Να γνωρισουν ακομα περισσοτεροι Κομοτηναιοι το σκακι θελει ο Σκακιστικος Ομιλος Κομοτηνης

Εξήντα μικροί και μεγάλοι σκακιστές συμμετείχαν στο εναρκτήριο τουρνουά που διοργάνωσε

Μια ακόμα δυναμική χρονιά ξεκίνησε ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής με το τουρνουά σκάκι για παιδιά το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο «Δημόκριτος».

Εξήντα μικροί και μεγάλοι σκακιστές προσήλθαν στο χώρο, γράφτηκαν και στη συνέχεια έπαιξαν όλο το πρωί, δείχνοντας πως το σκάκι στην πόλη της Κομοτηνής έχει τόσο παρόν, όσο και μέλλον.

Αυτό το μέλλον σχεδιάζει ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής, τόνισε ο πρόεδρος του κ. Μάριος Θεοδώρου, που υπάρχει από το 1983 αλλά επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν βρέθηκαν στο χώρο του ξενοδοχείου για το εναρκτήριο τουρνουά τους, το οποίο δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια εκδήλωση γνωριμίας του ομίλου με παιδιά ή ενήλικες που θέλουν να ασχοληθούν με το σκάκι.

«Η κατεύθυνση του ομίλου μας είναι να γίνει όσο το δυνατόν γνωστότερος, και να ασχοληθούν περισσότερα άτομα με το χώρο του σκακιού» ανέφερε. Ο κορωνοϊός δημιούργησε κάποιες δυσκολίες στη λειτουργία τους, στις οποίες όμως θεωρεί πως ανταπεξήλθαν αρκετά καλά.

Η πανδημία όμως είχε και απροσδόκητα αποτελέσματα, μιας και η δημοφιλία του σκακιού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που αποτυπώνεται και έμπρακτα, στα τουρνουά που διοργανώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαθητικό τουρνουά που διοργάνωσαν την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά, στο οποίο είχαν 190 συμμετοχές, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον αριθμό των παιδιών που βρέθηκαν πάνω από την σκακιέρα.

«Σκοπός μας είναι οι μαθητές να αποκτήσουν μια αγάπη για το παιχνίδι, και πιστεύουμε ότι το έχουμε πετύχει» ανέφερε, κάτι που ισχύει και για τους ενήλικες, για τους οποίους φέτος έχουν για δεύτερη χρονιά τμήματα αρχαρίων και ενηλίκων.

Αυτό το ενδιαφέρον ελπίζει πως θα αποτυπωθεί στη συμμετοχή τόσο στα μαθήματα, όσο και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχει ο Όμιλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να ανέβει κατηγορία στα προκριματικά της Α εθνικής Κατηγορίας, φτάνοντας πολύ κοντά πέρυσι, και φέτος ελπίζει να τα καταφέρει.

Δ. Παπαθεοδώρου: «Το σκάκι δεν είναι κάτι που κρίνεται στα ζάρια αλλά είναι μυαλό»

Ένα από τους μικρά μέλη του Ομίλου που συμμετείχε με ενθουσιασμό στο τουρνουά αλλά και αποτελεί μέρος του εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι ενθουσιασμένος με το σκάκι, που αποτελεί, «ένα από τα μόνα πράγματα που δεν έχω αλλάξει. Είναι ήρεμο παιχνίδι, είναι χαλαρό, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, σε αφήνει ελεύθερο» ανέφερε.

Το σκάκι, δεν το νιώθει σαν αγγαρεία, αλλά ως ένα δημιουργικό τρόπο να περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Άλλωστε το γνώρισε από την οικογένειά του, και του αρέσει γιατί δεν είναι τύχη ή κάτι που κρίνεται στα ζάρια, αλλά είναι μυαλό, το πώς επιλέγεις να στήσεις τον στρατό σου και πώς θα επιτεθείς στον αντίπαλο.

Του αρέσει δε να γνωρίζει, από τον δάσκαλό του, τις παρτίδες των μεγάλων σκακιστών, και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να κερδίσουν.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Με μετάλλια βραβεύτηκαν οι παρακάτω αθλητές:

Γκρουπ ενηλίκων:

Κολυτάς Σπύρος 5/5

Ευθυμίου Ιωάννης 4/5

Μαργκαριάν Αλέξανδρος 3,5/5

Κωστάκη Τάνια 3/5

Κ14

Ευθυμίου Ιωάννης 4/5

Σιάκας Βαγγέλης 3/5

Τσαβλακίδης Λεωνίδας 3/5

Παιδικό γκρουπ:

Ζήσης Μιχάηλ 6,5/7

Παπαθεοδώρου Δημήτρης 6/7

Μαρτινίδης Στέλιος 5,5/7

Ζάικου Αθανασία 5/7

Κτενά Ολίβια 4,5/5

Βόλτση Νικολέτα 4/5

Κ10

Πολίτης Ανέστης 5/7

Κ8

Σιδηρόπουλος Νικόλαος 5/7

Κ6

Ταχτσίδης Αλέξανδρος 3,5/5

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.