Nεα εκδοση Καραγκιοζη και σειρα παραστασεων απο τον Γιαννη Βουλτσιδη στο πλαισιο του προγραμματος «Ολοι μεσα στην παραγκα»

«Ο Καραγκιόζης μετανάστης» ο τίτλος του νέου του έργου - Γιάννης Βουλτσίδης, «Με την κωμωδία, τη σάτιρα και το χιούμορ ο Καραγκιόζης και ψυχαγωγεί και διαπαιδαγωγεί ως προς τις αξίες της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας»

Ένας σύγχρονος Καραγκιόζης, με μοντέρνο σενάριο, πλήρως ενταγμένος στην εποχή μας, η οποία διακρίνεται από την αναβίωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε μικρό αριθμό-ευχόμαστε-συμπολιτών, είναι ο πρωταγωνιστής του νέου βιβλίου του θρακιώτη Καραγκιοζοπαίχτη και ιδρυτή του Θρακικού Θεάτρου Σκιών Γιάννη Βουλτσίδη. Ενας Καραγκιόζης που έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και αδύναμων από νεολαίους που ιδεολογία τους είναι η βία, και αποφασίζει να δράσει. Ένας πολύ ωραίος ήρωας που αποσαφηνίζει ότι η βία δεν είναι ποτέ καλή πρακτική και ότι όταν την υπηρετείς κάποτε θα φτάσει και σε εσένα. Η έκδοση αυτή έγινε από την ΜΚΟ «Πήλιον Όρος», η οποία έχει έδρα στη Γατζέα Πηλίου και μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κωνσταντίνος Μοράρος έχει ιδρύσει και διατηρεί το Μουσείο Ελιάς-Λαδιού Πηλίου.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και ας ξεκινήσουμε από την αφορμή της έκδοσης. Συγκεκριμένα, το πολιτιστικό ίδρυμα Μποδοσάκη επέλεξε την αστική εταιρία «Πήλιον Όρος», τη μοναδική εκτός Αττικής, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Όλοι μέσα στην παράγκα», που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

«Ο Καραγκιόζης μετανάστης», μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση, με το οπισθόφυλλό της να λειτουργεί ως folder για δέκα χαρτονένιες φιγούρες

Η «Πήλιον Όρος» με τη σειρά της επέλεξε το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη να υλοποιήσει το πρόγραμμα με μια μουσική θεατρική παραγωγή και έκδοση βιβλίου πάνω στο μεγάλο πρόβλημα των πάσης φύσεως ρατσισμών, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε και το οποίο κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση με πολύ χειροποίητη δουλειά, αφού το οπισθόφυλλο της έκδοσης λειτουργεί ως folder(φάκελος) και φιλοξενεί δέκα χαρτονένιες φιγούρες του θεάτρου σκιών, οι οποίες και πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο θέατρο σκιών και οι οποίες γίνονται ανάρπαστες, καθότι τα παιδιά για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και έρχονται βιωματικά σε επαφή -τους βλέπουν- με τον σκινχέντ, τον γκόθικ και τα άλλα «πανκιά» της βίας που δρουν στην εποχή μας. 

Είκοσι παραστάσεις σε Θεσσαλία και Θράκη

Με το συγκεκριμένο θέατρο Σκιών δόθηκαν ως τα τώρα είκοσι παραστάσεις, δέκα απ’ αυτές σ’ όλη την Θεσσαλία και άλλες δέκα σ’ όλη την Θράκη, μια εκ των οποίων στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής, την οποία και παρακολουθήσαμε. Μια συναρπαστική πολυπαράσταση με συναρπαστική μουσική και σαντουράκι live. 

«Το σώμα το εκπαιδεύει το γυμναστήριο, αλλά την ψυχή, το τραγούδι και το θέατρο»

 Όσο για το αποτέλεσμα αυτών των είκοσι παραστάσεων και τα όσα εισέπραξε ως «πρωταγωνιστής» της, ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, από κοινού με τη συνεργάτιδά του σκηνογράφο, Γεωργία Γιαννοπούλου, σ’ αυτή τη μακρά περιοδεία, το περιγράφει καταθέτοντας τα συναισθήματά του ως εξής: «Θεωρούμε ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα της πολιτιστικής πενίας – και από την άποψη της προσφοράς αλλά και της ποιότητας του προσφερόμενου έργου – το Θρακικό Θέατρο Σκιών κατάφερε να βγάλει τη μισή Ελλάδα έξω, να στοχαστούν και να διασκεδάσουν ταυτόχρονα, μικροί μεγάλοι διότι, όπως έλεγε και κάποιος ποιητής, το σώμα το εκπαιδεύει το γυμναστήριο, αλλά την ψυχή, το τραγούδι και το θέατρο. Με την κωμωδία, τη σάτιρα και το χιούμορ ο Καραγκιόζης ξέρει εξάλλου και να ψυχαγωγεί και να διαπαιδαγωγεί ως προς τις αξίες της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας».

Περιοδεία και σε δήμους της Αθήνας

Σημειωτέον ότι αυτός ο μαραθώνιος παραστάσεων θα συνεχισθεί και σε όλους τους βασικούς δήμους της Αθήνας, σε συνεργασία μαζί τους, όπως τον Δήμο Αθηναίων, Χαλανδρίου, Καισαριανής, Ζωγράφου κλπ., γεγονός για το οποίο ο Γιάννης Βουλτσίδης μας λέει «ότι γίνεται γιατί πιστεύουμε στη γνήσια αποκεντρωμένη λογική, εξ ου και μοιράζουμε πάντοτε την «τράπουλά» μας, δίκαια ανάμεσα σε περιφέρεια και κέντρο.».

Η «Πήλιον Όρος» για τις παραστάσεις του «Καραγκιόζη μετανάστη» ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

H ΜΚΟ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, που προσφέρει την παράσταση, ειδικεύεται σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη. Αυτά όλα πρέπει να τα συνδυάζει κανείς για να έχει αειφόρα αποτελέσματα στην ανάπτυξη. «Όλοι μέσα στην παράγκα», είναι ο τίτλος του Έργου, ενδεικτικός του περιεχομένου, που έχει να κάνει με την στάση της ανοχής στον άλλον. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
Στόχος του Έργου «Όλοι μέσα στην παράγκα» είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, η προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Για τον σκοπό αυτόν έχει επιστρατευτεί το Θέατρο Σκιών. Έγινε μια παραγωγή – παράσταση θεατρικού έργου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Μετανάστης» για την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Με την κωμωδία, τη σάτιρα και τα βαθύτερα νοήματα που εκφράζει ο Καραγκιόζης, καλύπτει ένα διττό στόχο. Να ψυχαγωγήσει με λεπτό χιούμορ και να διαπαιδαγωγήσει ως προς τις αξίες της δημοκρατίας, τις αντι-ρατσιστικές στάσεις, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, και να προβληματίσει πάνω σε καθημερινά κοινωνικά θέματα. Ομάδα- στόχο αποτελούν τα παιδιά, οι νέοι και το ευρύ κοινό.
 
Με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών, των νέων, των ανέργων, των αναπήρων, των μεταναστών και γενικά των δυσκολεμένων, όπως και ο Καραγκιόζης, άλλωστε. Οι συμμετέχοντες – θεατές προσεγγίζουν την κοινοτική παράδοση, μέσα από το θεατρικό έργο, αντιπαλεύοντας την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κρίση των δημοκρατικών αξιών, μέσα από το λαϊκό στοιχείο, την κίνηση, το λόγο και την ευρηματικότητα. Το θέατρο σκιών είναι ο παιζόμενος λόγος. Στη θεματική του έργου είναι πολύ φορείς που δραστηριοποιούνται. Κανείς όμως δεν κάνει την προσέγγιση αυτή. Ο Καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, που παίζει την παράσταση, έχει δουλέψει με Ρομά, Πομάκους, Μετανάστες, Πρόσφυγες, έχει μεγάλη εμπειρία και παιδεία στην προσέγγιση του θέματος.
 
Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας έχει τυπωθεί επίσης ενημερωτικό 16σελιδο έντυπο που μοιράζεται στην αρχή της παράστασης σε όλους τους παραβρισκόμενους θεατές με τίτλο «Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια – Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία», του Νικόλα Δημητριάδη με πολύ γουστόζικα σκίτσα και ενδιαφέροντα κείμενα, που έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει στο ευρύ κοινό την προάσπιση και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την ισότητα όλων, την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και την εξάλειψη της ξενοφοβίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.