Ο Ελπιδοφορος Ιντζεμπελης ξανατιμα την προσωπικοτητα του Κωνσταντινου Καραθεοδωρη

«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Για την ίδρυση και οργάνωση των Ελληνικών πανεπιστημίων Σμύρνης και Αθήνας: Σελίδες από τη ζωή του», Εισαγωγή-Σχόλια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα 2023, σ. 184

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της επιστήμης των μαθηματικών, με την οικογένειά του να έχει τις ρίζες της στο Βοσνοχώρι της Ανατολικής Θράκης, αλλά ο ίδιος πλέον ρίζες και στην Κομοτηνή, όπου λειτουργεί από τον Δήμο Κομοτηνής το Μουσείο που φέρει το όνομά του. Με την εν λόγω προσωπικότητα, καταπιάνεται για μιαν ακόμη φορά ο γνωστός μας συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο οποίος επιμελείται σε εισαγωγικό και σχολιαστικό επίπεδο το βιβλίο  «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Για την ίδρυση και οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων Σμύρνης και Αθήνας: Σελίδες από τη ζωή του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στοχαστής.

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του Ιντζέμπελη  με το οποίο συνεχίζει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αφού προηγήθηκαν τα:

  • «Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή»(ΑΛΔΕ, Κέρκυρα 2010),
  • «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» (Στοχαστής, Αθήνα 2013),
  • « Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» (Μέναδρος, Αθήνα 2019) και
  • σε συνεργασία με τον κομίστα  Παναγιώτη Πανταζή και σενάριο δικό του το graphic novel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός»(εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος, Αθήνα 2021).

Στo περί ου βιβλίο του Ιντζέμπελη,  ο διάσημος μαθηματικός μιλά για τη ζωή του και την οργάνωση των πανεπιστημίων της Σμύρνης και της Αθήνας. Μαθηματική ιδιοφυΐα, ευρισκόμενος πολλές φορές γύρω από κάθε πρωτοπορία της εποχής του, συνομιλητής και σύγχρονος του Αλβέρτου Αϊνστάιν, ο Καραθεοδωρή οραματιζόταν την εξέλιξη της ελληνικής εκπαίδευσης.

Σκεπτόμενοι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κυρίως μετά τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους, το όραμα αυτό φάνταζε εφικτό. Κάπως έτσι μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της νεότερης ιστορίας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον ανακαλύπτει, πιστεύει στο όραμά του και τον θέτει επικεφαλής του φιλόδοξου προγράμματος για την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη. Ωστόσο, η Μικρασιατική Καταστροφή ανέκοψε τα φιλόδοξα αυτά σχέδια. Όμως ο Ε. Βενιζέλος δεν έπαψε να πιστεύει στον Κ. Καραθεοδωρή και, λίγα χρόνια μετά, του αναθέτει την ανασύνθεση–αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέσα από το βιβλίο αντιλαμβάνεται κανείς πώς ο Καραθεοδωρή συνέβαλε δραστικά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Σμύρνης και στην αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «ο αναγνώστης που θα θελήσει να εγκύψει στις δύο αυτές προτάσεις του για τα πανεπιστήμια, θα μείνει έκπληκτος μπροστά στον πλούτο των ιδεών, τις συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων και τις άκρως ουσιαστικές–λειτουργικές απόψεις για τα όσα συγκροτούν την πρωτοπόρα και εύρυθμη λειτουργία ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος». Θα καταφέρει, επίσης, να «πιάσει» τον παλμό της οραματικότητας του μεγάλου μαθηματικού για την πρωτοποριακή λειτουργία  του Πανεπιστημίου Σμύρνης, έμβλημα του οποίου ήταν το «Φως εξ Ανατολών»,  ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο ο Κ. Καραθεοδωρή στόχευε να περικλείσει τη «σοφία» της Ανατολής σε συνδυασμό με την «επιστημονικότητα» της Δύσης.

Τα εκπαιδευτικά προβλήματα δεν έπαψαν ποτέ να ταλαιπωρούν την κοινωνία, με τον κάθε πολίτη να οφείλει ξεχωριστά να προσπαθεί, με κάθε τρόπο να τα εξαλείψει. Παρόλ’αυτά, όταν δίνεται η ευκαιρία να  προβληθούν προσωπικότητες σαν τον Καραθεοδωρή δίνουν ελπίδα, ένα κίνητρο σε όλους όσους αγαπούν τις επιστήμες και τα γράμματα να προσφέρουν μια καλύτερη εκπαίδευση, εκπληρώνοντας τα όνειρα των μεγάλων επιστημόνων του προηγούμενου αιώνα.

Λίγα λόγια για τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από τη Λέσβο. Σπούδασε Παιδαγωγική και Θεολογία, ενώ πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στο Μπέρμιχαμ με μετεκπαίδευση στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία, ενώ παράλληλα συνέγραφε βιβλία, διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων για εφημερίδες και περιοδικά. Τα διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.