Μνημες, θυμησες και πλουτη του παραδοσιακου πολιτισμου της Μαρωνειας(+Gallery)

«Αναβιώνουν» πλέον στην μόνιμη Λαογραφική Έκθεση αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας του Συλλόγου «Κίκονες» στη Χατζέιο Σχολή - Και με πλούσια έκθεση έργων της αείμνηστης κεραμίστριας Τόνιας Σκότη

Ένα όνειρο ζωής για τα μέλη του Φυσιολατρικού – Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Μαρώνειας «Οι Κίκονες» αποτελεί από το απόγευμα της Κυριακής πραγματικότητα. Ο λόγος για την Μόνιμη Λαογραφική Έκθεση αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας που πλέον θα στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας – Χατζέιο Σχολή, φιλοξενώντας τις μνήμες, την ιστορία και τις παραδόσεις των Μαρωνιτών όπως αυτές «εξιστορούνται» μέσα από τα αντικείμενα που δάνεισαν και δώρισαν οι κάτοικοι του χωριού για την υλοποίησή της.


Γιάννης Σμαραγδάς
«Στόχος μας η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους»

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα το απόγευμα της Κυριακής, από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Κίκονες» κ. Γιάννη Σμαραγδά, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε την ελπίδα « ο χώρος αυτός να στεγάσει πια τα αντικείμενα και τις μνήμες των προγόνων μας» υπογραμμίζοντας πως στόχος του Συλλόγου είναι αυτή να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους συμπολίτες μας, καθώς και για τους επισκέπτες του οικισμού.

Παρόντες στα εγκαίνια μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος- ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από την Μαρώνεια – , o δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ.Γιάννης Σταυρίδης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Θεόδωρος Παρίσης, οι οποίοι και έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, καθώς και πλήθος κόσμου που άδραξε την ευκαιρία να αναβιώσει μέσα από τα αντικείμενα των προγόνων του θύμησες και μνήμες.  

Η αείμνηστη κεραμίστρια Τόνια Σκότη

Ιδιαίτερη η γωνιά της έκθεσης, η αφιερωμένη στο έργο της αείμνηστης Μαρωνίτισσας κεραμίστριας Τόνιας Σκότη, η οποία μέσα από τα έργα τέχνης της και τα χρηστικά αντικείμενα που δημιούργησε προσέθετε ομορφιά στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Να σημειώσουμε ότι η ταλαντούχος κεραμίστρια έφυγε νωρίς από τη ζωή στα 38 της μόλις χρόνια. Τα κεραμικά της συνέλεξε όμως η αδερφή της κ.Έφη Παρίση και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τις μοναδικής έμπνευσης δημιουργίες της.  

Η έκθεση, που θα στεγάζεται από εδώ και πέρα στο χώρο, αποτελείται από αντικείμενα αγροτικής και οικιακής οικονομίας, αντικείμενα που κοσμούν τα αναγνωστικά των δημοτικών σχολείων, σε όλες τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής.

Δείτε το αναλυτικό φωτορεπορτάζ των εγκαινίων πατώντας πάνω στην κεντρική φωτογραία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.