Ο 10χρονος Κωνσταντινος Κουμπακης, ο νεος σολιστ πιανου στη Συμφωνικη Ορχηστρα Νεων Ελλαδος

Μαζί με τους επίσης Κομοτηναίους Μαρία Βεζδρεβάνη και Βασίλειο Ντίκα - Χριστίνα Συκάκη, διοικητική διευθύντρια Ωδείου Συκάκη «Όποιος θέλει μπορεί να γίνει μουσικός, αυτό όμως απαιτεί αφοσίωση, χρόνια σκληρής δουλειάς, σωστή καθοδήγηση και κυρίως στήριξη από κάθε πλευρά»

Την είσοδό τους στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος, πέτυχαν την προηγούμενη εβδομάδα τρεις νέοι Κομοτηναίοι μαθητές μουσικής, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως παρά τις δυσκολίες των καιρών και την απαισιοδοξία που διατρέχει τους καιρούς μας, οι νέοι μπορούν να συνεχίζουν να ονειρεύονται και να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό.
 
Ο Κωνσταντίνος Κουμπάκης, ο Βασίλειος Ντίκας και η Μαρία Βεζδρεβάνη, πέρασαν με επιτυχία την ετήσια ακρόαση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη και ξεχώρισαν ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, στο πιάνο οι δύο πρώτοι και στη Βιόλα η τρίτη.
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος ιδρύθηκε το 2011. Αποτελείται από νέους 9 έως και 30 ετών, συμμετέχει σε συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα και εκπροσωπεί τη χώρα μας σε μεγάλα και διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Για την ορθή προετοιμασία αυτών κάθε εβδομάδα οι νέοι που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα συναντούνται στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η έδρα της Ορχήστρας και προετοιμάζονται για τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν.
 
Για τον λόγο αυτό οι Κομοτηναίοι επιτυχόντες θα κληθούν από δω και πέρα να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη και τις δυνατότητες που ανοίγονται πλέον μπροστά τους σε ό,τι αφορά τη μουσική τους εξέλιξη μέσα από τη συμμετοχή τους στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος. 

Χριστίνα Συκάκη «Οι καθηγητές οποιασδήποτε τέχνης είναι τα τόξα τα οποία εκτοξεύουν τα βέλη και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου μιλάμε ξεκάθαρα για ένα βέλος»

Ο Κωνσταντίνος Κουμπάκης, μόλις δέκα ετών, ο οποίος διακρίθηκε κατά την διαδικασία των ακροάσεων, «κατέκτησε» τη θέση του Σολίστα Πιάνου της ορχήστρας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε επαγγελματία μουσικό. Με αφορμή τη διάκρισή του αυτή, στο στούντιο του «ΠτΘ» βρέθηκε η καθηγήτριά του και διοικητική υπεύθυνη του Ωδείου Συκάκη, στο οποίο φοιτά, κ. Χριστίνα Συκάκη, η οποία δήλωσε τη μεγάλη της συγκίνηση για την επιτυχία του αλλά και για την αξία της ενασχόλησης των παιδιών με τη μουσική και κάθε μορφή τέχνης, στη συνολική εξέλιξή τους ως ανθρώπων.
 
Μιλώντας για τη μεγάλη επιτυχία του Ωδείου Συκάκη, μέσω της επιτυχία του Κωνσταντίνου Κουμπάκη, η κ. Συκάκη τόνισε πως βασικός στόχος του Ωδείου ήταν και παραμένει «η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ μαθητή, γονέων, καθηγητή και διοίκησης». Όπως εξήγησε πάνω στο τετράπτυχο αυτό βασίστηκε και η αρχή της ενασχόλησης του Κωνσταντίνου με τη μουσική, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του Ωδείου Συκάκη, όντας μόλις 2,5 ετών.
 
Η ίδια έκανε λόγο για ένα παιδί αφιερωμένο στην τέχνη της μουσικής, που έχοντας την απόλυτη στήριξη των γονέων του, γεγονός που χαρακτήρισε ως απαραίτητο στοιχείο για την εξέλιξη κάποιου, κατάφερε από πολύ νωρίς να ανταπεξέλθει σε μαθήματα που ήταν σχεδιασμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και απέδειξε πως, όταν υπάρχει η θέληση και η απαραίτητη στήριξη, όλα μπορούν να καταστούν δυνατά.
 
Η ίδια μάλιστα θέλησε να ευχαριστήσει την καθηγήτριά του κ. Λάρα Κελεσίδου, που όπως είπε ανέδειξε όλο το ταλέντο του Κωνσταντίνου, ο οποίος διακρίθηκε όχι τόσο για τον τρόπο παιξίματος, όσο και για το στήσιμο και τη συνολική του συμπεριφορά στην ακρόαση. Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη και υπερήφανη για την επιτυχία αυτή του μαθητή τους, τονίζοντας πως «οι καθηγητές οποιασδήποτε τέχνης είναι κατά την άποψή μου τα τόξα τα οποία εκτοξεύουν τα βέλη και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου μιλάμε ξεκάθαρα για ένα βέλος, το οποίο μάλιστα στο μέλλον θα δούμε σίγουρα να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες μουσικές σκηνές». 

«Η ενασχόληση των ανθρώπων με την τέχνη βγάζει προς τα έξω τα πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά τους»

Με αφορμή αυτό η κ. Συκάκη αναφέρθηκε εκτενέστερα στην αξία της ενασχόλησης των νεότερων παιδιών με τις τέχνες επικεντρώνοντας στην παιδεία που αυτές προσφέρουν, «βγάζοντας προς τα έξω τα πιο εκλεπτυσμένα τους χαρακτηριστικά» όπως υπογράμμισε αλλά και μαθαίνοντας τους την πειθαρχία, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας.
 
Όπως άλλωστε επισήμανε «ο μεγαλύτερος στόχος μας ως επαγγελματίες που δουλεύουν μέσα στην τέχνη και συγκεκριμένα στο κομμάτι της μουσικής είναι να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν την μουσική. Αν θα γίνουν διάσημοι ή θα καταφέρουν επιτεύγματα όπως αυτό του Κωνσταντίνου δεν αφορά κατ’ ανάγκη εμάς. Εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική και όσοι θέλουν να γίνουν και επαγγελματίες μουσικοί, και έχουν τα εφόδια να το πράξουν. Αυτό όμως απαιτεί αφοσίωση, χρόνια σκληρής δουλειάς, σωστή καθοδήγηση και κυρίως στήριξη από κάθε πλευρά. Όποιος θέλει μπορεί να γίνει μουσικός, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, αρκεί να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.