«Ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων Χρυσανθος ο απο Τραπεζουντος, Η εθνικη & εκκλησιαστικη δραση του (1926-1949)»

Παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Ελευθερίων ο τόμος από τον ΜΟΚ και την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών

Η ζωή και το έργο ενός από τους μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας και του Γένους μας, του Θρακιώτη και Κομοτηναίου Μητροπολίτη Τραπεζούντος και αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου Φιλιππίδη, όπως καταγράφονται στον τόμο «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος, η εθνική και εκκλησιαστική δράσις του (1926-1949)», που εκδόθηκε από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών σε δεύτερη έκδοση ως 9ο Παράρτημα της «Θρακικής Επετηρίδας», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τετάρτης στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, στα πλαίσια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων των «Ελευθερίων».
 
Την ευθύνη της παρουσίασης είχε ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ.Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίο «ξεδίπλωσε» τις άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ζωής του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, επικεντρώνοντας στον αγώνα και τις θυσίες τις οποίες έκανε για την Ελλάδα και τον Πόντο.
 
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ.Νότης Χαραλαμπίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου και η πρόεδρος της «Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε.» κ.Αφροδίτη Καρελιάδου.

Κωνσταντίνος Φωτιάδης «Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, το μεγάλο καμάρι της εκκλησίας μας»

Ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, έκανε λόγο για «το μεγάλο καμάρι της εκκλησίας μας, που τίμησε τον ρόλο του και στον ιστορικό Πόντο και στην Ελλάδα, με την ιστορική του απόφαση να μην ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου αλλά και να μην ζητήσει αξιώματα, λέγοντας ότι ο κύκλος ο δικός του είχε κλείσει, όταν το 1964 θέλησαν να τον επαναφέρουν».
 
Ο ίδιος κατά την τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο εκείνο του τόμου που αφορά στον αγώνα που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος για τη «σύνθεση» του ελληνικού κράτους, γνωστοποιώντας πως στο στάδιο της συγγραφής είναι ένα μεγάλο έργο, οκτώ περίπου τόμων, με τα έγγραφα της Δημοκρατίας του Πόντου, στο οποίο όπως τόνισε «θα αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».
 
Ένας τόμος που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση των Ελλήνων πάνω σε θέματα της ίδιας της ιστορίας του Έθνους καθώς, όπως παρατήρησε, «οι έλληνες δεν ξέρουν καθόλου ελληνική ιστορία καθώς δεν την έχουν διδαχθεί ποτέ, στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και κυρίως δεν την διδάχθηκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων «Είναι μεγάλη αυτή η τιμή, από τα σπλάχνα και τα οστά τα δικά μας, και από τη σάρκα τη δική μας, να γεννιέται ένας τέτοιος μεγάλος άνθρωπος»

Στην απόφασή του να μην ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση, στάθηκε στις δηλώσεις του και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως «δικαίως χαρακτηρίζεται ως Αρχιεπίσκοπος του ΟΧΙ». «Η Κομοτηνή, η Ροδόπη και ο Τόπος μας σεμνύνεται για την προσωπικότητα αυτού του μεγάλου Ιεράρχου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, ο οποίος διακόνησε την ιστορία και το γένος» τόνισε και συνέχισε «για εμάς τους Κομοτηναίους, τους Ροδοπίτες και τους Θρακιώτες, είναι μεγάλη αυτή η τιμή, από τα σπλάχνα και τα οστά τα δικά μας, και από τη σάρκα τη δική μας, να γεννιέται ένας τέτοιος μεγάλος άνθρωπος, και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αποψινή εκδήλωση, η παρουσίαση του βιβλίου που έχει σχέση με την ζωή και το έργο του».
 
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, αναφέρθηκε και στο εγκόλπιο – ημερολόγιο της Μητρόπολης που φέτος, είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, όπου, όπως είπε, «εκεί μέσα καταγράφονται σελίδες από την ιστορία του, έτσι από το παράδειγμά του, τη σοφία, τη ζωή του, την πραότητα, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητά του να διδαχθούμε όλοι μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.