«Μνημες» του Γιωργου Φαρσακιδη στην Κομοτηνη

Στα χέρια φιλότεχνου συμπολίτη μας

Το έργο «Μνήμες» του γνωστού εικαστικού, χαράκτη και πεζογράφου Γιώργου Φαρσακίδη απέκτησε σε πρόσφατη δημοπρασία γνωστός φιλότεχνος συμπολίτης μας.
 
Ένα έργο σπάνιο και ιδιαίτερο από τον αποκαλούμενο «ζωγράφο του λαού», σκαλισμένο και ζωγραφισμένο σε ξύλο με λάδι.
 
Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό το 1926. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1933, όπου και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση, ο Γιώργος Φαρσακίδης ακολουθεί το δύσκολο δρόμο χιλιάδων συντρόφων του. Συνολικά 16,5 χρόνια εξορίας, με σταθμούς του δύσκολου ταξιδιού του, την Μακρόνησο, τον Αϊ-Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο.
 
Στην εξορία ωστόσο ο ίδιος ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή εκεί. Επιχειρεί να αποτυπώσει τον πόνο και τα μαρτύρια που είδε και βίωσε. Μετά τα χρόνια την πτώση της Χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σ’ εφημερίδες, εκθέτει τα έργα του και εκδίδει τα βιβλία του.
 
Με την ιδιότητα του πεζογράφου έχει γράψει πάνω από 25 βιβλία, ανάμεσά τους «Η πρώτη πατρίδα», «Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι…», «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», «Σε άνιση μάχη» και άλλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.