Νεκροπολη ανακαλυψαν αρχαιολογοι στο Περπερικον

Η Αρχαία Θρακική πόλη συνεχίζει να αποκαλύπτεται

Νεκρόπολη ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο αρχαίο ιερό Περπερικόν στην Ανατολική Ροδόπη, μετέδωσε από το Κίρτζαλι η ανταποκρίτρια της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας Βάλια Απόστολοβα.

Το Περπερικόν βρίσκεται στην ανατολική Ροδόπη, σε απόσταση 15 χμ βορειοανατολικά της σημερινής πόλης του Κίρτζαλι στην Βουλγαρία, σε έναν βραχώδη λόφο ύψους 470 μέτρων με ιερό χαρακτήρα, και είναι το μεγαλύτερο μεγαλιθικό σύμπλεγμα των Βαλκανίων.

Στις πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκαν 8 μεγάλα μαυσωλεία από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με αμφιθεατρική τοποθέτηση στο νότιο μέρος της πόλης στους βράχους. Τα ευρήματα δεν έχουν όμοιά τους στη Βαλκανική Χερσόνησο, συγκρίσεις μπορούν να γίνουν με τους τάφους των ύπατων και των γερουσιαστών στην Αρχαία Ρώμη.

Ήδη πέρυσι οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέρη κυκλικών κτηρίων και δεν είχαν εξήγηση για τα ευρήματα. Αυτό το καλοκαίρι τα παράξενα κτήρια έγιναν οχτώ.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό αναμνηστικό συγκρότημα κυκλικών κτηρίων και ροτόντων. Κάθε ένα έχει διάμετρο 7-8 μέτρων. Τι άνθρωποι ενταφιάζονταν – ήταν πλούσιοι, εύποροι άνθρωποι». Τα λίγα νομίσματα και κοσμήματα, που βρέθηκαν, ανάγουν τα μαυσωλεία στην περίοδο 3ου – 6ου αιώνα», λέει ο αρχαιολόγος καθ. Νικολάι Οβτσάροφ.

Πηγή: ΒΕΡ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.