογράμμισε την αξία της συγγραφής και της ανάγνωσης, επικεντρώνοντας κυρίως στα οφέλη τους για τα μικρά παιδιά. 

Ρένα Σαμαρά – Μάινα «Το “Για σένα μόνο” ένας υπέροχος συγκερασμός ρεαλισμού με τη δημιουργική φαντασία της συγγραφέως» 

Στην πλούσια συγγραφική ιδιότητα της συγγραφέως στάθηκε στην αρχή της τοποθέτησής της η πρώτη εκ των ομιλητριών, φιλόλογος κ. Ρένα Σαμαρά – Μάινα, για να τονίσει πως με το βιβλίο της αυτό « η Νατάσα επιστρέφει στον Έβρο, στην δική της ιδιαίτερη πατρίδα, στα παιδικά της καλοκαίρια, στις μυρωδιές και τις εικόνες του τόπου της. Στην αθωότητα και την παιδική φιλία, στα άδολα αισθήματα και στους δεσμούς που κρατούν ανθρώπους γερά δεμένους για το υπόλοιπο της ζωής τους».
 
«Σ’ αυτό της το μυθιστόρημα, η Νατάσσα απεκδύεται το μανδύα της ιστορικότητας, που ξεκάθαρα υπήρχε στο βιβλίο της “βροχή πάνω στην πέτρα”» υποστήριξε η ίδια χαρακτηρίζοντας το «Για σένα μόνο» ένα πιο ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα. Εδώ, επεσήμανε « περισσότερο ψυχογραφεί τους ήρωές της και προσπαθεί να εντρυφήσει στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό και η καρδιά των ανθρώπων. Οι ήρωές της άνθρωποι κοινοί, καθημερινοί αποτελούν τον ανθρώπινο ιστό μιας «ειδυλλιακής» επαρχιακής κοινωνίας, στην οποία η πρωταγωνίστρια περνά τα παιδικά και εφηβικά καλοκαίρια της. Τους ήρωες της τους ενώνουν δυνατές εφηβικές φιλίες, ένας έρωτας με διάρκεια στο χρόνο, αλλά και ένοχα μυστικά. Κυρίως όμως ένα ποτάμι που μπορεί να παρασύρει στη δίνη του πάθη και λάθη. Κι ένας όρκος σιωπής, σαν τεντωμένο σχοινί που πάνω του ακροβατούν».
 
«Η Νατάσα με όπλο τη γραφή της που είναι τρυφερή κι ευαίσθητη, δροσερή και γλαφυρή, χωρίς περιττά στολίδια, αλλά με ουσία κι επικεντρωμένη στις καταστάσεις και τις συναισθηματικές συγκρούσεις των ηρώων, καταφέρνει να στήσει ένα ψηφιδωτό, μια τοιχογραφία χαρακτήρων. Και αναδεικνύει με περισσή ευκολία πολλαπλά μηνύματα» συνέχισε « για τη φιλία, τον έρωτα, τη ζήλια, τις εμμονές, τις τύψεις, τους άγραφους νόμους της επαρχίας, όλα όσα διαφεντεύουν και ορίζουν τις ανθρώπινες ζωές, όλα όσα μπορούν να καταστρέψουν τους ανθρώπους αλλά και να τους βοηθήσουν να ξαναγεννηθούν μέσα από τη τέφρα τους».
 
Η κ. Μάινα έκανε λόγο για μία ιστορία με κλιμακούμενη ένταση, την οποία η συγγραφέας διαχειρίζεται με μαεστρία και επιδεξιότητα καταφέρνοντας «έναν υπέροχο συγκερασμό του ρεαλισμού με τη δημιουργική της φαντασία».
 

Από τον τίτλο του μυθιστορήματος ξεκίνησε την δική της τοποθέτηση η Κομοτηναία συγγραφέας κ.Άση Κιούρα. «Πόσες φορές έχουμε εμείς οι άνθρωποι το δικαίωμα να κάνουμε χρήση αυτής της πρότασής, αγγίζοντάς την όχι επιδερμικά, αλλά στην πραγματική της υπόσταση» διερωτήθηκε η ίδια.
 
«Τέτοιου είδους προτάσεις, μόνο μια φορά μπορούν να ειπωθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, για να είναι αληθινές» απάντησε, προσφέροντας στην συνέχεια στο κοινό αλλά και την συγγραφέα μία δική της μοναδική εκδοχή του «Για σένα μόνο».
 
Ακολούθως τον λόγο έλαβε η συγγραφέας η οποία μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την πηγή της έμπνευσής της, κάνοντας ειδική μνεία στις ομορφιές, τις παραδόσεις και την ιστορία του Διδυμοτείχου, όπως αυτή καταγράφεται μέσα και από τις εικόνες που μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του «Για σένα μόνο». Η κ. Γκουτζικίδου μίλησε για την έως τώρα συγγραφική της δραστηριότητα, τονίζοντας πως για την ίδια η συγγραφή αποτελεί πρωτίστως δική της ανάγκη και παρουσίασε τους ήρωες του μυθιστορήματος όπως η ίδια τους φαντάστηκε και τους κατέγραψε.
 
Στο τέλος της παρουσίασης συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της, υποσχόμενη την σύντομη επάνοδό της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Θράκη. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.