Ο Εβριτης «Πουρπουρης» στον Διεθνη Αερολιμενα «Ελευθεριος Βενιζελος» (+Βιντεο)

Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Φερών και Νίψας – Έβρου ξεσήκωσαν τους ταξιδιώτες του αεροδρομίου με την αναβίωση του εθίμου

Ο Θρακιώτης «Πουρπούρης» με την παραδοσιακή γκάιντα και η «Κορτοπούλα» ταξίδεψαν σήμερα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να ευχηθούν παραδοσιακά στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες «Καλά Χριστούγεννα».

Το έθιμο του «Πουρπούρη» είναι προσφυγικό.  Ο «Πουρπούρης», φορούσε προβιά ή κάπα τσομπάνη, μάσκα από νεροκολοκύθα και κουδούνια στη μέση. Πήγαινε από σπίτι σε σπίτι με τη συνοδεία των νέων του χωριού και έλεγε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Το ταξίδι του «Πουρπούρη» στην Αθήνα, έθιμο το οποίο αναβίωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φερών και Νίψας-Έβρου  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Fly me to the Moon-Sounds Greek to Me!” που λαμβάνει χώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνα, σήμερα Δευτέρα 23 και αύριο Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, με την Αλεξανδρούπολή να είναι η 11η συμμετοχή!

Το χριστουγεννιάτικο έθιμο του «Πουρπούρη», μαζί με άλλα ιδιαίτερα θρακιώτικα εορταστικά δρώμενα, παρουσιάζονται και συστήνονται στους επιβάτες και επισκέπτες του Αεροδρομίου της Αθήνας σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Ο «Πουρπούρης», με την άγρια όψη του, «διώχνει» το χειμώνα και το κακό, ενώ η «Κορτοπούλα» συμβολίζει τη γονιμότητα και κατ’ επέκταση την έλευση της άνοιξης. Μαζί, έδωσαν το δικό τους διονυσιακό χρώμα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και προσκάλεσαν το κοινό σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Δείτε το βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Ελ. Βενιζέλος παρακάτω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.