«Ντουρντουβακια – Ελληνες σε Βουλγαρικα ταγματα εργασιας (1941-1944)»

Παρουσιάζεται στην Ξάνθη το βιβλίο της Σοφίας Αυγέρη

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωση, ΤΕΦ, ΔΠΘ, οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν το βιβλίο της Σοφίας Αυγέρη, με τίτλο, «Ντουρντουβάκια – Έλληνες σε Βουλγαρικά τάγματα εργασίας (1941-1944)».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Αικατερίνη Μάρκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ, ΔΠΘ
  • Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος/Συγγραφέας

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΕΦ, ΔΠΘ.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συγκεκριμένη μονογραφία αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας των σωμάτων καταναγκαστικής εργασίας του βουλγαρικού στρατού και γίνεται μια αδρή περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και των συνθηκών που επικρατούσαν σε αυτά- κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους που επιστρατεύτηκαν από περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει ερευνητικά δεδομένα που προήλθαν από την προσωπική ενασχόληση της συγγραφέως με το ιστορικά αυτό ζήτημα και με αφορμή την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προφορικής και τοπικής Ιστορίας με μαθητές λυκείων της Ξάνθης.

Μαθητές σε ρόλο ερευνητή συνέλεξαν πλούσιο υλικό και αποτέλεσαν το έναυσμα για την περαιτέρω συλλογή στοιχείων μέσα από την λήψη συνεντεύξεων και τη συλλογή αρχειακού υλικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.