Να ενωσει τη Θρακη μεσα απο ενα χορο φιλοδοξει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Μέσα από την εκδήλωση «Κομοτηνή, όλη η Θράκη ένας κύκλος» που θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για τη δράση «Κομοτηνή, όλη η Θράκη ένας κύκλος» που θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, ακόμα μια δράση που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος Tale of X Cities που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe, σε συνεργασία με την ArtBOX.

Μετά από δύο πολύ επιτυχημένες δράσεις, το Ανθρώπινο Ποτάμι το 2021 και το «Κομοτηνή, όλη η πόλη ένας κύκλος» το 2022, το ΔΗΠΕΘΕ έρχεται να ενώσει αυτή τη φορά την πολύπαθη Θράκη, δημιουργώντας ξανά ένα κύκλο, αυτή τη φορά στα μαύρα, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς γύρω από την κεντρική πλατεία.

Η υπεύθυνη  οργάνωσης της δράσης κ. Θεανώ Πασχάλη μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τη δράση, την ενθουσιώδη συμμετοχή αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον, και τη δημιουργία μιας εκδήλωσης που θα αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε Νοέμβριο.

Ενώνοντας την πολύπαθη Θράκη

Όλες οι συμμετοχικές δράσεις που ξεκίνησαν από το ’21, με την πρώτη το Ανθρώπινο Ποτάμι, είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΔΗΠΕΘΕ στο πρόγραμμα Tale of X Cities, σημείωσε η κ. Πασχάλη, με τελευταία την δράση «Κομοτηνή, όλη η πόλη ένας κύκλος» τον Νοέμβριο του 2022.

Για φέτος αρχικά επεξεργάστηκαν κάτι διαφορετικό και πιο συμμετοχικό, αλλά η περσινή αντίδραση του κόσμου και η αποδοχή που είχε εντός και εκτός Κομοτηνής η προηγούμενη δράση, τους επέστρεψε πάλι σε ένα μεγάλο κύκλο, απλά πιο διευρυμένα, με ένα διαφορετικό μήνυμα αυτή τη φορά. Για αυτό και ο τίτλος φέτος είναι  «Κομοτηνή, όλη η Θράκη ένας κύκλος» με τους συλλόγους με τους οποίους συνδιοργανώνουν την δράση να υιοθετούν συλλόγους από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

«Εκείνη την ημέρα θα έρθουν αυτοί οι σύλλογοι να χορέψουνε μαζί μας, έχει ανοίξει και η γκάμα των τραγουδιών γιατί πλέον βάζουμε ζωναράδικους απ’ όλη τη Θράκη, και θα καταλήξει διαφορετικά ο χορός στο κέντρο της πλατείας  με έναν αντικριστό» ανέφερε.

Φέτος όμως μεταφέρουν και ένα διαφορετικό μήνυμα: ενώ πέρυσι το μήνυμα ήταν πως είμαστε όλοι εδώ, μετά το φετινό καλοκαίρι, με πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Θράκη και ιδίως στον Έβρο, θα ντυθούν στα μαύρα έχοντας μια πιο ενιαία εικόνα και συμβολίζοντας κάθε καμένο δέντρο στην ελπίδα να αναγεννηθεί από  μόνη της η φύση, κάνοντας κάτι ακόμα πιο ομαδικό και συμμετοχικό.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και 18 γκάιντες, μαζί με τους συλλόγους που θα συμμετάσχουν, αλλά και πολλούς απλούς πολίτες.

Συλλογική η συμμετοχή

Όπως τόνισε η κ. Πασχάλη, δεν κάνουν τόσο αυτόνομες παρέες, με όσους είναι πιο λίγοι να μπαίνουν μέσα στους συλλόγους, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη τους, μόνο και μόνο για αυτή τη δράση. Παράλληλα έχουν δηλώσει συμμετοχές από κάποια λύκεια και γυμνάσια της πόλης μας.

Σημαντική ανταπόκριση είχαν και στο κάλεσμά τους για εθελοντές-χορονόμους, παρόλο που χρειάζονται μερικούς ακόμη, ώστε κάθε σύλλογος να έχει τον χορονόμο του για να βάλει στον κύκλο τη σωστή στιγμή και να είναι τα πάντα οργανωμένα, να μην υπάρχει αναμονή ούτε για τους θεατές, ούτε για τους συμμετέχοντες, ώστε όλοι να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία.

Όσο για αυτούς που δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή, τόνισε πως θα ήταν καλό να μπουν οργανωμένα σε μια ομάδα, ώστε την ημέρα εκείνη οι διοργανωτές να έχουν εικόνα του αριθμού των ατόμων, για να οργανώσουν σωστά τον χορό.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθύνει ένα μήνυμα στο ΔΗΠΕΘΕ, στο [email protected], ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στο 25310-377770,  εργάσιμες ημέρες και ώρες, για να μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή, και αν είναι πολύ μικρός ο αριθμός, θα τον βοηθήσουν να ενταχθεί σε κάποια ομάδα συλλόγου.

Στόχος να γίνει θεσμός η συλλογική εκδήλωση κάθε Νοέμβριο

Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ είναι οι δράσεις αυτές να συνεχίσουν, και να γίνει θεσμός μια μεγάλη συμμετοχική δράση της πόλης κάθε Νοέμβριο.

Ήδη από την προηγούμενη διοργάνωση υπήρχε η σκέψη να πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο συμμετοχικό τραπέζι, ίσως σε κάποιες γειτονιές στοχευμένα με παράλληλες δράσεις, γιατί το ζητούμενο, κατά την κ. Πασχάλη, είναι να «χορεύει» η πόλη στους ρυθμούς αυτής της δράσης, δίνοντας μια προσφορά για αρκετό καιρό.

Άλλωστε παράλληλα με αυτούς που χορεύουν, τα περισσότερα σχολεία της πόλης και της Θράκης, ζωγραφίζουν τα λάβαρα που χρησιμοποιούν ως επικοινωνιακό υλικό για τις δράσεις μας, με θέμα τον τίτλο της δράσης «Κομοτηνή, όλη η Θράκη ένας κύκλος», ένα ακόμα από τους τρόπους που έχουν βρει ώστε να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής σε αυτή τη δράση.

«Η πρώτη σκέψη που έχουμε είναι να γίνει ένα τεράστιο συμμετοχικό τραπέζι. Δηλαδή να γίνει ένα πάρα πολύ  μεγάλο συμμετοχικό τραπέζι ή μπορεί να ζωντανέψουμε γειτονιές» τόνισε, κάτι που θα αρχίσουν να μελετούν από τον Μάρτιο γιατί εκεί μπαίνουν οι βάσεις για την επόμενη χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.