Μοναδικη ευκαιρια για την Κομοτηνη η πολιτιστικη διαδρομη του Δρομου των Ιστορικων Καφε

Με την Λέσχη Κομοτηναίων να φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της

Άντζελα Δράκου «Πιστεύουμε πως πρόκειται για δυναμικές που με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να βάλουν πολύ ψηλά την Κομοτηνή στον Ευρωπαϊκό χάρτη»

Τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή η πολιτιστική διαδρομή του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ έδρα του οποίου για την επόμενη πενταετία θα αποτελέσει η Λέσχη Κομοτηναίων μετά την εκλογή της κ. Άντζελας Δράκου στην προεδρία της, ανέπτυξαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και της διαδρομής που βρέθηκαν στην πόλη μας την Τετάρτη 8 Μαρτίου, για να ενημερώσουν τοπικούς φορείς και πολίτες για αυτή.

Μέσα από την πολιτιστική ενίσχυση που υπάρχει από την σύνδεση ιστορικών τόπων πολλών πόλεων και χωρών, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη των πόλεων που τα φιλοξενούν.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η κ. Άντζελα Δράκου, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου και κ. Φώτης Βλάχος, Προϊσταμένη και στέλεχος αντίστοιχα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την Πολιτιστική διαδρομή, ο κ. Γιώργος Λοβέρδος Route Manager και η κ. Μαρία Μυστακίδου Communication Manager.

Η Λέσχη Κομοτηναίων ο πυρήνας τη διαδρομής

Όπως τόνισε η κ. Δράκου, μέχρι σήμερα οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν ήταν τόσο γνωστές στη χώρα μας, όμως τον περασμένο Ιούνιο η πολιτιστική τους διαδρομή κατάφερε να πιστοποιηθεί ομόφωνα, κάτι που θεωρεί πως αποτελεί τη μέγιστη ένδειξη αριστείας, και κάνει τα καφέ της διαδρομής πολύ πιο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, με το σήμα τους να δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών τους, τη διαφύλαξη της ιστορικότητας, αλλά και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Τα καφέ αυτά διατηρούν την ιστορία τους, την πολιτιστική τους αξία, υποστηρίζουν και προασπίζουν τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν δώσει μορφή και πρόσωπο στην Ευρώπη και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα» σημείωσε, αποτελώντας μάλιστα για πάνω από 100 χρόνια τόπο συνάντηση καλλιτεχνών και δημιουργίας.

Αυτό προσπαθούν να συνεχίσουν με τον δρόμο των ιστορικών καφέ, που ξεχωρίζουν λόγω της διαφορετικότητάς τους, αλλά και την στενή επαφή που έχουν με το παρελθόν. Η παρουσία όμως της πολιτιστικής διαδρομής και στην πόλη μας, ανέφερε, φέρνει αισθητή βελτίωση και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας brand name με ιδιαίτερη αντιμετώπιση στην τουριστική αγορά. «Είμαι περήφανη που είμαι πρόεδρος του δρόμου των ιστορικών καφέ, και που η Λέσχη αποτελεί τον πυρήνα από όπου θα ξεκινούν όλα» σημείωσε, για αυτό και επιθυμεί σε όλο το διάστημα που θα βρίσκεται στο τιμόνι της διαδρομής, να φέρει στην Κομοτηνή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, την μεγαλύτερη δυνατή προβολή, και να μπει στο επίκεντρο των τουριστικών προορισμών για να αποκτήσει την αίγλη που της αξίζει. «Πιστεύουμε πως πρόκειται για δυναμικές που με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να βάλουν πολύ ψηλά την Κομοτηνή στον Ευρωπαϊκό χάρτη» κατέληξε η κ. Δράκου.

Σημαντικές δυνατότητες για χρηματοδοτήσεις

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το σημείο επαφή για το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών, που έχει σαν στόχο την προώθηση, διατήρηση, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε η κ. Αναστασιάδου, που ανέλυσε και τα πλεονεκτήματα αλλά και τις προϋποθέσεις για την δημιουργία και τη συμμετοχή σε αυτές τις διαδρομές.

Συνολικά έχουν πιστοποιηθεί 47 πολιτιστικές διαδρομές, εκ των οποίων 17 διατρέχουν την Ελλάδα, με τον Δρόμο των Ιστορικών Καφέ να αποτελεί μία από τις νεότερες, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές διαδρομές. Μέσω της διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες διαδρομές, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη των πόλεων που συμμετέχουν, για αυτό και η υπηρεσία τους στοχεύει στην συνεχή ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στις διαδρομές αυτές, που αποτελούν σημαντικά κεφάλαια ευρωπαϊκής μνήμης, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, και μπορούν να λειτουργήσουν πέρα από τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους εκφάνσεις, και υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στα προγράμματα που τρέχει η υπηρεσία σε σύνδεση με τις πολιτιστικές διαδρομές, και την προσπάθειά τους να χρηματοδοτήσουν παρόμοια προγράμματα. Ειδικά για την περιοχή της Κομοτηνής, σημείωσε, θα μπορούσε να αναζητηθεί χρηματοδότηση στο ΠΕΠ ΑΜΘ και το Interreg Ελλάδας Βουλγαρίας, και βρίσκονται σε συνεργασία με τα στελέχη του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοινό στοιχείο η πολιτιστική κληρονομιά

Τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτιστικές διαδρομές συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων από τις οποίες περνούν, περιέγραψε η κ. Ανθή Παναγιώτου, συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης και στέλεχος στη διαδρομή των Φοινίκων, αποτελώντας όφελος για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της περιοχής, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Κομοτηνή. Αναφέρθηκε δε στην δυνατότητα τουριστικών ροών 12 μήνες το χρόνο, παράγοντας ώθηση στη σχέση πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικού τουρισμού και στη δημιουργία ταυτότητας για την κάθε περιοχή.

Όπως εξήγησε η ίδια, οι συγκεκριμένες διαδρομές διαφέρουν από τις πολιτιστικές διαδρομές Δήμων και Περιφερειών, που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έρχεται να συνδέσει χώρες και πόλεις μεταξύ τους με κοινό στοιχείο την ίδια πολιτιστική κληρονομιά.

Ελπίδα για στήριξη από τους τοπικούς φορείς

Από την πλευρά τους ο κ. Λοβέρδος και η κ. Μυστακίδου, ως στελέχη της πολιτιστικής διαδρομής του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ, αφού περιέγραψαν την ιστορία της προσπάθειας, και τα καφέ που συμμετέχουν, τόνισαν πως χώροι όπως η Λέσχη Κομοτηναίων, που μένουν αλώβητοι στον χρόνο και που σε πείσμα των καιρών προσφέρουν στους επισκέπτες και τους θαμώνες κάτι διαφορετικό μπορούν να συνδέουν μια μεγάλη ιστορία της πόλης και της περιοχής με το σήμερα και το μέλλον.

Ο δρόμος έχει ήδη περί τα 100 μέλη σε 15 χώρες, ενώ διερευνούν την συνεργασία με ιστορικά καφέ σε ακόμα περισσότερες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής. Τόνισαν δε πως αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Κομοτηνή και την ΠΕ Ροδόπης το γεγονός ότι η Λέσχη Κομοτηναίων είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, και ιδιαίτερα ότι μια δραστήρια επιχειρηματίας, η κ. Δράκου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι των Πολιτιστικών Διαδρομών.

Όλο το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις και συναντήσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ προχωρούν τις συνεργασίες τους με άλλες πολιτιστικές διαδρομές, όπως τον Δρόμο των Φοινίκων, τον IterVitis – τον Δρόμο του Κρασιού, τον Δρόμο της Σοκολάτας και τον Δρόμο των Παραμυθιών.

Θέλησαν πάντως να ξεκαθαρίσουν πως η διαδρομή έχει δυναμική, ενώ σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι Περιφέρειες είναι αρωγοί στις Πολιτιστικές Διαδρομές, μαζί με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια. Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων στήριξαν έμπρακτα και οικονομικά την προσπάθεια του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, με τα δύο στελέχη της διαδρομής να εκφράζουν την ελπίδα πως θα έχουν την ίδια και καλύτερη αντιμετώπιση να έχουμε και από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τις τοπικές αρχές της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.