Μουσικη φαντασμαγορια στο Φεστιβαλ Cosmopolis της Καβαλας

Φρέσκοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνθέτουν ένα μοναδικό πρόγραμμα δυνατών μουσικών συγκινήσεων

Άλκης Ζοπόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ

«Όσοι είναι λάτρεις της μουσικής δεν θα πρέπει να το χάσουν»

Πρεμιέρα έκανε χθες το καθιερωμένο, αλλά συνεχώς ανανεωμένο, Φεστιβάλ Cosmopolis της Καβάλας. Η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν η πρώτη μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων που αναμένεται να γεμίζουν με νότες από όλο τον κόσμο και όλα τα είδη της μουσικής την πόλη της Καβάλας.  Καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες από τη χώρα μας και το εξωτερικό θα βρεθούν στο μπαλκόνι της Καβάλας χαρίζοντας συγκινήσεις, από αυτές που μόνο η μουσική ξέρει να προσφέρει.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Άλκης Ζοπόγλου, φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μιλώντας για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, που σημειωτέον δεν αφορά μόνο τη μουσική αλλά έχει πληθώρα παράλληλων δράσεων και θα «απασχολεί» την Καβάλα μέχρι τέλος Αυγούστου. Ο ίδιος απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Ροδοπίτες να παρακολουθήσουν τα δρώμενα του φεστιβάλ, υποσχόμενος πως σίγουρα δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι.

Άλκης Ζοπόγλου όμως αναλυτικά…

ΠτΘ:  κ. Ζοπόγλου τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Cosmopolis και ποια είναι η λογική που διατρέχει τις δράσεις του;

Α.Ζ.: Γενικότερα το Φεστιβάλ έχει κάνει μια πολύ ξεκάθαρη στροφή προς τη μουσική, δηλαδή  προσπαθεί να αποκτήσει χαρακτήρα, κυρίως μουσικό. Το φεστιβάλ φιλοξενεί παράλληλες δράσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ  σημαντικές και  ενσωματώνουν και την τοπική κοινότητα μέσα στη λειτουργία του έτσι ώστε να αισθάνεται ο κάθε ένας ότι είναι κομμάτι της διοργάνωσης. Αλλά τα highlights θα έλεγα ότι είναι οι συναυλίες του Φεστιβάλ, οι οποίες είναι πραγματικά υποδειγματικές για την  πρώτη περίοδο, αλλά και  για τον μήνα  Αύγουστο. Ξεκινήσαμε με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η  οποία ήταν η head line του προγράμματος, ήταν αυτή που άνοιξε το φετινό Cosmopolis. Σήμερα θα έχουμε ένα dj set με πολύ διάσημους καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής, που είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο στερέωμα της ηλεκτρονικής μουσικής. Την Πέμπτη θα έχουμε τη σύμπραξη μιας ελληνίδας καλλιτέχνιδος, της καβαλιώτισσας Σοφίας Νεοχωρίτου, με μια ομάδα  από την  Κωνσταντινούπολη, οπότε θα ακουστούν πάρα πολύ ωραίες μελωδίες που συνενώνουν ουσιαστικά την  κουλτούρα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την  Παρασκευή έχουμε ένα μουσικό σχήμα από το Μαρόκο με τέσσερις υπέροχες τραγουδίστριες οι οποίες θα μας ταξιδέψουν στη μουσική των Gnawa. Το Σάββατο θα φιλοξενήσουμε μια μπάντα από το Πράσινο  Ακρωτήρι, όπου κι εκείνοι θα μας ταξιδέψουν στις παραδόσεις της χώρας τους  και την Κυριακή θα κλείσουμε με τη συναυλία  των δικών  μας των  ελλήνων Locomondo, οι οποίοι είναι γνωστοί πλέον σε όλους μας και ξέρουμε τον μουσικό τους προσανατολισμό, έναν προσανατολισμό που αναδεικνύει την ροκ, την τζαζ, την reggae, κυρίως με στοιχεία όμως και από την παραδοσιακή μας μουσική.

ΠτΘ: Φέτος όμως αλλάζει χωροθεσία και η κεντρική σκηνή…

Α.Ζ.: Ναι, φέτος με όλους τους συνεργάτες εδώ στο Φεστιβάλ Cosmopolis, έχουμε στήσει μια καταπληκτική σκηνή. Η σκηνή αυτή έχει τοποθετηθεί στο μπαλκόνι της Καβάλας,  το μπαλκόνι της παλιάς πόλης, εκεί όπου όποιος και να βρεθεί θα θαυμάσει την όμορφη θέα από ψηλά όλης της πόλης, το λιμάνι, τη θάλασσα  και θα έχει μια συνολική εικόνα όπως θα απλωθεί  στα πόδια του όλη η πολιτεία. Είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κατορθώσαμε να φτιάξουμε αυτή την πολύ όμορφη σκηνή, που θα φιλοξενήσει εκεί όλους τους καλλιτέχνες.

Το Projection Mapping και οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ

ΠτΘ: Θα ήθελα να μιλήσουμε και  για τις παράλληλες εκδηλώσεις, καθότι ναι μεν το συναυλιακό  κομμάτι είναι το κύριο, αλλά υπάρχει  και μια  σειρά λοιπών  δράσεων,  ξεκινήσει αυτή την ώρα τα παιχνίδια παραλίας που απευθύνονται κυρίως σε μικρότερους συμπολίτες  μας,  έχουμε street performers και βέβαια  σήμερα ξεκινάει και το CosmoLight και έχει διάρκεια έξι ημερών, με ένα Projection Mapping, μια τεχνική η οποία  γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και μας έχει χαρίσει βέβαια και πάρα πολύ  όμορφες στιγμές. Είναι  αυτή η προβολή διαφόρων εικόνων πάνω σε ιστορικά κτίρια και σε λοιπές υποδομές οι οποίες κάθε φορά επιλέγονται.

Α.Ζ.: Είναι μια τεχνική που πραγματικά γνωρίζει τρομερή άνθηση τα τελευταία χρόνια. Πάρα πολλοί  νέοι άνθρωποι που έχουν  σχέση με την τέχνη ασχολούνται με αυτό το κομμάτι, το Projection Mapping. Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση, το CosmoLight, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουμε, πριν από τρία χρόνια, στην πρώτη έκδοση του Cosmopolis, αφ’  ότου αναλάβαμε, και είχε δημιουργηθεί ένας θεσμός στον οποίο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο  δίνοντάς τους την πρόσοψη του κτιρίου, μας στέλνανε τα γραφήματά τους  και το καλλιτεχνικό τους έργο, το προβάλαμε εκεί και αυτό το έργο βαθμολογούταν και έπαιρνε μια συγκεκριμένη θέση τόσο από κριτές, όσο και  από το κοινό. Φέτος αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο προβολής, μιας και η τιμητική της περιόδου της λειτουργίας του Cosmopolis είναι η χερσόνησος της Παναγίας. Φέτος από το λιμάνι, από κάτω δηλαδή, θα προβάλουμε πάνω στις προσόψεις της Παναγίας. Κάναμε ήδη και τις πρώτες δοκιμές και έχω να σας πω ότι δημιουργείται μια φαντασμαγορική εικόνα, εντυπωσιακότατη. Πιστεύω ότι όσοι κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, στο λιμάνι της πόλης δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το καταπληκτικό θέαμα.

Εκτός από αυτό έχουμε πολλές παράλληλες δράσεις, το  beach volley και το beach tennis το τουρνουά του οποίου διεξάγεται ήδη. Πολλές άλλες δράσεις θα τρέχουν μέσα στην Χερσόνησο της Παναγίας,  δράσεις για παιδιά και μεγάλους, όπως το CosmoCinema, παζάρι με καλλιτεχνήματα από ιδιαίτερους καλλιτέχνες, street food, street  μουσική, καλλιτέχνες του δρόμου, διάφορα εργαστήρια. Είναι ένας πολυδιάστατος θεσμός που ενσωματώνει πάρα πολλές δράσεις.

«26-28 συναυλίες χωρίς αντίτιμο»

ΠτΘ: Θα συνεχιστεί και μέχρι τα τέλη Αυγούστου.  Η Καβάλα είναι μια περιοχή η οποία ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες  και βαλκάνιους τουρίστες και όχι μόνο. Το Φεστιβάλ Cosmopolis συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό. Είναι sold out η Καβάλα αυτή τη στιγμή; 

Α.Ζ.: Ναι, νομίζω ότι πλέον αυτή την περίοδο, αυτούς τους μήνες, η πόλη έχει γεμίσει από κόσμο. Νομίζω ότι τα ξενοδοχεία είναι εξολοκλήρου γεμάτα, σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι θεσμοί συμβάλουν ώστε να είναι η πόλη μια πολιτιστική ατραξιόν και να έρχονται και για αυτόν τον λόγο οι τουρίστες στην πόλη μας.

ΠτΘ: Πέρα από τα ονόματα που αναφέρετε και στο κομμάτι της μουσικής υπάρχουν  πάρα πολλές προγραμματισμένες συναυλίες και για όλα τα γούστα. Η πλειοψηφία των δράσεων αυτών είναι δωρεάν, εξαιρουμένων κάποιων κορυφαίων συναυλιών.  

Α.Ζ.: Από όλες αυτές τις συναυλίες που κάποιος μπορεί να διαβάσει στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, μόνο η συναυλία  της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η συναυλία των Locomondo  είναι  αυτές που έχουν εισιτήριο. Όλες οι άλλες είναι δωρεάν.  Μιλάμε για 26-28 συναυλίες τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε χωρίς να καταβάλλει κάποιος εισιτήριο.

Οι περίφημοι Baobab γιορτάζουν 50 χρόνια ιστορίας στο Φεστιβάλ Cosmopolis

ΠτΘ: Οι Ροδοπίτες τιμούμε κάθε χρονιά το Φεστιβάλ Cosmopolis. Φέτος  πιστεύω δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Α.Ζ.: Κι εμείς αγαπούμε πάρα πολύ τους Ροδοπίτες, είναι πάρα πολλοί φίλοι μας εκεί και είναι αλήθεια ότι πηγαινοερχόμαστε συνέχεια. Πλέον η μετακίνηση έχει γίνει πάρα πολύ  εύκολη, οπότε είναι κάτι πάρα πολύ απλό για κάποιον να έρθει από την Κομοτηνή στην Καβάλα και να περάσει μερικές όμορφες στιγμές.

Να σημειώσω ότι στη δεύτερη περίοδο του φεστιβάλ εκτός από τις συναυλίες που αναφέρατε, είναι αυτή του βούλγαρου σολίστα και βιρτουόζου του καβάλ, Theodosii Spassov, της Φοιτητικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Tübingen του Πανεπιστημίου Eberhard Karls, όπως επίσης η παρουσία της πολύ σημαντικής και ιστορικής πλέον σενεγαλέζικης ορχήστρας που ονομάζεται Baobab. Είναι μια ορχήστρα με 50 χρόνια ιστορία και είναι μεγάλη  τιμή που την φιλοξενούμε, γιατί μετά από μας θα  φύγει και θα παίξει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κι όσοι είναι λάτρεις της μουσικής δεν θα πρέπει να το χάσουν. 

Μάθετε περισσότερα για το Cosmopolis Φεστιβάλ στο: https://www.cosmopolisfestival.gr/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.