Να μεγαλωνει συνεχως θελει το Φεστιβαλ ΕΕΕΕΚ Κομοτηνης

Αγκαλιάστηκε το 1ο Φεστιβάλ με περίπου 150 παιδιά να γεμίζουν το προαύλιο της Τσανάκλειου

Παιχνίδια συμπερίληψης με τη συμμετοχή σχολείων ειδικής και γενικής αγωγής καθώς και μουσικά-χορευτικά  δρώμενα περιλάμβανε το 1ο Φεστιβάλ ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, που έλαβε χώρα στο προαύλιο της Τσανάκλειου την Πέμπτη 18 Απριλίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, προσελκύοντας σχολεία τόσο από τη Ροδόπη όσο και όλη την Ελλάδα σε μια δράση για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης και της συμπερίληψης στην κοινωνία.

Παράλληλα με τις δράσεις, Σύλλογοι της Κομοτηνής προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα στους συμμετέχοντες, κλείνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο την εκδήλωση. Ανάμεσα στους Συλλόγους ήταν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρού Κρανοβουνίου «Ο Άγιος Παντελεήμων», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, ο Σύλλογος Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Υφαντών, ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη.

Συνδυάζοντας τις δραστηριότητες και τον πολιτισμό

Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ και τη Στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, της ΠΑΜΘ και της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ήταν μια ιδέα της διευθύντριας του σχολείου κ. Χαριτίνης Πετρίδου, την οποία όμως αγκάλιασε με ενθουσιασμό τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων όσο και οι μαθητές του Σχολείου.

Αρχικά η πρόταση ήταν να γίνει μια δράση σε εξωτερικό χώρο, και να έχει χαρακτήρα Φεστιβάλ ώστε να έχει συνέχεια στο χρόνο. Στη συνέχεια αποφάσισαν να βάλουν παιχνίδια με την ευρύτερη έννοια της λέξης, τα οποία μπορούν να παίξουν όλοι, στη συνέχεια προσέθεσαν και την έκφραση μέσα από το χορό, και τέλος κάλεσαν να συμμετάσχουν με εδέσματα τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, με αυτούς να ανταποκρίνονται και να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

«Η διαφορετικότητα υπάρχει παντού, από τα χρώματα που ντυνόμαστε, από τα χρώματα των σπιτιών, και στην κουζίνα» σημείωσε, για αυτό και κάθε σύλλογος έφερε ένα χαρακτηριστικό φαγητό των ανθρώπων του, ώστε να αναδειχθεί η διαφορετικότητα της κουζίνας τους, συνδυάζοντάς το μαζί με την συνταγή του εδέσματος.

Ενδιαφέρον από διάφορα σημεία της χώρας

Στο χώρο της Τσανάκλειου βρέθηκαν περίπου 150 παιδιά από δύο ειδικά σχολεία, το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΕΚ, και από δύο σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Αρκετά ήταν τα σχολεία κυρίως ειδικής εκπαίδευσης, από την υπόλοιπη Ελλάδα που εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, που όμως δεν το κατάφεραν για λόγους δυσκολίας μετακίνησης, όμως ενημέρωσαν την κ. Πετρίδου πως του χρόνου αν το ξανακάνουν, θα βρουν τρόπο να παραστούν.

«Θα μπορούσε αυτό το Φεστιβάλ να γίνει μια πολύ μεγάλη δράση, και του χρόνου θα μπορούσαμε να έχουμε 1.000 παιδιά» ανέφερε, κάτι στο οποία θα μπορούσε να βοηθήσει και η συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ.Θεωρεί δε πως με την ανταπόκριση που υπήρξε για το 1ο Φεστιβάλ σε πολύ μικρό διάστημα, αν ξεκινήσουν την προσπάθεια από την αρχή της σχολικής χρονιάς η επόμενη δράση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.