Νεο ξεκινημα για την «Παπαδριελλειο» Δημοτικη Πινακοθηκη

Συμφωνία μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης για τη λειτουργία της

Στις 20 Ιουνίου εγκαινιάζεται επισήμως η επαναλειτουργία της «Παπαδριέλλειου» Δημοτικής Πινακοθήκης, από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης για το κοινό της πόλης. Το αρχοντικό Στάλιου, νεοκλασικό κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη, παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής για χρήση, στον Πολιτιστικό Σύλλογο που έχει εγκατασταθεί τους τρεις τελευταίους μήνες και μάλιστα υποδέχθηκε και τους πρώτους επισκέπτες της. Παράλληλα με την έκθεση της σπάνιας συλλογής έργων ζωγραφικής, στο χώρο λειτουργούν πλέον και μόνιμη έκθεση έργων των καλλιτεχνών του «Αθηνίωνα» και εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, φωτογραφίας.
 
Η ανάγκη του πολιτιστικού Συλλόγου να στεγάσει τη λειτουργία των εργαστηρίων εικαστικών τεχνών από τη μια, κι η ανάγκη του Δήμου Κομοτηνής να θέσει σε λειτουργία τη Δημοτική Πινακοθήκη από την άλλη, οδήγησαν τους δύο φορείς στην σύναψη μιας συμφωνίας, αναφέρει ο κ. Άγγελος Γεωργίου μέλος της Διοίκησης του «Αθηνίωνα».
 
Ελλείψει πόρων που θα επέτρεπαν και την πρόσληψη ανάλογου προσωπικού από το Δήμο, αποφασίστηκε η Πινακοθήκη να ανοίγει με μέριμνα του Συλλόγου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή, από τις 11 με 1 το πρωί και κατόπιν συνεννόησης οποιαδήποτε μέρα και ώρα.
 
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης, αξιοποιεί το σύνολο των εγκαταστάσεων, λειτουργώντας από φέτος εργαστήρια εικαστικών για παιδιά και ενήλικες. «Ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα έχουμε περισσότερες εγγραφές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

Σπουδαία έργα στη συλλογή της Πινακοθήκης

Στην Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα ζωγραφικής περισσότερων από 30 σημαντικών δημιουργών από όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο χώρο υποδοχής του Αρχοντικού δεσπόζει πίνακας του αείμνηστου Θανάση Στεφόπουλου, ο οποίος διακρίθηκε με παγκόσμιο βραβείο σε έκθεση στο Πεκίνο.
 
Τη δημιουργία της Πινακοθήκης οραματίστηκε ο αείμνηστος Δήμαρχος Γιώργος Παπαδριέλλης ενώ το σύνολο των έργων της συλλογής δωρίστηκαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (σημερινή ΚΕΔΕ) στη μνήμη του. 

Εκκρεμούν αποκαταστάσεις και συντήρηση

Ζητούμενο συνιστά η αποκατάσταση φθορών στο αρχοντικό Στάλιου που προϋπήρχαν κι η συντήρηση τόσο του εσωτερικού όσο και του περιβάλλοντος χώρου. «Όταν πρωτομπήκαμε μέσα, 3 μήνες πριν, ο χώρος ήταν σε άθλια κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Γεωργίου. Πρώτο μέλημα του Συλλόγου ήταν να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος και μάλιστα κατά το δυνατό γρηγορότερα. «Σίγουρα έχουμε μεγάλες ανάγκες. Δεν θέλουμε χρήματα από το Δήμο, θέλουμε τις τεχνικές του υπηρεσίες να συνδράμουν στη συντήρηση του κτιρίου». υποστηρίζει.
 

Όπως ανέλυσε ο υπεύθυνος λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, κατά προτεραιότητα χρειάζεται να αποκατασταθούν οι μοναδικές τοιχογραφίες του αρχοντικού που υπέστησαν φθορές από διαρροές νερού που προκάλεσε το σπάσιμο σωλήνων των καλοριφέρ, πριν κάποια χρόνια. Επιπλέον εντοπίζονται προβλήματα φωτισμού και καθαριότητας του αύλειου χώρου. «Ξέρουμε και τις ανάγκες που έχει ο Δήμος φυσικά. Κι εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να βάζουν κάποιες προτεραιότητες. Ευελπιστούμε ότι αυτά σιγά σιγά θα γίνουν» σημειώνει. 

Ο «Αθηνίων» προσβλέπει σε χορηγίες

Μπροστά στην οικονομική στενότητα που περιορίζει τις δυνατότητες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης και της δράσης του φορέα, ο Σύλλογος Καλλιτεχνών καλεί τους τοπικούς επιχειρηματίες «που θα ήθελαν να δουν μια ώθηση στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής, να συνδράμουν με τον οβολό τους». Οι χορηγίες μπορεί να είναι είτε οικονομικές είτε υλικές, με δεδομένες τις ανάγκες που υπάρχουν σε απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ηλεκτρονικός υπολογιστής , έπιπλα κ.α.
 
Ο Σύλλογος, όπως διευκρινίστηκε, στηρίζεται σήμερα κυρίως στις ετήσιες συνδρομές των 10 ευρώ των 100 περίπου μελών του και δευτερευόντως στα έσοδα από τα εργαστήρια.
 
Ο κ. Γεωργίου κάλεσε εξάλλου τους πολίτες της Κομοτηνής να επισκεφθούν το χώρο και να αφουγκραστούν την εθελοντική προσπάθεια των μελών που ξεκίνησε. «Αυτός είναι ένας χώρος που ανήκει στους δημότες, είναι δικός τους, να τον αισθανθούν δικό τους, να έρθουν» τονίζει χαρακτηριστικά.
 
Ανάμεσα στους επισκέπτες της Πινακοθήκης, το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας της ήταν και μαθητές δημοτικών σχολείων. Κατά την ξενάγησή τους, επιδιώχθηκε ο διάλογος γύρω από την τέχνη όπως και η μύησή τους στα μονοπάτια των εικαστικών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.