Νεα χρονια, νεα εκπαιδευτικα προγραμματα για το Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Νέες δράσεις ετοιμάζονται στο Μουσείο, φέρνοντας το κοινό ακόμα πιο κοντά σε αυτό

Ενίσχυσε την επισκεψιμότητα η παρουσία της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστίν στην Κομοτηνή

Να συνεχίσει την δυναμική πορεία που είχε τον προηγούμενο χειμώνα θέλει το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει τα νέα του εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, μετά από ένα καλοκαίρι κατά το οποίο είδε επισκέπτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Αύξησε την επισκεψιμότητα η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστίν

Όπως τόνισε η  μουσειολόγος του κ. Κέλυ Γκόγκου, η επισκεψιμότητα το φετινό καλοκαίρι, κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το περυσινό, παρόλο που έδωσαν ζωντάνια στο μουσείο οι εθελοντές από αρκετές χώρες, που βρέθηκαν στο μουσείο μέσω προγραμμάτων που υλοποίησε η System &G σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ, που επισκέφτηκαν το μουσείο και πραγματοποίησαν και εθελοντικές εργασίες και καθαρισμό σε αυτό, με τους εθελοντές από την Τυνησία μάλιστα να πραγματοποιούν και μια γιορτή γνωριμίας με τα έθιμά τους.

Παράλληλα είχαν επισκέψεις από ΚΔΑΠ, με τα παιδιά να γνωρίζουν το μουσείο, αλλά και επισκέπτες από Ευρώπη, Τουρκία, ακόμα και το Μαρόκο.

Οι επισκέψεις στο Μουσείο είδαν αύξηση τις ημέρες της παραμονής της εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστίν στην Κομοτηνή, με πολλούς προσκυνητές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα να σταματούν και στο Μουσείο, για να γνωρίσουν την συλλογή του αλλά και ένα κομμάτι από την ιστορία της Κομοτηνής.

Συνεχίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Όλα αυτά τους δίνουν δύναμη για να συνεχίσουν και τον χειμώνα, σημείωσε η κ. Γκόγκου, που τόνισε πως με την έναρξη των σχολείων, ξεκινούν τρία διαφορετικά προγράμματα, για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια, όπως είχαν κάνει και πέρυσι, όταν και είχαν τύχει ενθουσιώδους υποδοχής από τους μαθητές.

Φέτος τα προγράμματα θα είναι διαφορετικά, γιατί θέλουν να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις δράσεις τους, κρατώντας και ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών, και θα ενημερώσουν τα σχολεία για να ξεκινήσουν τις επισκέψεις τους.

«Τα προγράμματα αγκαλιάστηκαν όχι μόνο από τα σχολεία της Κομοτηνής, αλλά και από όλη τη Ροδόπη» ανέφερε η κ. Γκόγκου, με επισκέψεις από διάφορους οικισμούς, από τον Ίασμο μέχρι την Οργάνη.

Είναι δε πάντα ανοικτοί σε επισκέψεις, στο πλαίσιο εκδρομών, και από σχολεία εκτός νομού, αλλά και στην πραγματοποίηση προγραμμάτων με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αν κάποιο Τμήμα το επιθυμεί.

Πέρα των προγραμμάτων, θα ακολουθήσουν και εκδηλώσεις και δράσεις και εντός του Μουσείου, όπως έγινε και πέρυσι, φέρνοντας το κοινό της Κομοτηνής πιο κοντά σε αυτό, και διαχέοντας τη γνώση για το μουσείο περαιτέρω.

Ενισχύεται συνεχώς η συλλογή του Μουσείου

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο συνεχίζει να δέχεται δωρεές διαφόρων ειδών για την έκθεσή του, κάποιες από τις οποίες βρίσκουν το δρόμο τους στους χώρους του μουσείου.

Άλλωστε σε αυτό γίνεται συνεχώς δουλειά ώστε η έκθεση να είναι πιο ανοιχτή και πιο προσιτή στο κοινό που το επισκέπτεται.

Κάποια είδη βέβαια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, αξιοποιούνται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στο μουσείο, αλλά και το παρελθόν που αυτό περικλείει στους τοίχους του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.