Νεα εργαστηρια εντασσει στις δραστηριοτητες του ο Συλλογος «Αθηνιων»

«Art Therapy: Εικαστική Θεραπεία για όλους» και «Εκπαιδευτική και καλλιτεχνική Ρομποτική»

Δύο νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε συνεργασία με την έμπειρη πολιτιστική και εκπαιδευτική πλατφόρμα sparmatseto.gr, εντάσσει στις δραστηριότητές του ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων». Πρόκειται για τα εργαστήρια «Art Therapy: Εικαστική Θεραπεία για όλους» και «Εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής Ρομποτικής».

Εργαστήρι Εικαστικής Θεραπείας

Αναλυτικότερα, σκοπός του προγράμματος «Art Therapy: Εικαστική Θεραπεία για όλους» είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εικαστική θεραπεία, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ανίχνευση και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εικαστική θεραπεία, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν ο καθένας υπό το πρίσμα και τις προϋποθέσεις της δική του ιδιότητας.

Θεματικές ενότητες

  • Εισαγωγή στην Εικαστική Θεραπεία
  • Ιστορική εξέλιξη και αναγνώριση
  • Ξεκινώντας από το άτομο
  • Τεχνικές εικαστικής θεραπείας
  • Τα μέσα στην εικαστική θεραπεία
  • Εικαστική θεραπεία για παιδιά και εφήβους
  • Εικαστική θεραπεία για ειδικές ομάδες
  • Εικαστική θεραπεία και καθημερινότητα
  • Βασικές αρχές προσέγγισης στην εικαστική θεραπεία
  • Δράμα και Μουσική στην Art Therapy

Λειτουργία Εργαστήριου:  Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο του Συλλόγου. 

Workshops: Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υλοποιούνται έξτρα workshops με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρακτική της εικαστικής θεραπείας. 

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος εργαστηρίου: Βασίλειος Κ. Μακέδος (Ιστορικός τέχνης, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, art therapist).

Βεβαίωση εκπαίδευσης: Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και συνοδευτικό βεβαίωσης στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι θεματικές που καλύφθηκαν.

Διάρκεια εργαστηρίου: Το εργαστήριο αποτελείται από δύο μεγάλους κύκλους (ο πρώτος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον δεύτερο). Η διάρκεια του πρώτου κύκλου είναι πέντε 5 μήνες και του δεύτερου 6 μήνες. 

Εργαστήρι Εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής Ρομποτικής

Σκοπός του προγράμματος «Εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής Ρομποτικής» είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ενασχόληση των συμμετεχόντων με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσω εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εκπαιδευτική ρομποτική, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν αποκτώντας χρήσιμες εμπειρίες και κατακτώντας τη γνώση μέσα από τη ρομποτική.

Ηλικιακές ομάδες συμμετεχόντων 

Μιας και η εκπαιδευτική ρομποτική έχει να κάνει και με τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει κατακτήσει κάθε ηλικιακή ομάδα θα δημιουργηθούν  τα εξής τμήματα:

  • Παιδιά πρώτης μέχρι και τρίτης τάξης δημοτικού
  • Παιδιά τετάρτης μέχρι και έκτης τάξης δημοτικού 
  • Παιδιά γυμνασίου και λυκείου (μέχρι τη δεύτερη τάξη του λυκείου)
  • Τμήμα ενηλίκων με εστίαση στην εκπαιδευτική χροιά της ρομποτικής (εξαιρετικό για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων) 

Λειτουργία Εργαστήριου:  Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο του Συλλόγου.  Σε κάθε δια ζώσης συνάντηση οι συμμετέχοντες δουλεύουν πρακτικά σε διάφορες ρομποτικές πλατφόρμες. 

Ακαδημαϊκή υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Πεχλιβάνη (Εκπαιδευτικός. MSc Εκπαιδευτική ρομποτική και νέες τεχνολογίες).

Βεβαίωση εκπαίδευσης: Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής ανάλογα με το τμήμα και το επίπεδο.

Info

Πληροφορίες εγγραφές καθημερινά, 11:00 – 13:00 και 20:00 – 22:00 στα τηλέφωνα 25310 72502 και 6946060767.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.