Ντιντεμ Αλητσογλου: Η Ιασμιωτισσα δικηγορος που ζωγραφιζει τα συναισθηματα της

Από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στα εργαστήρια ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και εκθέσεις εντός και εκτός Θράκης

Η κ.Ντιντέμ Αλήτσογλου γεννήθηκε και κατοικεί στον Ίασμο. Πριν από λίγα χρόνια αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και επέστρεψε στον τόπο της καταγωγής της όπου ζει και εργάζεται έως και σήμερα. Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη από την έως τώρα επαγγελματική της πορεία ως δικηγόρος, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ένα από τα όνειρά της είναι και η αναγνώριση της ως καλλιτέχνης, με τη δική της γκαλερί.

Η ενασχόλησή της με την ζωγραφική ξεκίνησε από μικρή ηλικία, με καλά αποτελέσματα, ωστόσο ουδέποτε πίστεψε ότι η ικανότητά της ήταν σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσε να κάνει τα βήματα παρακάτω.

Κατά την φοιτητική της ζωή, η ζωγραφική «αντικαταστάθηκε» με τις ξένες γλώσσες, ωστόσο η επιστροφή της στα πάτρια εδάφη και οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, επανέφεραν το ενδιαφέρον της για την τέχνη.

Ξεκίνησε από το σχέδιο με κάρβουνο στο οποίο και παρέμεινε πιστή για τα πρώτα δύο χρόνια της ενασχόλησής της, και την φύση ως περιεχόμενο των πινάκων της, με το χρώμα, που σήμερα αποτελεί και χαρακτηριστικό της δουλειάς της, να μπαίνει στα έργα της κατόπιν παραίνεσης των φίλων της.

Στο πέρασμα των ετών και «χτίζοντας» σιγά σιγά την δική της προσωπική ταυτότητα, πρόσθετε στον καμβά τις δικές της πινελιές, επεκτείνοντας και την θεματολογία των έργων της σε γυναικείες μορφές και γλυπτά.  Πηγή έμπνευσής της όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στον «ΠτΘ» τα γλυπτά που φιλοξενούνται σε μουσεία τα οποία και επισκέπτεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδια έχουν τα σπασμένα γλυπτά, καθώς την «αγγίζει» ιδιαίτερα το αίσθημα της ατέλειας που αυτά δημιουργούν.

«Όσο περισσότερο ζωγραφίζω, τόσο περισσότερο θέλω να το συνεχίσω» δήλωσε η ίδια μοιραζόμενη επίσης το αίσθημα της συμμετοχής της σε εκθέσεις ζωγραφικής, που ισοδυναμεί με αναγνώριση του έργου και τις δουλειάς της.  Για την ίδια ωστόσο η ζωγραφική ξεπερνά την έννοια της δημιουργίας. «Για μένα η ζωγραφική είναι θεραπεία. Οι απογοητεύσεις που έχω βιώσει. Τα στάδια που έχω περάσει στην ζωή μου, αρνητικά και θετικά, όλα αποτελούν για μένα στοιχείο έμπνευσης» θα μας πει για να εξηγήσει πως καταφεύγει στην τέχνη της ζωγραφικής, με τα έργα της να «αντανακλούν την ψυχολογική μου κατάσταση».

Οι πρώτες επαφές του κοινού με το έργο της έγιναν δια μέσου των εκθέσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, ενώ στην συνέχεια τα έργα της φιλοξενήθηκαν και σε εκθέσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων στην Κομοτηνή. Η Ξάνθη αποτέλεσε επίσης για την ίδια τόπο έκθεσης των έργων της μέσα από την συμμετοχή της σε εκθέσεις στο πλαίσιο των εορτών της Παλιάς Πόλης, ενώ ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, αποτέλεσε και τη νεότερη ηλικιακά ζωγράφο τα έργα της οποίας εκτέθηκαν στην συγκεκριμένη έκθεση στην Θεσσαλονίκη.

Η επιρροή της μουσικής στο έργο της

Σήμερα η κ. Αλήτσογλου συνεχίζει τα μαθήματά της στο Θρακικό Ωδείο της Κομοτηνής, αλλά και στον Δήμο Ιάσμου. Μια νέα «προσθήκη» στην σχέση της με την τέχνη αποτελούν το βιολί και το τσέλο, από τα οποία «δανείζεται» έμπνευση για την ζωγραφική.

«Επηρεάζομαι από ένα μουσικό όργανο και αποφασίζω για τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω στη ζωγραφική μου» ανέφερε εξηγώντας πως υπήρξαν ακόμη και στιγμές που έχει αλλάξει ολόκληρο το έργο έχοντας επηρεαστεί από τη μουσική.

Και αν στην πορεία των ετών δεν είναι λίγοι εκείνοι που «αγκαλιάζουν» τα έργα της η ίδια δηλώνει η αυστηρότερη κριτής της, «επιστρέφοντας» πολλές φορές σε παλαιότερα έργα της τόσο για να εντοπίσει τα λάθη της όσο και για να δει την εξέλιξή της.

«Ίσως η ζωγραφική είναι τόσο πολύτιμη για μένα διότι δεν μπορώ να αφιερώσω όλη την ημέρα μου σε αυτή»

Ερωτηθείσα γιατί επέλεξε την δικηγορία έναντι της Σχολής Καλών Τεχνών εξήγησε πως οι δυσκολίες της επαγγελματικής ενασχόλησης με την ζωγραφική είναι πολλές, αρχής γενομένης με την επαγγελματική αποκατάσταση. «Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να ξεφύγω, το θεωρώ ως θεραπεία, ένα μέρος όπου μπορώ να καταφύγω. Αν είχα σπουδάσει Καλές Τέχνες, δεν θα ήμουν σε θέση να περιμένω να κερδίσω εισόδημα ζωγραφίζοντας αυτή τη στιγμή. Είμαστε ήδη μια μικρή χώρα και απευθυνόμαστε σε ένα μικρό κύκλο. Τώρα, το πρωί, ασκώ το επάγγελμά μου ως δικηγόρος, και τον υπόλοιπο χρόνο μου ασχολούμαι με τα χόμπι μου. Μπορώ να αγοράσω τα εργαλεία μου με τα χρήματα που βγάζω ως δικηγόρος» ανέφερε εξηγώντας πως «ίσως η ζωγραφική είναι τόσο πολύτιμη για μένα διότι δεν μπορώ να αφιερώσω όλη την ημέρα σε αυτήν».

Μιλώντας τέλος για τα επόμενα βήματά της η κ. Αλήτσογλου εξήγησε πως έχει ήδη έτοιμους περίπου 20 πίνακες που θα επιθυμούσε να εκθέσει, τονίζοντας ωστόσο πως η ζωγραφική θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.